Senaste nytt

Jihad, en viktig bok av Magnus Sandelin

Magnus Sandelins bok, Jihad i Sverige, rekommenderar jag varmt. Det är en av de viktigaste böckerna som getts ut det sista decenniet. Det är historien om den våldsbejakande islamismen i Sverige, om hur muslimer gett sig iväg från Sverige för att delta i det ”heliga kriget” och sökt sig till GIA,  Al Shabaab och Al Quaida. Det är historien om fruarna till jihadkrigarna, om familjer med barn som flyttar till våldets Pakistan och fattigdomens Somalia, om danskar och svenskar, om konvertiter som blir fanatiker och om den jihadistmiljön i Brandbergen utanför Stockholm, med mera...

Magnus Sandelin beskriver boken bäst själv på sin hemsida:

Jihad – svenskarna i de islamistiska terrornätverken handlar om en ideologisk miljö som verkar i Sverige, och om några av de människor som lockats dit. Jag ställer frågor om orsaker, och undrar varför diskussionen om de här människorna så ofta kommer att handla om ”muslimer” istället för våldsbejakande extremister? Det händer såväl när sverigedemokrater tar islamistiska terrordåd som argument mot invandring, som när opinionsbildare anklagar polis och rättsväsende för islamofobi.

Efter att ha läst boken drar jag genast paralleller till liknande böcker jag läst om nynazistiska miljöer, t.ex. The thing of Darkness, A sociology of the enemy, som jag läser just nu, eller Hélene Lööws bok Nazismen i Sverige 1980 – 1997. Det hade varit intressant att jämföra det ”Jessica” , änkan till en våldsjihadist som sprängde sig i Irak, säger i boken, med det avhoppade fd sambor till nazistiska ledare i Sverige har att säga, till exempel. Likheterna är stora.

Det jag slogs av är att det är en sektkänsla över det som berättas i boken. Samma sektkänsla med fiendebilder, gruppsamhörighet, svart vit världsbild och tron att man själv har svaren och lösningarna på alla frågor som tänkas kan, talar avhoppade nazister ofta om när de beskriver miljöerna i t.ex. Svenska Motståndsrörelsen.

Den svenska radikala nazismen och den svenska radikala islamismen är ungefär lika stora som grupp. SÄPO punktbevakar ca 200 radikala islmalister. Det är ca 200 som utgör kärnan i den radikala nazismen runt t.ex. Svenska Motståndsrörelsen.

Skillnaderna mellan nazismen och den radikala islamismen är, för att vara rakt på sak, att nazisterna är mer socialt isolerade och stigmatiserade än islamisterna är. Det finns ett nätverk av människor runt islamisterna som antingen inte förstår vad de egentligen gör eller som tona ner det med att ”de är så religiösa och goda människor”. Ibland får folk som pratar väl om jihadkrig och jihadkrigare, eller som inte vill ta avstånd från dem, en ganska central roll i det religiösa och sociala livet. Det är givetvis avskyvärt! Sammamed sociala medier. När några av de som gillar våldsjihadisterna sprider budskap på sina facebooksidor att ”dö för Allah” är det ofta några som protesterar, inte alla, långt från alla!

Därför behövs Magnus Sandelins bok och därför behövs journalister som Per Gudmundsson.

Men egentligen skulle det behövas mer. Liknelsen med nazisterna är faktiskt ganska talande. Det skulle behövas samma sorts bevakning över vad våldsjihadisterna gör som Expos bevakning över vad nazisterna gör. Det hade varit bra om det hade kunnat ske i Expos regi, eftersom likheterna mellan jihadkrigarna och nynazisterna är fler än olikheterna. Dessutom hade ett samarbete behövts inledas med de i den muslimska miljön som reagerar mot galenskapen. I boken intervjuas en som protesterar mot Al-shabaab i Göteborg. Jag vet att man i många moskeer gör sitt bästa för att isolera galenpannorna så mycket man bara kan. Det görs mycket, men det görs i det fördolda och utan samordning.

Det viktiga är inte om Expo gör det eller inte, utan att det görs. Och det hade varit bra om man bevakat den våldsbejakande islamismen i hela Norden. För samma brist på samordnad bevakning upplever jag finns i Danmark och Norge.

Det är en bra bok! Köp den! 

PS

Och den vanliga disclaimern till folk som är islamhatare eller våldsjihadist-kramare. Islam är inte samma sak som våldsbejakande islamism, lika lite som kristendom är samma sak som bombkastarna i IRA på Irland på sin tid.

 • Göran Lundbom

  Den här gången måste jag bara hålla med Torbjörn J i det han skriver, inklusive PS:et.
  Men att hoppas på att Expo skulle göra något i detta fall är nog att hoppas på för mycket. Detta eftersom Expo, och dess våldsavläggare AFA, är en vänsterextremistisk rörelse, och militant islamism nog ligger lite för nära deras egna värderingar? (Typ: Hata USA, hata judar, hata kapitalismen, hata tankefriheten, hata yttrandefriheten…)

 • GörPaellaAvSd

  Lundbom anser på annan plast i den hör bloggen att homosexualla som riskerar att avrättas i Iran inte ska ges position som särskilt skyddsvärda när dom begär att få sranna.
  Vem fan är han att prata om andra extremism?

  • Göran Lundbom

   ”annan plast”? ”den hör bloggen”? ”homosexualla”? ”få sranna”? ”om andra extremism”?

   F. ö. – vad har detta dravel med denna fråga att göra? Dessutom tror jag att du blandar ihop mig med någon annan, såvitt jag vet har jag aldrig kommenterat personer från Iran.

   Så vem fan är du att överhuvudtaget yttra dig?

   Till yttermera visso kan man anse att Expo, och dess militianta gren AFA, är otäckt extrema typer utan att för den skull på minsta sätt sympatisera med SD!

 • Hugo

  ”F. ö. – vad har detta dravel med denna fråga att göra”

  Det har att göra med att du är en intolerant obildad högerextremist och att ditt inlägg ovan tydliggör detta bland annat genom att du påstår att Afa utgör en underavdelning till Expo.

  Du har dessutom mycket klart och tydligt sagt att risk att bli mördad eller avrättad för sin sexuella läggníngs skull i t.ex Iran inte ska utgöra ett särskild skäl för asyl i Sverige.

  • Göran Lundbom

   Och då är alltså den fegt anonyme ”Hugo” med största sannolikhet en imbecill, aningslös, okunnig och naiv vänsterextremist! Som inte kan läsa vad andra har skrivit – eller INTE skrivit!
   Kryp du tillbaka under den sten som du just kravlade dig fram ifrån!

   (Ser du, jag kan också – om jag anstränger mig – sänka mig till samma låga debattnivå som du och en del andra anonyma kräk använder sig av här! Jag gör det, därför att det tydligen är den enda nivå som ni kan kommunicera på.)

 • Dumbom

  Vad har du för adress?

 • Anonym

  Dock så finns allt redan på denna eminenta tråden om svenska islamister https://www.flashback.org/t1441458. Och rätt mycket mer.

 • Pingback: Jihad, en viktig bok av Magnus Sandelin |()

 • Pingback: Jihad, en viktig bok av Magnus Sandelin | Motargument()

%d bloggare gillar detta: