Senaste nytt

Svensk apartheid?

Har vi apartheid i Sverige? ja, det har vi menar många med funktionshinder, som kräver att Sverige inför lagar och  regler om tillgänglighet för alla. Den 16/5 demonstrerade flera av de som drabbas av svensk otillgänglighet utanför den Norska ambassaden och sa att de hellre ville bo i Norge, som infört tillgänglighet i lagstiftningen, eftersom deras rättigheter kränks i Sverige.

Om vi hade velat hade alla reparationer och nybyggen av hus gjorts tillgängliga även för rullstolar sen länge. Att bygga dörrar bredare, undvika trösklar och trappor är inte dyrt mer än då det är undantag. Som standard, som regel blir det ingen fördyrning. Därför är tillgänglighetslagen viktig.

Den som undrar om det stämmer kan titta på hur det är i USA som haft tillgänglighetslag länge nu. Kostnaderna är inte speciellt större vid bygge nu jämfört med innan lagen.

Att inte tillgänglighet är norm och otillgänglighet är undantag är ett problem som faktiskt har med mänskliga grundläggande rättigheter att göra.

Elelr som aparthaid:

– Idag är det enligt lag helt okej att jag inte kan komma in i vissa butiker eller lokaler för att jag sitter i rullstol, förklarar Mona Alfarhani. Det liknar situationen under apartheid, då bara vissa folkgrupper var tillåtna i butiken.

Vi läser dessa kommentarer i recens.se en intervju med en deltagare utanför Norges ambassad, Andreas Greén 38, Linköping:

Varför är du här idag?
– Jag är här idag därför att vårt land saknar diskrimineringsskydd, så jag kan inte vara en medborgare i Sverige.

Hur påverkas du av otillgänglighet?
– Jag kan inte ta mig ut på stan som jag skulle vilja. Jag kan inte handla mat där jag vill. Jag kan inte kolla i skyltfönster för att jag inte kan ta mig in i butikerna om jag skulle se något jag vill köpa. Jag kan inte heller gå på bio då biosalongerna i flera städer inte är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Vad är din förhoppning med dagens aktion?
– Att vi får uppmärksamhet. Det är inte okej att utestänga de 1,5 miljon svenskar som berörs av den här lagen.

Det tragiska är att Sverige borde infört tillgänglighet som princip för 30 år sen.

  • Alltid lika tragiskt när man urvattnar ord. Är du säker på att du inte kan jämföra med koncentrationsläger också?

  • Knepigt

    Tillgänglighet är knepigt. Visst vill vi att alla ska behandlas lika, men det är inte alltid så lätt som det verkar. Trottoarkanter är ett klassiskt exempel. Rullstolsburna vill inte ha några kanter alls, för att lätt kunna ta sig fram. Men slopar man kanterna kan det få katastrofala följder för de blinda, som är beroende av att kunna känna kanterna med sina käppar för att inte vandra rakt ut i gatan. Exemplet som tas upp i den länkade artikeln är också lite typisk. En blind man känner sig nekad att få äta på en viss restaurang, eftersom ägaren inte låter mannens ledhund få följa med in, men om den hade fått följa med, vad hade då hänt med de hundallergiger som kanske arbetade eller redan satt på resturangen? Alla medborgare ska ha tillträde till offentliga byggnader, och det fastslår redan lagen. Alla offentliga byggnader har möjlighet att ta sig in i med hiss eller ramper, som faktiskt kan vara en betydande kostnad i ett projekt. Jag bor själv i en nybyggd studentlägenhet, vars hyra hade varit 500 kr mindre per månad om badrummet inte hade behövts handikappsanpassas enligt svensk lag. Det kanske inte verkar så mycket, men som student hade där 6000 kr om året gjort stor skillnad. Vi är ungefär 300 studenter som bor här i huset, i identiska lägenheter, alla handikappsanpassade, men jag har aldrig sett en rullstolsbunden i närheten av vårt hus. Vi går alla och betalar de där 6000 kr varje år ifall någon av oss skulle hamna i rullstol en dag, eller ifall någon rullstolsbunden skulle vilja flytta in. Det är en dyr försäkring. Svensk lagstiftning säger redan att allt nybyggt ska handikappsanpassas, i mycket större utsträckning än Norges bygglag gör. Det de här människorna protesterar för är alltså att äldre, ofta kulturmärkta byggnader inte byggs om för att passa deras behov, när de redan drivit igenom en lagstiftning som anpassar bostäder in absurdum för en försvinnande minoritet. Hur skulle våra städer se ut om alla parkeringar skulle vara av handikapparkeringsstolek? Hur mycket plats skulle gå åt? Hur mycket yta täckas av asfalt? När bostäder anpassas in absurdum påverkar det främst priserna och miljön. Större yta = större matrialåtgång, högre byggkostnad och ökad energiförbrukning. När det gäller bostadsrätter så är inte ens dessa långtgående åtgärder till de rullstolsburnas fördel. För ett par månader sedan presenterades en rapport om att antalet döda i bränder ökat kraftigt de senaste åren. Det handlar främst om rörelseförhindrade människor som inte kan lämna sin bostad vid en brand. För det enda man inte drivit igenom lagar om att handikappsanpassa är nödutgångarna.

%d bloggare gillar detta: