Senaste nytt

Det där om yttrandefrihet och tryckfrihet…

Det där med yttrandefrihet kan vara svårt ibland. Svårast är nog att försvara folk av en åsikt som går stick i stäv med ens egen. Därför lägger jag upp tre frågor här som är aktuella och viktiga.

Martin Schibbye

Shibbye är kommunisten som reste till Etiopien och  fängslades av Etiopiska staten. Men är man för yttrandefrihet och tryckfrihet så försvarar man hans rätt att säga vad man vill också och skriva om det.

Han har hyllar Nordkorea, kompromissat med Hamas våldsregim i Gasa och var redaktör för KPML(r)/RKUs tidning Rebell som förespråkar våld och terrorism. Nyligen fick Schibbye Robespierre-priset av maoisten Myrdal (priset är uppkallat efter massmördaren bakom den Jakobinska terrorn). Vidrigt, men just därför måste hans rätt försvaras.

Avpixlat

Rätten till anonymitet är viktig också. Rätten till anonymitet, och att få lov att bedriva författarskap, journalistik och bloggande anonymt bakom pseudonym är en av grundstenarna  i tryckfriheten och yttrandefriheten. Detta gäller också Avpixlat, även om jag ogillar de fördomar och det hat de sprider.

Jag är gärna med och försöker belysa riksdagsledamoten Kent Ekeroths velande kring om han står bakom Avpixlat eller inte. men är mot att man försöker gräva fram vilka de andra skribenterna är. Och jag är helt mot eventuella försök att stänga ner sajten (på annat sätt än att bemöta sajten med ord och argument).

Eventuella lagbrott ska anmälas och behandlas i domstol. Sen får DOMSTOLEN och POLISEN begära fram uppgifter om vilka personerna är. I övrigt har faktiskt avpixlats redaktion rätt till anonymitet.

Författarförbundet

Ja, även de har yttrandefrihet. Men det har kommit till min kännedom att en debatt skett i förbundet där bloggares rätt till anonymitet ifrågasatts. Det är oroande. Det är författaren Ingmar Karlsson som anser sig förtalad av bloggaren Anna Ekström och som antar att namnet är en pseudonym och vill veta vem som gömmer sig bakom ”anonymiteten”.  På författarförundets årsmöte (!) nyligen var han arg på att Torbjörn Elensky försvarar Anna Ekströms rätt till eventuell anonymitet. Han antydde att Torbjörn är Anna Ekström, han sa att han ville veta vem Anna Ekström är, sökte hjälp från de andra i förbundet (!) att be om hjälp och som belöning för detta valdes han in i styrelsen.

Det låter lite egendomligt men bekräftas av Ingmar Karlsson själv.

Rätten till anonymitet, och att skriva under pseudonym har försvarats av PEN-klubben och av Författarförbundet själva. Att ens en sån diskussion kunde komma upp just där, utan att fler protesterade, är ganska absurt.

Anna Ekström har rätt till anonymitet, om hon är anonym dvs. Hon har rätt till hemlig adress och telefonnummer också. Eventuella lagbrott ska man gå till polisen med. Och författarförbundet ska STÖDJA rätten till anonymitet, inte vara mot den rätten.

Att en person ifrågasätter en bloggares identitet väljs in till författarförbundets styrelse i samma möte där han ifrågasatt anonymiteten känns inte bra alls…

Att vara för yttrandefrihet är ibland knepigt, för man måste vara konsekvent…

PS

Som efterfrågats:

(…)

%d bloggare gillar detta: