Senaste nytt

Hakkorset och hammaren och skäran återvänder till Grekland

Tre partier i det grekiska valet tolererar, eller använder hatsymboler som hakkorset eller hammaren och skäran. I debatten har man mest fokuserat på nazipartiet Golden Dawn, men det finns anledning att syna de partier som använder, eller tolererar, hammaren och skäran också.

Syriza, landets näst största parti, fick 16.8% och är en koalition av partier. Där ingår flera partier med hammaren och skäran som symbol, t.ex. KOE. Så även om partiet inte själv använder symbolen som sin symbol, så tolereras den. Även AKOA använder symbolen. DEA använder inte symbolen direkt men på deras hemsida ser man ofta bilder på hammaren och skäran. En god dos maobeundran finns också hos några av parterna och Mao var ingen ängel han heller.

Landets femte parti KKE är direkt kommunistiskt och fick 8,5% av rösterna. Som ni kan se använder de också hammaren och skäran.

Golden Dawn, (Xa), landets sjätte parti är direkt nazistiskt och har denna symbol. De fick 7% av rösterna.

Jag får höra att man inte ”kan” göra denna jämförelse eftersom de grekiska kommunisterna kämpade mot nazisterna. Till er som tycker det ber jag er kolla vad kommunisterna i Grekland (eller Sverige) gjorde mot nazismen från augusti 1939 till 22/6 1941, då nazisterna anföll Sovjet. Hitler-Stalin pakten hade vissa konsekvenser för vad kommunister ansåg sig kunna säga om nazisterna nämligen.

 • Micke

  Jag tycker att det är bra att nazister tydligt visar att dom är nazister.

  • Daniel

   Jag tycker att det är kul att Alexandra Pascalidou, som ser mellanmjölksnationalisterna SD som dödsnazister, i SVT försökte bortförklara att hennes vänner i Grekland röstat på Golden dawn med att ”de proteströstade”.

   Golden Dawn motsvarar ungefär Svenska motståndsrörelsen och är alltså i det närmaste etniska högernationalister. SD motsvarar de flesta europeiska konservativa partierna när det gäller invandringsfrågan (okej till invandring men på villkor att det sker assimilering). SD bryr sig inte om etnicitet. Den homogenitet som SD söker är snarare i beteende än i utseende.

 • Micke

  SD är nazister som bytt ut judehat mot muslimhat därför att hatet alltid måste fokuseras mot den grupp som för tillfälligt finns längs ner för att ge utdelning.
  SD strävar enligt sitt partiprogram efter en monokultur.

  • Daniel

   Nåväl, vilka befinner sig ”längst ned” i Malmö? Vilka är det som blir kallade ”yahod” och inte kan bära kippa utan att bli förföljda? Vilka får bära skott för Israels inrikes- och utrikespolitik?

   Jag anser muslimer vara vare sig monster som ska erövra Europa eller offer såsom de ständigt framställs. SD’s fokusering på islam är lite väl överdriven, men det är nog influerat av främst Ekeroth som är väldigt pro-sionistisk.
   Å andra sidan är den ideologiska sidan av islam djupt odemokratisk. Betänk det faktum att det inte finns ett enda land med muslimsk majoritetsbefolkning som är en demokrati såsom vi uppfattar det. Turkiet kommer närmast, men där har Kemalismen varit styrande ideologi i över 100 år. Kemal Ataturk var muslim men han ansåg att stat och religion ska hållas åtskilda.

 • Magnus

  Det finns få saker som gör mig så förbannad som när man från liberalt håll försöker bunta ihop nazismen och kommunismen och påstå att de båda är fullt jämförbara hat -och mördarideologier.

  Nazism – Antisemitism och extrem nationalism. Därtill förespråkande av ett kraftigt auktoritärt styrelseskick. Visst passar Nazityskland in. Hakkorset var symbolen för detta.

  Kommunism – Klasslöst samhälle där produktionsmedlen kontrolleras av arbetarna. Nationell eller etnisk tillhörighet är oväsentligt. Inget av de kriterierna uppfylldes i varken Sovjetunionen, Maos Kina, Pol-Pots Kambodja, Nordkorea eller något annat s.k. kommunistland. Hammaren och skäran står för föreningen mellan arbetare och bönder, vad som är hatiskt med det har jag svårt att se.

  Hitler skapade den nazistiska ideologin och gjorde verklighet av den i Tyskland i enlighet med sina visioner. Vad Stalin m.fl. gjorde var att de bedrev en politik som de kallade för kommunism. Kommunismen som ideologi hade emellertid vid det laget redan existerat sedan mitten av 1800-talet då Marx skrev det kommunistiska manifestet, vilket hade väldigt lite att göra med den politik som bedrevs i Sovjet, Kina etc. Någon hatpropaganda hittar man för den delen inte heller i det.

  Den här halmdocke-argumentationen ni kör med är både ohederlig och tröttsam. Den hör hemma i sandlådan och ingen annanstans.

 • Anders Klasson

  …Finns en bok som heter ”Judisk identitet” där avslöjas obarmhärtigt bondfångeriet
  vi hjärntvättats med av sosse och kommunistsvin i flera decennier för Marx och
  andra sionister var ”arbetarna” i verkligheten ett kodord för ”judarna”.

  Jag äcklas av tanken på alla dom gånger jag sett fulla släktingar i arbetar-ovewrall
  gurgla nåt Marxistiskt om ”arbetarna” nu när jag vet att det inte var makt åt arbetarna
  som menades utan makten skulle åt ett helt annat håll….fy faan vad vi har blivit luyrade -tvi..pfttt….

 • Pingback: 30% till extremistpartier i Frankrike, Serbien & Grekland.()

 • Pingback: Extremismen går framåt i Grekland | Sverige är inte världens navel!()

 • Pingback: 79% röstade på extremistpartier i Grekland i helgen | Sverige är inte världens navel!()

%d bloggare gillar detta: