Senaste nytt

Bra Mathias Sundin (Fp)!

En folkpartistisk riksdagsman, Mathias Sundin, har meddelat via Dagens Nyheter att han kommer rösta mot implementeringen av datalagringsdirektivet imorgon: ”hur polis och andra brottsbekämpande myndigheter ska få tillgång till informationen regleras i ett förslag till lagstiftning – de brottsbekämpande myndigheternas tillgång till elektronisk kommunikation – som ska börja gälla 1 juli 2012, och som ska klubbas i Sveriges riksdag i morgon, den 10 maj…. jag röstar mot min regering”.

Det hälsar vi med glädje. Detta är viktigt, inte bara för att markera hur fel datalagringsdirektivet är, utan också för demokratins skull. Vad är demokratin värd om partierna förväntar sig att man lägger bort sitt samvete och alla personliga erfarenheter om livet när man träder in i ett parti och blir dess representant.

I Folkpartiets stora onlineenkät om framtidens utmaningar skriver någon som kommentar till frågorna på integritetsområdet: ”Frihet från statens eventuella vansinne.”

Det tycker jag sammanfattar så bra vad vårt uppdrag är som parti. Att tänka lite längre än den kommande kvartalsrapporten där polisen rapporterar om brottsligheten har gått upp eller ner.

Jag tycker inte att Sverige är på väg att bli någon fascistisk polisstat. Samtidigt funderar jag var det ska ta slut någonstans. De senaste åren har lagstiftningen varit tydlig i en riktning: mer övervakning.

Gränsdragningarna i varje enskilt fall är inte lätt, men sammantaget tycker jag att det är tydligt att vi inte har lyckats uppnå en balans.

Det som också är oroande är att Folkpartiet varit främsta påhejare av dessa nya lagar. Vår roll borde vara att anstränga oss för att hitta balansen. Det kan man inte göra om man skriker högst för den ena ståndpunkten.

Ingen har påstått att balansen är lätt att hitta. Men vi måste försöka bättre.

Jag försöker mig på ett bidrag till det genom mitt inlägg på DN Debatt idag. Där förklarar jag vad som jag tycker borde ändras i den lagstiftning som reglerar hur staten ska få tillgång till alla de uppgifter som lagras efter införandet av datalagringsdirektivet.

Det är också att bli konstruktiva i arbetet kring integritetsfrågorna. Därför arrangerar jag ett arbetsmöte i riksdagen den 16 maj, då vi spånar kring detta. Ni är alla – oavsett partifärg – välkomna! Anmälan på Facebook.

Mathias visar att demokratin lever i Sverige.

Stöd Mathias. Han är en aktiv twittrare och finns här. Hans blogg här. Läs även hans blogginlägg: ”Frihet från statens eventuella vansinne”. Hans möte om dld finns på Facebook.

%d bloggare gillar detta: