Senaste nytt

Mina skattepengar går till VADÅ?!

EXTRA EXTRA! VIT KRÄNKT MAN VILL INTE BETALA FÖR BÖCKER HAN INTE LÄSER, UTGIVNA AV ORGANISATIONER SOM HAN INTE STÖDJER!

Den syndikalist-startade organisationen Planka.nu får skattepengar skriver expressen. Det är visserligen till en bok och inte till själva verksamheten, men organisationen har fortfarande fått stöd. Planka.nu är alltså en organisation som aktivt uppmanar till plankning i kollektivtrafiken. Människor går till jobbet varje dag och arbetar och får sedan tar staten ungefär hälften av pengarna. Pengar som bl.a. går till kollektivtrafik.

Det planka.nu gör är otroligt respektlöst mot skattebetalare. I Stockholm står skattebetalarna för cirka hälften av priset på en biljett. Det här anser planka.nu att man inte alls behöver betala, och skiter därför helt enkelt i att betala och uppmanar andra att göra likadant.

Alright, jag struntar fullständigt i att bidraget var till att skriva en bok. Jag vill inte ha något att göra med planka.nu, och jag vill ABSOLUT INTE stödja dem ekonomiskt via skattesedeln. Att mina skattepengar går till organisationer av den här typen gör mig väldigt bitter. Kan jag inte få välja själv vilka organisationer jag vill stödja? Lika lite begär jag att en syndikalist ska stödja liberala organisationer via den skatt han/hon betalar in. Suck…

Men kan vi prata om det här med kulturstöd? Varför har vi det för? Det finns säkert massor av kultur som inte överlever utan stöd, men då kanske det inte finns en marknad för den kulturen? Kultur är inte en mänsklig rättighet, som man på bekostnad av andra har rätt att ta del av. Oavsett om det är teater eller litteratur så måste det finnas tillräckligt många människor som är beredda att betala för att se det. Risken finns ju att bara den kultur som folk faktiskt vill ha är den som blir kvar… Åh nej va hemskt det vore. Varför ska jag finansera en verksamhet som bara överlever om de får bidrag? Om det finns en så stor efterfrågan att man faktiskt kan leva på det, så går det bra att ha det som arbete, men om det inte genererar en inkomst så är det en hobby, ni vet, en sån som vi andra får ägna oss åt på fritiden.

”Men kultur berikar samhället”, invänder vissa. Ja, men betala för det då, om det nu är så samhällsberikande! Jag har väldigt lite intresse av finkultur, mitt stora intresse är cykling. Var är mitt bidrag? Var är mina statliga subventioner för min hobby? Kära skattebetalare, jag vill gärna ha en Trek Madone 6.9 SSL tack.

Om ni missade ironin där, så ska jag vara tydlig. Jag vill INTE att ni betalar för mitt cyklande, det gör jag med egna pengar. Lika lite vill jag betala för böcker jag aldrig tänker läsa, eller teaterpjäser jag aldrig tänker se. De böcker och teaterpjäser jag faktiskt vill se betalar jag gladeligen ur egen ficka.

”MEN VI MÅSTE VÄRNA DEN FRIA KULTUREN!!!” skriker någon. Fria kulturen? Den är inte friare än de kriterier som finns för att få bidraget. Ring Björn och Benny, de är nog intresserade av att sponsra den fria kulturen. Förutsatt att det är anti-kapitalistiskt.

Starta en stiftelse eller fond… eller skaffa något annat system för att finansera kulturen. Låt mig bekosta det jag konsumerar, så får ni bekosta det ni konsumerar. Om kulturen som så vackert berikade samhället dör ut för att bidragen försvinner, så var intresset för samhällsberikandet aldrig speciellt stort från början. Eller så har jag fel, och då kommer kulturen att överleva… och då är det också helt OK.

ville [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: