Senaste nytt

”Etniska svenskar” är en demografisk grupp

Det var ett jäkla liv om Reinfeldts uttalande om ”etniska svenskar” och arbetslösheten. RASISM! Är det verkligen rasistiskt att använda en strikt demografisk term för att belysa var problem finns eller inte finns?

Här är citatet:

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.

Vad fan ska man säga då? Bland vita svenskar ÄR arbetslösheten låg. Ett faktuellt påstående. Varför förstår folk inte att demografi har en funktion? Att man delar in folk i demografiska grupper som ”etniska svenskar” och ”utrikes födda” när man pratar om arbetslöshet underlättar för att precisera vart man ska rikta sina insatser och vilka insatser som behövs.

Vet vi att det är specifikt bland utrikes födda som arbetslösheten är större kan vi punktmarkera problemet. Det kanske krävs bättre sfi-utbildningar? Det kanske krävs ett bättre system för att värdera utrikes föddas utbildning och arbetserfarenhet? Demografi är nödvändigt! Sätter vi hela befolkningen i en och samma könlösa, nationalitetslösa, hudfärgslösa, ålderslösa låda hittar vi aldrig kärnan till något samhällsproblem.

Och klagar man bara på Reinfeldt för att han över huvud taget nämner ORDET etnicitet (vilket kanske hjälper SD på något sätt), då kan man ju svara i telefon och prata med 2010 års V-valrörelse, de vill ha sina argument tillbaka.

%d bloggare gillar detta: