Senaste nytt

Hakkorset och hammaren och skäran återvänder till Grekland

Tre partier i det grekiska valet tolererar, eller använder hatsymboler som hakkorset eller hammaren och skäran. I debatten har man mest fokuserat på nazipartiet Golden Dawn, men det finns anledning att syna de partier som använder, eller tolererar, hammaren och skäran också.

Syriza, landets näst största parti, fick 16.8% och är en koalition av partier. Där ingår flera partier med hammaren och skäran som symbol, t.ex. KOE. Så även om partiet inte själv använder symbolen som sin symbol, så tolereras den. Även AKOA använder symbolen. DEA använder inte symbolen direkt men på deras hemsida ser man ofta bilder på hammaren och skäran. En god dos maobeundran finns också hos några av parterna och Mao var ingen ängel han heller.

Landets femte parti KKE är direkt kommunistiskt och fick 8,5% av rösterna. Som ni kan se använder de också hammaren och skäran.

Golden Dawn, (Xa), landets sjätte parti är direkt nazistiskt och har denna symbol. De fick 7% av rösterna.

Jag får höra att man inte ”kan” göra denna jämförelse eftersom de grekiska kommunisterna kämpade mot nazisterna. Till er som tycker det ber jag er kolla vad kommunisterna i Grekland (eller Sverige) gjorde mot nazismen från augusti 1939 till 22/6 1941, då nazisterna anföll Sovjet. Hitler-Stalin pakten hade vissa konsekvenser för vad kommunister ansåg sig kunna säga om nazisterna nämligen.

%d bloggare gillar detta: