Senaste nytt

Svensk apartheid?

Har vi apartheid i Sverige? ja, det har vi menar många med funktionshinder, som kräver att Sverige inför lagar och  regler om tillgänglighet för alla. Den 16/5 demonstrerade flera av de som drabbas av svensk otillgänglighet utanför den Norska ambassaden och sa att de hellre ville bo i Norge, som infört tillgänglighet i lagstiftningen, eftersom deras rättigheter kränks i Sverige.

Om vi hade velat hade alla reparationer och nybyggen av hus gjorts tillgängliga även för rullstolar sen länge. Att bygga dörrar bredare, undvika trösklar och trappor är inte dyrt mer än då det är undantag. Som standard, som regel blir det ingen fördyrning. Därför är tillgänglighetslagen viktig.

Den som undrar om det stämmer kan titta på hur det är i USA som haft tillgänglighetslag länge nu. Kostnaderna är inte speciellt större vid bygge nu jämfört med innan lagen.

Att inte tillgänglighet är norm och otillgänglighet är undantag är ett problem som faktiskt har med mänskliga grundläggande rättigheter att göra.

Elelr som aparthaid:

– Idag är det enligt lag helt okej att jag inte kan komma in i vissa butiker eller lokaler för att jag sitter i rullstol, förklarar Mona Alfarhani. Det liknar situationen under apartheid, då bara vissa folkgrupper var tillåtna i butiken.

Vi läser dessa kommentarer i recens.se en intervju med en deltagare utanför Norges ambassad, Andreas Greén 38, Linköping:

Varför är du här idag?
– Jag är här idag därför att vårt land saknar diskrimineringsskydd, så jag kan inte vara en medborgare i Sverige.

Hur påverkas du av otillgänglighet?
– Jag kan inte ta mig ut på stan som jag skulle vilja. Jag kan inte handla mat där jag vill. Jag kan inte kolla i skyltfönster för att jag inte kan ta mig in i butikerna om jag skulle se något jag vill köpa. Jag kan inte heller gå på bio då biosalongerna i flera städer inte är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Vad är din förhoppning med dagens aktion?
– Att vi får uppmärksamhet. Det är inte okej att utestänga de 1,5 miljon svenskar som berörs av den här lagen.

Det tragiska är att Sverige borde infört tillgänglighet som princip för 30 år sen.

%d bloggare gillar detta: