Senaste nytt

Man löser inte problem genom att osynliggöra dem

Jag läste Reinfedts uttalande i TT och blev jätteupprörd. Han förminskar problemet med utanförskap, tänkte jag. 2006 var 11% av invandrarna arbetslösa och idag 14-15%, och den mannen har mage att komma och säga att ”utanförskapet har minskat”. Jag blev jättearg över det.

Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund tillsammans på scen.– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.

Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat, säger Reinfeldt.

Gissa att jag blev arg!

Men så såg jag debatten på twitter och bloggar hur nästan ingen (!), tog upp den vinkeln (med vissa undantag) , utan nästan alla gnällde på begreppet ”etniska svenskar”.

Och jag tog mig för pannan och grät inombords!

Tala om att osynliggöra problemet… Som vanligt… också går år ut och år in och ingen bryr sig och ingen tar fram lösningar… Ungefär som med den ökade kriminalitet som drabbar folk i utanförskap, dvs invandrare. Det är tabu att ta fram statistik och diskutera detta lugnt och sansat. Alltså gör man inget åt problemet ens…

Den nuvarande diskussionen om etnicitet, har jag fruktat länge. Jag ogillar begreppet etnisk svensk. Men det jag ser nu är hur Reinfeldts användning av dessa ord helt plötsligt får massor av människor att ifrågasätta om statistik om invandrares arbetslöshet ALLS behövs.

Och jag häpnar!

Jag har sett det komma. Nu ifrågasätter en del i debatten behovet av att studera de skillnader i arbetslösheten som finns mellan invandrare och andra (vad än man kallar dem) och invandrare samt invandrarbarn och andra (vad man än väljer att kalla dem).

Inom några år kommer det att vara lika tabu att prata om invandrare och arbetslöshet som invandrare och brottslighet. Och bådadera kommer att vara osynliggjorda problem och man kommer att betraktas med misstanke om man pratar om det.

…Jag blir ledsen vid den tanken…

Bland (vad man än väljer att kalla dem, inrikesfödda eller etniska svenskar eller gnoggigrabber) är arbetslösheten under 3,8%. Bland alla i Sverige 7,7%. Bland invandrare är den 14,8, den var 11,2 år 2006%. 40% av alla långtidsarbetslösa är invandrade, 67% av de som är långvarigt socialbidragstagare är utrikes födda. Samma mönster syns regionalt. DET är vad vi bör diskutera.

Och i bakgrunden står rasisterna och jublar över att debatten är så hysterisk…

PS

För övrigt anser jag att det är viktigt med statistik över t.ex. ungdomars arbetslöshet och brottslighet. Jag uppskattar statistik om arbetslöshet och lön och skillnader i det mellan könen…

%d bloggare gillar detta: