Senaste nytt

Dementa har och också rättigheter

Det tog många år, men  nu börjar man sluta låsa in de dementa i Sverige på kvällarna och nätterna. Nu ska vi bara se över hur vi behandlar dem i övrigt. En dement person kan ha tappat mycket av kontakten med sitt förflutna, och med vem han eller hon är, men det som varit en inrotad vana sitter i. Mycket av den oro som dementa känner försvinner om de får uppleva sådant som gett dem glädje, eller som de varit vana vid under livet.

Därför är myndigheters förmynderi ett stort problem i demensvården.

Djur har visat sig vara välgörande för dementa, vilket inte är konstigt eftersom människor brukar älska husdjur. Det måste finnas sätt för dementa som inte är allergiker att t.ex. ha en katt i boendet, eller att personal med hund kan ta med sin hund. Att plantera lite buskar och fixa ett fågelbad och nånstans att mata fåglar kostar inte mycket, ändå gör få demensboenden så, trots den betydelse det har. Ofta motarbetar kommun och ledning sådana projekt. Jag blir ett monster utan kaffe på kvällen, klart att dementa ska kunna få kaffe på kvällen också och att de ska kunna dricka lite vin eller sprit om de varit vana vid det.

Rätten till sin religion!

Vi läser att Socialnämnden i Löt på Öland i höstas sen beslutade de gamla på demensboendet Klockargården där förbjudits att att delta i de uppskattade kristna andaktsstunderna  i en skola i närheten. Det var socialnämnden i Borgholms kommun som förbjöd det med denna hänvisning:

– Det finns flera religioner i vårt mångkulturella samhälle. Det är därför vi inte kan erbjuda en religiös åskådning här. (Anna Hasselbom Trofast på socialförvaltningen. Källa)

– Jag vill betona att en enig nämnd tog beslutet att dagverksamheten på Klockargården skulle vara fri från religiösa inslag. (Källa)

Avpixlat tagit tag i saken på sitt vanliga hetsande sätt och det gör att många nog tvekar att ha en åsikt i denna fråga. Men det är dessto mindre inte rätt det kommunen gjort. Religion är ingen liten struntsak för många dementa. För många har religionen varit det viktigaste i livet, näs familjen. Att ta bort Gud för dem är som att ta bort rätten till kontakt med familjen. Att hänvisa till att det finns ”fler religioner i samhället” är struntprat. Individen har rätt till sina åsikter, sin livsstil och sin religion, oberoende av om det finns ”många andra i samhället” som har en annan åsikt…

Dementa har också rättigheter!

 

%d bloggare gillar detta: