Senaste nytt

”Etniska svenskar” är en demografisk grupp

Det var ett jäkla liv om Reinfeldts uttalande om ”etniska svenskar” och arbetslösheten. RASISM! Är det verkligen rasistiskt att använda en strikt demografisk term för att belysa var problem finns eller inte finns?

Här är citatet:

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.

Vad fan ska man säga då? Bland vita svenskar ÄR arbetslösheten låg. Ett faktuellt påstående. Varför förstår folk inte att demografi har en funktion? Att man delar in folk i demografiska grupper som ”etniska svenskar” och ”utrikes födda” när man pratar om arbetslöshet underlättar för att precisera vart man ska rikta sina insatser och vilka insatser som behövs.

Vet vi att det är specifikt bland utrikes födda som arbetslösheten är större kan vi punktmarkera problemet. Det kanske krävs bättre sfi-utbildningar? Det kanske krävs ett bättre system för att värdera utrikes föddas utbildning och arbetserfarenhet? Demografi är nödvändigt! Sätter vi hela befolkningen i en och samma könlösa, nationalitetslösa, hudfärgslösa, ålderslösa låda hittar vi aldrig kärnan till något samhällsproblem.

Och klagar man bara på Reinfeldt för att han över huvud taget nämner ORDET etnicitet (vilket kanske hjälper SD på något sätt), då kan man ju svara i telefon och prata med 2010 års V-valrörelse, de vill ha sina argument tillbaka.

 • Daniel

  Om man anser att ord och tankar är farliga så blir vissa begrepp tabu.

  Det ironiska är att om man förnekar ”svensk etnicitet” så måste man samtidigt förneka alla andra ”etniciteter”.

 • Micke

  Det ironiska är att om man förnekar ”svensk etnicitet” så måste man samtidigt förneka alla andra ”etniciteter”.

  Ja det stämmer och begreppet har bara en vikt om man anser att det är skillnad på människor och människor vilket det i grunden inte är i högre omfattning än det är skillnad på apor och apor.

  • Daniel

   Menar du skillnad mellan t.ex. vanliga schimpanser och dvärgschimpanser?

   Jag anser förvisso att olika kulturer och de etniciteter som dessa är kopplade till har ett egenvärde. Att de bör främjas på den plats där de vuxit fram. Att man inte kan blunda för dem, för då blundar man för skillnaderna och det unika (i positiv mening).
   Därmed inte sagt att påtvingad homogenisering är en lösning (det finns några fler färgskalor mellan ytterligheterna svart och vitt).

   Men det är förvisso inte vad Kylberg avser. Han pekar på etnicitet som ett statistiskt verktyg.

 • DT

  Jag kan bara hålla med om att det blev ett himla kacklande på grund av ett ord som i sig inte är fel att använda. Det var näst intill skrattretande att Löfven sagt att han tyckte det var ”otäckt” att en svensk statsminister använde sådana ord för att göra skillnad på människor.

  Den kritik som borde framföras till Reinfeldt är att han i och med sitt svar påstår att det inte är massarbetslöshet eftersom etniska svenskar mitt i livet fortfarande har ganska låg arbetslöshet, vilket skulle kunna tolkas rasistiskt men antagligen bara är ett sätt att undvika frågan. Det är som att säga att det inte finns några problem med betygen i dagens svenska skola eftersom barn till etniskt svenska akademiker fortfarande har ganska bra betyg. Reinfeldts svar är en flykt från frågan, något som inte verkar irritera någon. DET är tragiskt.

 • Hass

  Fast han sade ju inte ”utrikes födda”. Det finns det statistik på och ett enkelt definition. Det finns inte ens en definition över ”etniska svenskar” ännu mindre statistik. Räknas Samer bland dessa? Adopterade barn? Hur många generationer tillbaka måste ens familj vara född här? Är Kungen etnisk svensk?

 • Hass

  Räknas Samer som etniska svenskar? Är Kungen etnisk svensk?

  • Daniel

   Är du en same? Det kan du vara om du vill. Eller hur? Jag med. Vad säger samerna om vi kommer och också vill vara samer? Om svenskar undantas från etnicitet ska väl alla undantas från etnicitet. Eller är det bara (etniska) minoriteter som kan vara etniska?

 • marlies

  Vore mer rätt att säga nationalitet för att undvika missförstånd. Vi har alla tillhörighet i olika grad. Som östgötar , skåningar, samer. Vi känner igen oss efter hur vi umgås, med vilka i livsstil, dialekt, tradition, kultur, religion, socialt, mentalitet, politik, könstillhörighet, sambo, särbo, gifta, ensamvargar, kollektiva, intressen, rika, medel, fattiga. Står vi i klunga, vänder vi oss automatiskt till person vi uppfattar lika, utan
  egentlig orsak. Gör man en test, så kan den mest diplomatiska visa sig vara rasist.
  Så ta allt med en nypa salt.

%d bloggare gillar detta: