Senaste nytt

Håller hat & våld på att bli rumsrent som politik metod?

Är det bara jag som är nojjig, eller håller samhällsklimatet sakta på att bli mer och mer extremt. De sista tre veckorna har bjudit på ganska många exempel på hat och politiska hot och våld.

Våld som politisk metod. Eskilstuna första maj.

* Först var det händelserna i Eskilstuna runt första maj då AFA drabbade samman med nazister.

* Sen var det författaren Ingmar Karlsson som försökte få reda på bloggaren Anna Ekströms identitet, vilket ledde till en ström av antisemitism mot både henne och författaren Torbjörn Elensky. Johan Lundberg på Axxess fick ta mot en del hot i samma veva. Som grädden på moset försöker nu Johan Lundberg på Axxess ta reda en av de värsta antisemitiska bloggarnas identiteter, vilket väl är en aning malplacerat med tanke på vad det handlar om.

* Sen har vi hotet mot debattören Cherin Awad i förrgår, för att hon står upp som muslimsk kvinna.

* Sen har vi hoten mot Roland Poirier Martinsson som refereras i dagens SVD. (Har strukit detta med tanke på att hotet inte var ett hot. Läs mer hos Beelzebjörn.)

Här ett citat: ”Kan man inte bussa ut ett gäng muslimer av valfri ras/art till X så kan de få tända eld på folks villor och bilar där istället? … Det vore så underbart att få se journalisternas bostäder och bilar brinna som omväxling. Gärna med journalisterna kvar inne i husen.” Önskan gäller mig, X:et står för platsen där jag bor (information som ofta upprepas på ett hotfullt sätt), länken skickades till mig av en person anställd av SD i riksdagen.

* Även Sverigedemokrater hotas. Hanna Wigh i Sd blev utsatt för våld för några dar sen. Så här skriver hon själv (enligt Avpixlat):

Hanna Wigh, Sverigedemokraterna

Vill tacka alla mina kära vänner för ert fina stöd. Jag är hemma och mår under omständigheterna bra. Det som inträffade var att ssu, vänsterpartiet och syndikalisterna dök upp med röda fanor. De var oerhört otrevliga och spottade efter partiföreträdare och uttalade saker som “djävla äckliga gris” osv. Vi tillkallade polisen som närvarade i ca 15 min innan de försvann igen. Då kom de närmre och en partiföreträdare kände sig väldigt hotad varpå jag ställde mig emellan med ryggen mot dem. I handen hade jag en drös ballonger. En av killarna från detta gäng slet då tag i ballongerna varpå jag fick skär/brännsår över handen. Efter ett tag får de tydligen fram någon vass pinne/stor nål som de dänger till mig i bakhuvudet med. Vi larmade polisen som dök upp efter ca 30min.

Vill ännu en gång tacka för ert fina stöd och säga det att ni är guld värda. Vill även poängtera att vi måste fortsätta att kämpa för demokratin och aldrig låta oss sjunka ner till deras stenåldersnivå utan fortsätta att uppmana till att ta debatten istället för knytnävarna.

* En person spottade på en Sverigedemokrat i Uppsala, Paula Bieler, nyligen också. En relativ mild sak, men ändå…

* Och idag är det clementiner som kastas på Jimmy Åkesson, imorgon kanske det är handgranater om inte vi sätter ner foten och säger STOPP.

* Och efter SVT:s program om muslimerna har SVT fått hot mot sig. Men jag hör att även de muslimska muskeerna får hot mot sig som en följd av programmet. ”vi ska bränna ner skiten”…

* Samtidigt pågår en debatt i media om klasshat i poesi och verkligheten. Delar av vänstern håller på att ta upp klasshat som paroll igen. Vi läser:

Jönsons senaste samling, ”med.bort.in” är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris och 350 000 danska, som jag givetvis unnar honom (hellre det än att han fortsätter hemsöka Brommafamiljerna med sin herpeskuk). Nyfiken går jag och köper den. Det är stark, rå, utmattande lyrik, med återkommande beskrivningar av smärta, fattigdom och förnedring.

Och så hatet förstås. Han ser på fotboll och äcklas av att spelarna har högre lön än LO-medlemmarna och därmed är ”klassfiender”. Han hatar alla som bor på Södermalm. Han hatar grannarna som spelar musik. Han beskriver sitt ”kalla äckelhat” för Wanja Lundby-Wedin. Han önskedrömmer om hur Fredrik Reinfeldt blir skjuten i huvudet i direktsändning, ”hur skallen. smashas. sönder. liksom sprängs. inifrån.”

* Och i Heby hoppar en två Sverigedemokrater av och blir Nationaldemokrat och får ta emot hat och hot han också.

* Debatten kring Uppsala Pride är väl värd att nämna också. I klasshatets namn uteslöt man Folkpartiet från Uppsala pride och sen fick Luf ta emot hot från Afa.

* Dessutom lever både antirasister och Sverigedemokrater med ständiga hot i sin vardag. Journalister får hot när de skriver om Sverigedemokrater, Avpixlat eller om invandringen och Sverigedemokrater för hot när de skriver om invandringen, Afa eller det de kallar ”sjuklövern”. Bilder cirkulerar på både Alex Bengtsson från Expo som Breivik och på Jimmy Åkesson som Breivik.

Och allt detta har skett på tre veckor. Ändå har jag säkert utelämnat mycket. Detta är bara ett axplock av det som skett på bara tre veckor. Allt detta sker samtidigt som rättegångarna mot Breivik, Mangs och de islamist-svenskar som misstänks för att ha planerat ett terroristattentat mot Jyllandsposten pågår. Dessutom har vi nyss haft en jättedebatt kring att Aftonbladet liknat Timbro, Paulina Neuding och Johan Lundberg från Axxess med terroristen Breivik

Ursäkta, men det är lite scary, faktiskt! Speciellt med tanke på eurokrisen och läget i Grekland.

Även om Nationaldemokrater, Sverigedemokrater, Expo, Vänsterpartister, liberaler, sossar och kommunister, Kristdemokrater, muslimer, judar, antisemiter och ateister har mycket som skiljer dem åt, borde alla vara överrens om att våld mot person, hot mot person och hat mot person ALDRIG kan vara acceptabelt!

 • Daniel

  Jo, de som sysslar med hot och våld är patetiska typer. Det är bristande argumentationsförmåga och en tro på att man har absolut rätt som leder till detta tror jag.

  • Daniel

   Har nu läst igenom lite kommentarer till Poirier Martinssons artikel, och tydligen fick han en länk till Fria tider skickad till sig. Han läste igenom kommentarerna och hittade där något som han kan uppfatta som ett hot och kokade soppa på det.

   Artikeln:
   ”Den liberale skribenten Roland Poirier Martinsson går på Twitter till attack mot sverigedemokraten Chris Dulny. ”Lille vän, om min dotter kommer hem med en muslim ena veckan och en SD:are nästa, vilken vecka tror du hon får utegångsförbud?”, skriver Timbro-chefen.

   Poirier Martinsson fortsätter med att hävda att Sverigedemokraterna har ett okunnigt, xenofobt och aggressivt ansikte, samt att Sverigedemokraterna står för en ond människosyn.

   ”jag är kristen och värderingsmässig kusin med islam”, dundrar den liberale skribenten.

   Roland Poirier Martinssons twitter: https://twitter.com/#!/RolandPMSweden

   Kommentaren i sin helhet:
   ”Nu brinner en bil utanför igen och en massa halvapor springer runt och filmar med sina mobilkameror. Sovrummet luktar sur brandrök, man blir ganska tung i huvudet av den där lukten.

   Kan man inte bussa ut ett gäng muslimer av valfri ras/art till x så kan de få tända eld på folks villor och bilar där istället? Jag hade kunnat följa med och filma när Roland försöker släcka villan med trädgårdsslangen medan brandkåren står 500 meter bort och väntar på att polisen ska ge dem klartecken att börja släcka. Det hade varit en härlig och mångkulturell syn att se!

   Det vore så underbart att få se journalisternas bostäder och bilar brinna som omväxling. Gärna med journalisterna kvar inne i husen.”

   (Jag har tagit bort namnet på orten)

   Osmaklig kommentar kanske, knappast ett hot.

 • Håkan Larsson

  Vad SD beträffar är deras resonemang så oerhört ihåligt att man inte bör skämma ut sig genom att att ta till våld mot dem. En sansad debatt brukar räcka alldeles utmärkt väl.

  • Daniel

   Japp. En sansad debatt där man använder sig av hållbara argument och inte invektiv och ifrågasätter sin meningsmotståndares faktaunderlag snarare än hans trovärdighet skulle vara trevlig att bevittna. Har dock inte sett något sådant ännu.

 • Röd

  AFA gör ett bra jobb

 • Nasigoreng

  ”Demokraterna” på siten Avpixlat som är SD politikern Kent Ekrtoths skapelse skrev inte ett ord om när 10 nazister i Dalarna bröt sig in på ett tvärpolitiskt antirasistiskt möte dagen efter minnesdagen för förintelsen och utlovade att man skulle döda alla närvarande varefter hotet började verkställas.

  Beror det på att Avpixlats version av demokrati ser ut på ett speciellt sätt?

  • Daniel

   Dödade nazister 10 personer i Dalarna? Vet att en vänsterpolitiker fick en flaska i huvudet…

   • Micke

    10 nazister bröt sig enligt uppgfiter från flera källor skrikande in på ett möte där vänsterpartister, socialdemokrater miljöpartister och centerpartieter befanns sig dagen efter minnesdagen för förintelsen då samma människor hållit en manifestation mot rasism och lovade döda alla närvarande.

    Därefter började man verkställa detta hot vilket inte avvärjdes förrän polis kom till platsen och avbröt verkställandet av hoten med våld.

    Detta våldsbrott firade ALLA högerextrema media inklusive Avpixlat med total tystnad.

    Vi vet varför.

 • Jon

  Ju mer vi har som skiljer oss åt, desto mer konfliktdrabbat kommer samhället att vara. Ekonomiskt, kulturellt, ideologiskt… Likhet är bäst. Tråkigt kanske, men bäst.

 • Nasigoreng

  ”AFA gör ett bra jobb”

  Nej dom är fascisternas och nazisternas duktiga idioter och dom och deras föregångare har gjort exakt samma sak på exakt samma debila sätt dom senaste 30 åren och deras aktioner har inte gett något annat resultat än att ge fascisterna och nazisterna argument .

  • Daniel

   Håller med dig. När det gäller SD så skapar AFA stöd åt dem snarare än att vända folk från dem. När det gäller fascister och nazister så får de uppmärksamhet. Om inte AFA brydde sig om att motdemonstrera vid en nassedemonstration skulle kanske 5-6 personer lyssna lite förstrött men resten skita i dem.

 • Lena Johansson/ledsen farmor.

  Så länge man ej tillhör vänsterpacket, och håller med vad de står för,
  så åker man på prygel, antingen verbalt, fysiskt eller med text, t.ex på Twitter.
  Jag bryr mig inte längre då jag vet att det jag står för är rätt. Enligt min åsikt o känsla.
  Tycket din text härovan är mycket bra, som vanligt.
  Alltid trevligt att läsa dina alster. Håller inrte med om allt, men vad gör det. Inte ett dugg. Tanken är fri.
  Förlåt den är inte fri numera, om Expo, AFA o RF får bestämma

 • Mats Carlsson

  En anmärkning i marginalen

  Jag är väldigt kritiskt till att ledande SD:are länkar till antisemitiska Fria Tider. Dock kan det knappast räknas Chris Dulny hotar Roland PM genom att länka till en artikel som tar upp att Roland PM raderade en twitterpost i en konversation med Dulny där Roland sa att hans dotter skulle få utegångsförbud om hon dejtade en SD:are.

  http://twitter.com/#!/ChrisDulny/status/204459363119792128

  • Dan

   Hur är Fria Tider antisemitisk?

   • Daniel

    Redaktören (?) Vidar (nånting) är lika kritisk mot Israels politik som till Hamas terrordåd, och jag minns att han hamnade i ett kommentarbråk med någon SD:are en gång och då var det första ordet som riktades mot Vidar ”antisemit!”.

 • Nasigoreng

  Ukrainska högerextremister bdelar Björn Söders syn på homosexualitet.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/amnesty-kritiserar-ukraina-efter-installd-pride-parad

 • Kommentaren som RPM citerar är dock fortfarande helt klart riktad mot honom, och får väl ses som klart hotfull. Däremot vore det ju alldeles ypperligt att vara extra tydlig med att det INTE var Sverigedemokraten som länkade till artikeln som stod för hotet.

  Tack för omnämnandet 😉

 • Micke

  Om man uttrycker att man önskar att folk ska brännas till döds genom att någon anlägger brand så är det såvitt jag ser ett underförstått hot och det skulle ha tolkats som ett bokstavligt hot om det kommit från somaliska invandrare och inte från dom som verkar i den nazistiska europeiska traditionen.

  Det skulle också vara intressant att veta i vilken kontext Sd representanten skickar länken till Martinson.

  Skickar han den för att visa Martinson ett exempel på högerextem retorik eller skickar han den för att Martinson ska fatta hur förbannade högerextremister är på kulturmarxister vilket Martinson i deras ögon nu är då han klart och tydligt distanserat sig till SD och allt brunt därutöver ?

  • Daniel

   Tydligen har en som är aktiv inom SSU twittrat att han vill slå ett styrkjärn i ansiktet på Jimmie Åkesson. Kan det räknas som hot?

   • Daniel

    Det ska alltså ha varit i samband med att Åkesson deltog i Bentnérs program på Kanal 5.

   • Micke

    ”Redaktören (?) Vidar (nånting) är lika kritisk mot Israels politik som till Hamas terrordåd, och jag minns att han hamnade i ett kommentarbråk med någon SD:are en gång och då var det första ordet som riktades mot Vidar ”antisemit!”.

    Ja fast vänstern som helhet har inte uppåt 25 politiska mord i Sverige på sitt samvete som extremhögern så jag skulle inte oroa mig särskilt mycket för att det skulle verkställas.

    • Daniel

     Så man ska bedöma hot utifrån vad gruppen som individen tillhör har agerat tidigare? Det låter som ett recept som ofelbart leder till katastrof. Med tanke på hur polisen blivit de senaste åren så kanske det är något för dem?

  • Representanten skickade länk till en artikel i Fria Tider om RPM, efter att RPM raderat en tweet om något, detta för att visa att vad RPM nu än raderat redan var uppmärksammat. Rotar man lite i RPM:s twitterflöde hittar man konversationen.

 • Micke

  ”Däremot vore det ju alldeles ypperligt att vara extra tydlig med att det INTE var
  Sverigedemokraten som länkade till artikeln som stod för hotet”

  Varför skickade han den vidare till Martinsson och vem stod för det ursprungliga uttalandet?

%d bloggare gillar detta: