Senaste nytt

Utan assistans stannar livet

Idag demonstreras det mot nedkärningarna i den personliga assistansen inne i Stockholm. Det är olika funktionshinderspolitiska aktörer som gått samman under parollen: ”utan assistans stannar livet”.

http://www.utanassistansstannarlivet.se/

http://fulldelaktighet.nu/?p=2629

Personer med grava funktionsnedsättningar fick rösträtt och rätt att gå i sola först på 1960-talet. I de psykiskt funktionshindrades fall kom rösträtten 1989. Men i många, många fall var till och med den rätten en rätt på pappret. Det såg ju bra ut…

Att det var så beror delvis på bristen på teknik och ekonomiska resurser, men även på fördomar om personer mer funktionsnedsättningar.

Först med datarevolutionen, och LSS med den personliga assistansen 1994, började alla med funktionsnedsättning få samma möjlighet till frihet som alla andra.

Vi liberaler behöver engagera oss i de funktionshindrades strid för mänskligarättigheter. Funktionshindrades strid visar att frihetstanken, och liberalismen, inte är en svart- och vit enkel hisoria om att ju mindre staten blandar sig in ju bättre blir det. Utan skatt och utan stat kan inte funktionshindrades mest grundläggande rättigheter garanteras, dvs de negativa rättigheterna.

Det som må vara stöld för en del liberaler, som ibland ser skatt som stöld, är livsviktigt och livsavgörande för andra. För utan assistans stannar livet, utan assistans och hjälpmedel har funkisar inga rättigheter mer än på pappret…

 

%d bloggare gillar detta: