Senaste nytt

Problemet ligger inte i orden, utan i Reinfeldts politik

En storm har blåst upp kring Reinfeldts intervju med TT igår där han pratade om arbetslöshet hos etniska svenskar.

TT: Hur länge ska man vänta innan man stimulerar ekonomin? Till tio procents arbetslöshet? Det är nu en arbetslöshet som ni beskrev som massarbetslöshet 2006.

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.

Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat, säger Reinfeldt.

Dessa ord har gjort att en twitterstorm och proteststorm blåst upp, främst hos vänstern. Kritiken har skjutit in sig på att Reinfeldt nämnde ordet etniska svenskar, det skulle på nåt sätt vara rasistiskt…

Jag tar mig för pannan.

Arbetslösheten bland invandrare är mer än dubbelt så hög än hos de som är födda i Sverige. Skulle man undersöka skillnaden mellan de med invandrarbakgrund och s.k. ”etniska svenskar” skulle man se skillnader även där. Mer än en tredjedel av de som står som jobbsökade på Arbetsförmedlingen är invandrare.

Problemet med Reinfeldts citat är inte att han nämner ordet etniska svenskar, utan att han anser att utanförskapet minskat i Sverige, och att han förringar problemen genom att lyfta fram en grupp, etniska svenskar, bara.

Vi läser hos Tankesmedjan Liberalerna, som försöker få fram lösningar på invandrares arbetslöshet.

Undersökningar pekar på att det tar lång tid för en invandrare att få ett jobb eller arbetsplatspraktik efter ankomsten till nya landet. I snitt tar det sju år med cirka fem år för män och dubbelt så lång tid för kvinnorna. Skillnader mellan olika befolkningsgrupper och kulturell bakgrund är en självklart. Mycket förklaras med att det är svårt för den som inte tidigare arbetat.

Utrikes födda ÄR en demografisk grupp. Inrikes födda också.  Hela begreppet demografi förlorar sitt värde om vi lägger alla människor i samma könlösa, nationalitetslösa, hudfärgslösa, ålderslösa låda. För övrigt är det inte mindre statistik vi behöver just nu, utan mer satistik. Det är nästan stört omöjligt att hitta bra uppgifter om invandrares arbetslöshet och DET är skrämmande. För de uppgifterna behöver vi om vi ska kunna lösa problemet med de socioekonomiska faktorer som ligger bakom arbetslösheten.

Sluta gnäll på användningen av ordet ”etniska svenskar”. Kritisera Reinfeldts politik istället. Och för femtioelfte gången, sluta sabotera för oss som vill ha statistik kring invandrares utanförskap, eftersom vi söker efter lösningar på problemen! Utan evidens och fakta är det förbaskat svårt att synliggöra strukturella problem.

 • Daniel

  Håller inte alltid med dig, men denna gång blev det en femetta!

  Ord och begrepp är inte problem. Vi stirrar oss blinda på dem istället för att se på verkligheten.

 • Svensson_1

  Här skrivs ofta en hel del som inte direkt överensstämmer med mina åsikter, men detta var ett alldeles oerhört klarsynt inlägg. Stort tack till Torbjörn! Det faktum att vissa (är de många – eller väsnas de bara så mycket?) har så svårt att se med förnuft på saken skrämmer mig mycket.

 • Problemet ligger såväl i Alliansens politik som i deras numera SD-inspirerade retorik. Att ställa upp dessa två mot varandra är att använda sig av argumentationsfelet ”falsk dikotomi”.

  Så här uttrycker sig Olof Åslund, generaldirektör vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering i samband med Svenska Dagbladets faktakoll:

  – Jag vet inte vad Fredrik Reinfeldt avsåg, men talar man om infödda mitt i livet är det en bättre definierad grupp. Sedan tycker jag inte att man ska kontrastera svenskar mot invandrare. Vad lägger man i begreppet svensk?

  Ibland blir jag trött på liberalers oförmåga att förhålla sig till maktstrukturer och de begrepp som används för att upprätthålla dem. Enough said.

 • Jag håller inte med om att reaktionerna från vänstern främst handlat om just orden ”etniska svenskar”. Tvärtom har väl folk (inklusive jag) drivit med det uppenbart goddag yxskaftiga i att säga att ”om man bortser från grupp x så har vi ingen arbetslöshet att tala om.” Grupp x i sammanhanget hade lika gärna kunnat vara lågutbildade, handikappade eller några andra som har en svag ställning på arbetsmarknaden. Men förutom den uppenbara löjligheten så tror jag inte att man ska bortse från att Reinfeldt och Alliansen börjar med ”dog-whistle” politik nu när opinionssiffrorna viker. Alla deras egna tillkortakommanden bortförklaras med att Sverige inte är en nation enbart bestående av etniska svenskar tillhörande medel-och överklassen.

%d bloggare gillar detta: