Senaste nytt

Byggnads slår in spiken i kistan på föreningsrätten… or “Amenförihelvete Byggnads”

You guessed it, nu kommer det en arg liberal och ska hacka på de snälla fackförbunden igen.

Byggnadsfacket är arbetsmarknadens stora mobbare. När arbetsmarknaden är i en sådan monopolsituation mellan starka fackförbund och näringslivsparter är det viktigt att parterna skärper sig och tar lite ansvar.

För den som bevakar och intresserar sig (Jag utgår ifrån att ALLA gör det.) för den svenska avtalsrörelsen är det knappast en hemlighet att Byggnads är ett av Sveriges absolut bråkigaste fackförbund. Det är lätt för Byggnadsfacket att bråka – branschen man verkar inom är inte utsatt för någon nämnvärt stark internationell konkurrens. Vad man än tycker om LO-förbundens makt i Sverige kan man i alla fall berömma IF Metall för att de tar ansvar för sin bransch till skillnad från Byggnadsfacket. IF Metall tecknade till exempel ett avtal med Teknikföretagen om ungdomsavtal och metallarbetarna okynnesstrejkar inte.

Byggnads är kvalificerade hycklare. Den svenska arbetarrörelsen är enligt egen utsago en samling altruistiska anti-rasistiska mysiga underbara fina människor vars enda brott är att de är för humana. Men.. alltså…
Minns till exempel hur förbundet skallade ”Go home” till utländsk arbetskraft. I fackförbundets värld får det bara plats svenska byggarbetare i den svenska byggbranschen. Främlingsfientlighet i protektionismens intresse är för övrigt inte en engångsgrej. Ett annat exempel som illustrerar Byggnadsfackets mobbningsmetoder är att försätta företagare utan anställda i blockad! En blockad för att ett företag utan anställda avstått från att teckna kollektivavtal. Hur är det möjligt? BLOCKAD FÖR VADÅ EGENTLIGEN?! Men frukta icke, arbetarbröder. Det onda företaget gick sedan i konkurs…   

I årets avtalsrörelse mellan VVS Företagen, Plåtslageriernas Riksförbund och Byggnadsfacket ser mobbarbeteendet ut att fortsätta. Byggnads strejkar nu för sjätte dagen och har riktat strejken mot i princip enbart företag som är ideellt engagerade i arbetsgivarorganisationerna. De utsatta själva menar att fackförbundet kränker föreningsrätten. Själv har jag ingen Jur.Kand men en sån krävs inte för att se att det här är helt klart under bältet.

Byggnads är bäst på att strejka, märkligt nog så sammanfaller ofta strejkerna med något annat. Jag har därför skapat VARSELBINGO åt alla arbetsgivare där ute. Spela varje morgon, om så många saker sammanfaller att ni faktiskt får bingo, så är sannolikheten väldigt hög att Byggnads kommer att strejka. Praktiskt va?

Hoppas detta kan underlätta när ni försöker förutsäga om era anställda tänker komma till jobbet.

Ville Nordström

ville [at] frihetssmedjan.se

 • avgå alla (@avgaa_alla)

  Beskrivningen av branschen och facket är liksom lite väl ytlig. Alltså man var lite ute och cyklade när arbetskraftsinvandring började. Men nu har man ju en helt annat linje. Branschen är ju hårt pressad av lönedumpning och ruffel.

  Varslet är begränsat . Just p g a att ett vanligt bygge idag är så många firmor, egenföretagare, en salig blandning.

  Kolla gärna projektet ren byggbransch. Påminner om vad man gör i transportbranschen. Branschens aktörer ropar på hjälp från den marknadsfundamentalistiska regeringen som bara lallar vidare i ideologiska skygglappar.

  Obs! arbetsgivarna har inte lämnat in nån stämningsansökan, det var en testballong att bjäfsa om organisationsrätten. Håller sannolikt inte i AD, mig veterligt dock aldrig prövat.

 • Micke

  Jag har aldrig under dom snart 50 år jag haft ett politiskt medvetande förstått det frihetliga i att motsätta sig att en individ kommer överens med sina arbetskamrater om att sätta tryck bakom ett krav.

 • Ville Nordström

  Micke:

  Rätten att ingå frivilliga sammanslutningar är en viktig rättighet. Men det som byggnads ägnar sig åt är bara oansvarigt. Vi har haft en bra löneutveckling i Sverige och en tradition av förhandlingar och kompromisser. Byggnads missbrukar alltför ofta sin ställning, som t.ex. när de försatte ett företag utan anställda i blockad. Eller som nu, när de återigen under avtalsrörelse strejkar, något som andra LO-förbund inte gör.

  Man kommer bra mycket längre om man har en god dialog mellan anställda och arbetsgivare. Det byggnads gör skapar bara motsättningar och konflikter där det inte behöver finnas några. De har mycket att lära av IF Metall.

 • Micke

  Du har inte förstått att det är ett spel och att spelet har oskrivna regler som bägge parter följer och att det betyder att varje avtalsrörelse börjar med att arbetsgivarna i god tid innan hävdar att landet kommer att gå under om lönekraven ligger högre än vad man själv är beredda att ge och att ALLA stridsåtgärder som varslas beskrivs som komma ur munnen på djävulen själv.
  Varför Byggnads inte skulle få agera mot arbetsgivarnas yttersta önskan bygga sin verksamhet på tillfällig arbetskraft från låglöneländer som man sen skickar tillbaka när jobben är gjorda har jag svårt att förstå och jag har aldrig hört någon ur högern som motiverat vad som är bra med det.

  De har mycket att lära av IF Metall.

  Det är lätt att vara följsam om man utsetts av arbetsgivarna att vara löneledande.
  Tror du att din uppskattning av metall kan ha med det att göra?

%d bloggare gillar detta: