Senaste nytt

Problemet ligger inte i orden, utan i Reinfeldts politik

En storm har blåst upp kring Reinfeldts intervju med TT igår där han pratade om arbetslöshet hos etniska svenskar.

TT: Hur länge ska man vänta innan man stimulerar ekonomin? Till tio procents arbetslöshet? Det är nu en arbetslöshet som ni beskrev som massarbetslöshet 2006.

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.

Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat, säger Reinfeldt.

Dessa ord har gjort att en twitterstorm och proteststorm blåst upp, främst hos vänstern. Kritiken har skjutit in sig på att Reinfeldt nämnde ordet etniska svenskar, det skulle på nåt sätt vara rasistiskt…

Jag tar mig för pannan.

Arbetslösheten bland invandrare är mer än dubbelt så hög än hos de som är födda i Sverige. Skulle man undersöka skillnaden mellan de med invandrarbakgrund och s.k. ”etniska svenskar” skulle man se skillnader även där. Mer än en tredjedel av de som står som jobbsökade på Arbetsförmedlingen är invandrare.

Problemet med Reinfeldts citat är inte att han nämner ordet etniska svenskar, utan att han anser att utanförskapet minskat i Sverige, och att han förringar problemen genom att lyfta fram en grupp, etniska svenskar, bara.

Vi läser hos Tankesmedjan Liberalerna, som försöker få fram lösningar på invandrares arbetslöshet.

Undersökningar pekar på att det tar lång tid för en invandrare att få ett jobb eller arbetsplatspraktik efter ankomsten till nya landet. I snitt tar det sju år med cirka fem år för män och dubbelt så lång tid för kvinnorna. Skillnader mellan olika befolkningsgrupper och kulturell bakgrund är en självklart. Mycket förklaras med att det är svårt för den som inte tidigare arbetat.

Utrikes födda ÄR en demografisk grupp. Inrikes födda också.  Hela begreppet demografi förlorar sitt värde om vi lägger alla människor i samma könlösa, nationalitetslösa, hudfärgslösa, ålderslösa låda. För övrigt är det inte mindre statistik vi behöver just nu, utan mer satistik. Det är nästan stört omöjligt att hitta bra uppgifter om invandrares arbetslöshet och DET är skrämmande. För de uppgifterna behöver vi om vi ska kunna lösa problemet med de socioekonomiska faktorer som ligger bakom arbetslösheten.

Sluta gnäll på användningen av ordet ”etniska svenskar”. Kritisera Reinfeldts politik istället. Och för femtioelfte gången, sluta sabotera för oss som vill ha statistik kring invandrares utanförskap, eftersom vi söker efter lösningar på problemen! Utan evidens och fakta är det förbaskat svårt att synliggöra strukturella problem.

%d bloggare gillar detta: