Senaste nytt

Avpixlat, & det där om konsekvens & ansvar…

I eftermiddag avslöjades det att Frank Mangs, massmördaren som siktade in sig på att mörda invandrare, valt ut minst ett av sina offer efter att ha läst Politiskt Inkorrekt, Avpixlats föregångare.

Det väcker frågor om den moraliska skulden för detta. Juridiskt sett har Avpixlat ingen skuld, men moraliskt har de.

Avpixlat (och Sverigedemokraterna) själva ogillar när de är utsatta för vad de kallar ”uthängningar”, dvs när Afa, eller nån annan aktör, publicerar personuppgifter om dem samtidigt som enskilda Sd-medlemmar ”demoniseras”

Men själva anser de att de inte har något som helst ansvar för vad de säger eller gör, minst av allt för vad Avpixlat skriver, säger, eller gör.

De repeterar att ”muslimska hatsidor” och imamer bär ansvar för terrordåd, men själva bär de inget ansvar för Frank Mangs…

Konsekvens är viktigt. Självklart bär Avpixlats redaktion samma moraliska ansvar som Afa, antifascistisk aktion, bär för eventuell misshandel av Sd-medlemmar, efter att de ”outats” och ”demoniserats”.

Jag är liberal, och för yttrandefrihet så jag försvarar Avpixlats rätt att existera. Man blir inte av med problem genom att sopa dem under mattan, lika lite som någonsin något av sagans troll spruckit i mörkret.

Men även om jag är mot förbud kan jag kräva ett moraliskt ansvar. Framför allt för att visa folk vad som händer om man låter hatet få fritt spelrum.

För övrigt borde Avpixlats grundningsfader, Kent Ekeroth, tvingas avgå som riksdagsman.

Expressen
Aftonbladet
DN
SvD

Smakprov från debatten på twitter just nu.

 • Björn Tennfors

  Nu har ju inte det med sakfrågan att göra, men heter verkligen den misstänkte Frank Mangs? Ska det inte vara Peter Mangs? Men i övrigt korrekt.

 • Micke

  SD har oupphörligen sedan partiet bildades haft ledare ända upp i toppen och medlemmar som tydligt signalerat att man tillhör den fascistiska och våldsbaserade europeiska extremhögern.

  Detta är inte några nyheter.

 • Kenneth Karlsson

  Om nu Mangs hittat ett namn i låt säga en Expressen-artikel, hade då också Expressen haft ett moraliskt ansvar? För övrigt så tycks Peter Mangs dela en viktig del av världsbilden med stora delar av socialdemokratin, hela vänsterpartiet, och troligen också stora delar av miljöpartiet, Han skriver nämligen så här i en anteckning: ”Utan judendomen ingen sionism; utan sionism inget Israel. Israel är en ockupationsmakt. De som stödjer Israel gör ett politiskt ställningstagande”. Kanske bör S, V, och Mp också skuldbeläggas?

 • Micke

  Om Expressen publicerade namn och uppgifter om någon i enda avsikt att fokusera högertextremisters hat mot invandrare så skulle Expressen ha ett moralist och etisk ansvar på samma sätt som Kent Ekroth har det idag tack vare sitt stöd till hans högerextrema vänners hatsite Politiskt korrekt som numera heter Avpixlat.

  Det Mangs uttrycker ÄR antisemitism och den delar han med dom svenska högerextremister som endast skiljer sig från SD genom att man fokuserar hat mot judar istället för det mer gångbara hatet mot muslimer.

  Att kritisera en kärnvapenmakt för deras politik gentemot en specifik folkgrupp utan nation är inte antisemitism.

  • Daniel

   Var på Avpixlat har du sett konspirationsteoriet om judar? Sidan är tämligen pro-israelisk (och pro-SD), och med tanke på de kommentarer som Mangs skrev på Politiskt inkorrekt, och som man kan läsa på Avpixlat, är det inte konstigt att han stängdes av.

   De på vänsterkanten som kritiserar Israel allierar sig gärna med de som läser Mein Kampf och gör sieg heill-hälsningar (bl.a. Hamas), samtidigt som de kallar SD för rasister.

   DET är hyckleri.

 • Micke

  ”@Jerlerup Att Mangs ska ha “sökt upp Zhafer Dani via PI” är nonsens och en ren lögn. Oj vad PK hatar sanningen.”

  Känner Ekroth och alla andra högerextremister denne PK som dom alltid pratar om i singular?

  Det enda sättet att veta vad Avpixlat raderat sedan Mangs greps är en polisutredning.

  Vad dom själva säger har inger relevans alls om man väder det mot det stöd som Breivik fått på Avpixlat.

 • Sven Larsson

  Läser ofta på AP. Inget som helst stöd för ABB där inte. Måste du ljuga för att ha nåt att skriva? Har du hittat nåt undantag som bekräftar regeln får du gärna styrka ditt påstående med en länkning till detta.

 • Micke

  Avpixlat har DRÄLLT av förståelse i kommentarerna för Breiviks problemformulering liksom det DRÄLLT av samma skit även i fallet Mangs.

  • Daniel

   Ett påstående som inte kan backas upp av någon form av bevis är ett tomt påstående.

 • Micke

  Nej om jag läser hur dina högerextrema kollegor i Avpixlats kommentarsfält och i SD´s ledning uttrycker sin förståelse för Breiviks problemformulering och vidhängande desperation över kulturmarxisternas import av muslimer och sen skriver om detta här så är det naturligtvis inte så att jag är så jävla dum att jag går i diskussion om vad jag nyss läst och verifierar detta med länkar åt någon som kommer att säga att det länkarna visar betyder något annat än vad som faktiskt sägs.

  Jag har slutat hälla vatten på gäss.

  Bland svenska högerextremister och ändå upp i SD´s partiledning HAR det uttryckts förståelse för Breiviks motiv.Detta både på Avpixlat och i andra media.

  • Daniel

   Om jag minns rätt så var det en SD:are i någon kommun som på en blogg skrev något om att Breivik reagerade på hur samhället såg ut. Han blev tillrättavisad. Förvisso inte utkastad ur partiet,

   Men å andra sidan skrev Göran Greider att den man som dödade judar och militärer i Frankrike var ett ”offer för det hårda samhället” utan att förlora sin tjänst på Dalademokraten.

   Det var var det ingen som reagerade på förutom Johan Lundberg på Axess. Det var bra att Lundberg satte fingret på de dubbla måttstockarna. Så klart är bägge fallen lika vidriga och man kan inte bortförklara något av dem.

   Det vore förresten bra om du började argumentera istället för att sitta och hälla vatten på gäss. Din långa harang om hur du inte ids anstränga dig visar att du inte är intresserad av något annat än att använda dig av falska anklagelser och härskartekniker.

 • Micke

  Bland svenska högerextremister och ändå upp i SD´s partiledning HAR det uttryckts förståelse för Breiviks motiv.Detta både på Avpixlat och i andra media.

 • Micke

  Man kan inte argumentera med människor som ligger i krig med en inbillad singularitet som dom döpt till PK.

 • Micke

  ”Men å andra sidan skrev Göran Greider att den man som dödade judar och militärer i Frankrike var ett ”offer för det hårda samhället” utan att förlora sin tjänst på Dalademokraten”

  Nej han skrev:

  ”En tragisk människa som slits sönder av sin tid” och det stämmer alldeles utmärkt om man inte är så väck i skallen att man inte rationaliserar bort existensen av islamism som del av vår tid vilket Lundberg gör.

  På samma sätt slets Breivik sönder av den högerextremism och invandrarhat som är del av vår tid.

  • Daniel

   Så du tycker att Greiders texter om Breivik och Merah är balanserade och likvärdiga?

   Medan Merah framstår som ”ett tragiskt exempel på hur en instabil människa slits sönder av sin tid: Han hatade militären för kriget mot talibanerna och han hatade Israel för vad den israeliska militären utsatt palestinierna för. ”

   Anser då Greider att Breivik är en instabil människa som var ett offer för det mångkulturella samhället?

   Låt oss testa att byta ut namnen i två textstycken av Greider:

   Mohammed Merah-
   jag ryckte till över att
   du ens har ett namn
   Du är tankarnas slut.
   Du föröder de gemensamma
   ansträngningarna att leva
   och bygga samhällen
   Du kommer inte att vinna”

   Anders Behring Breivik-
   söndersliten av de globala
   krigen och motsättningarna,
   men också av det franska samhälle
   där klassorättvisorna och
   främlingsfientligheten är starka

   Kanske man får ändra texten så att den passar Breiviks världsbild:
   Anders Behring Breivik-
   söndersliten av de globala
   krigen och motsättningarna,
   men också av det norska samhälle
   där mångkulturen och
   kulturella motsättningar är starka

   Tror du att Greider skulle kunnat skriva så?

   När det gäller ideologiska kopplingar så skriver Greider å ena sidan:
   ”Hur starka hans band var till Al-Qaida är inte helt klarlagt och heller inte vad hans resor till Afghanistan innebar. ”

   å andra sidan:
   ”I vagare former är Breiviks världsbild spridd i långt vidare kretsar. Problemet med Breivik stannar inte vid hans psyke. Det bor i våra samhällen.”

   Sedan vet jag inte vad du menar med detta: ”det stämmer alldeles utmärkt om man inte är så väck i skallen att man inte rationaliserar bort existensen av islamism som del av vår tid vilket Lundberg gör.”

   Du tror väl inte att islamismen har uppstått nu? Som en reaktion på t.ex. USA:s aggressiva utrikespolitik? Den har funnits långt innan, men den har slipats och fått ett större stöd. Det ser man i valen efter den arabiska våren. Extremistiska partier har fått majoritet i de flesta av valen.

 • Man ska inte sprida näthat. Det slår bara tillbaks på en själv.

 • Micke

  Högerextremismens grund är hat så vad en högerextremist än säger för att främja sin tro så uttrycker det hat och förr eller senare faller det bevisligen tillbaka på dom själva.

  Breivik och Mangs är bara ett av oändligt många exempel på det.

  Den förståelse dessa fått ändå upp i SD´s partiledning har också ett pris.

 • Micke

  ”Så du tycker att Greiders texter om Breivik och Merah är balanserade och likvärdiga?”

  Ja dom är balanserade även om dom inte är grundade i det hat mot ”kulturmarxisternas landsförräderi” som svenska högerextremister delar med Breivik.

  För övrigt så har samme Lundberg distanserat sig till den europeiska parlamentariska högerextremismen genom att öppet säga att den har sina rötter i nazismen och fascismen.

  • Daniel

   ”Ja dom är balanserade även om dom inte är grundade i det hat mot ”kulturmarxisternas landsförräderi” som svenska högerextremister delar med Breivik.”

   Där diskvalificerade du dig från att bli tagen på allvar. Greider URSÄKTAR Merahs handlingar med att han provocerats av USA:s utrikespolitik och Israels inrikespolitik. Han ser inte på den ideologi som Merah följde.
   Greider ser ENDAST på den ideologi som Breivik skapat och försöker sedan koppla alla sina meningsmotståndare, inklusive Lundberg, till denna. Han ser inte på omständigheter, såsom invandringspolitiken som Breivik hävdar var avgörande för att han skulle skapa sin ideologi.
   Du ser skillnaden? I Merahs fall försöker Greider hitta orsakerna i världen omkring Merah. I Breiviks fall försöker Greider hitta orsakerna i Breiviks tankar.
   Det balanserade vore att bedöma de båda extremisterna på samma vis: granska ideologin och varför de dragits till denna och på sikt begått dessa extrema handlingar.

   Visst har etnonationalismen gått över till parlamentariska metoder. Det är bara att se på Grekland och Ungern. I Sverige finns Svenskarnas parti och det lite mindre extrema Nationaldemokraterna. Dessa har dock inget direkt stöd. Jag tror att SD:s nostalgiskt nationalistiska folkhemspolitik lockat väljare som annars skulle rösta på riktigt extremistiska partier. Så det kan man tacka SD för.

 • Sven Larsson

  Oerhört dumt och flummig artikel av Torbjörn J. Peter Mangs inhämtade information om sina offer på nätet. Bland annat från Tingsrättens egen dator. Länk finns till artikel i SDS
  Googla så hittar även du den Tobbe!

  Där i Tingsrtättens dator står vad de som har kartlagts är dömda för, deras adress, personnummer osv. Det är offentliga uppgifter. Varför inte kräva ”ett moraliskt ansvar” även för detta? Mangs har tagit del av offentliga uppgifter på Eniro, Ratsit och Facebook. Skulle dessa sajter ANKLAGAS som Jerlerup vill så förstår nog alla med lite innanför pannbenet att han svävar i det blå. Märkligt att en person kan bli så enkelspårig som TJ

 • Micke

  ”Greider URSÄKTAR Merahs handlingar med att han provocerats av USA:s utrikespolitik och Israels inrikespolitik.”

  Det är svårt att se på vilket sätt det skulle vara att ursäkta ifall han uttrycker fakta.
  Mördaren MOTIVERAR sina mord med Usa, Israels och Frankrikes politik.
  Får man inte säga att Bin Laden hatade Usa utan att det är att relativisera hans massmord?

  ”Greider ser ENDAST på den ideologi som Breivik skapat”

  Breivik har inte skapat någon ideologi.

  ”och försöker sedan koppla alla sina meningsmotståndare, inklusive Lundberg, till denna”.

  Ja men det behöver du ju inte oroa dig för eftersom Lundberg tagit avstånd från den europeiska parlamentariska extremhögern där SD är en del genom att säga att den har sina rötter i nazism och fascism och att högerkonservativism inte är nazism eller fascism.

  ”I Breiviks fall försöker Greider hitta orsakerna i Breiviks tankar”

  Och den franske mördaren tänker inte när han för sig själv formulerar sitt hat mot Usa? Eller är det fel att konstatera att muslimer tänker?

  ”Jag tror att SD:s nostalgiskt nationalistiska folkhemspolitik lockat väljare som annars skulle rösta på riktigt extremistiska partier. Så det kan man tacka SD för.”

  SD är ett traditionellt europeiskt högerextremt parti som valt att använda muslimer som katalysator för det hat som är en alltid närvarande del och förutsättning för all högerextremism.

  • Daniel

   ”Det är svårt att se på vilket sätt det skulle vara att ursäkta ifall han uttrycker fakta.
   Mördaren MOTIVERAR sina mord med Usa, Israels och Frankrikes politik.
   Får man inte säga att Bin Laden hatade Usa utan att det är att relativisera hans massmord?”

   För att spegla vad du säger: får man inte säga att Breivik hatade Arbeiderpartiet och det mångkulturella samhället utan att relativisera hans massmord?

   Så som Greider skriver så tar han avstånd från Breiviks ideologi men inte från Merahs.

   ”Breivik har inte skapat någon ideologi.”

   Det skulle jag vilja säga att han gör. Han gör ett hopplock av olika saker och försöker skapa en helhet. Han ser sig själv som en sorts kristen korsriddare på ett ”heligt” uppdrag, ironiskt nog ungefär som Merah såg sig som en muslimsk motsvarighet.

   ”Och den franske mördaren tänker inte när han för sig själv formulerar sitt hat mot Usa? Eller är det fel att konstatera att muslimer tänker?”

   Så du karakteriserar Merah som muslim snarare än islamist? Intressant…

   ”SD är ett traditionellt europeiskt högerextremt parti som valt att använda muslimer som katalysator för det hat som är en alltid närvarande del och förutsättning för all högerextremism.”

   SD har snarare förvandlats från ett parti med högerextremistiska lutningar till att föra en konservativ värdepolitik och socialistisk ekonomipolitik. En sorts blandning mellan de gamla Moderaterna och de gamla Socialdemokraterna. Så klart med rätt så högt i tak för främlingsfientliga åsikter bland medlemmarna.

 • Micke

  Du hävdar att Greider inte kan säga att den franske mördaren motiverade sina mord med att han hatade Usa utan att förminska det negativa värdet i hans gärning.

  D.v.s du påstår att detta faktum som alla kan se är ett ursäktande av morden OM det uttalas av Göran Greider. En aning absurt får man nog påstå.

  Ingenstans tar Greider ställning för den franske mördarens motiv.Detta påstående från dig är en direkt lögn.

  SD är att högerextremt parti som verkar i den europeisk fascistiska och nazistiska traditionen .Dom är tyvärr inte ensamma om detta och dom är tillsamamans med övriga liknande partier det största långsiktiga hotet mot demokratin i Europa.

  ”Så du karakteriserar Merah som muslim snarare än islamist? Intressant…”

  Det kanske kommer som en överraskning för dig dig men den finns inga kristna islamister.

  ” Han gör ett hopplock av olika saker och försöker skapa en helhet”

  Den samlade skit som snurrar i hans skalle och som sammanfattas i att kulturmarxisterna är landsförrädare som planerat att islamisterna ska ta över Europa är samma skitvälling som cirkulerar i skallen på alla högerextremister i Europa.Inget av detta har han hittat på själv.

  Breivik är ni och ni är Breivik och ni DELAR skulden för massmordet på dom kulturmarxister ni gemensamt hatar.

  • Daniel

   Har du svårt att tolka det du läser?

   Det jag skrev var att Greider i fallet Merah ser honom som ett offer för omvärlden och politik (bl.a. USA’s och Israels). Greider går inte igenom hur Merahs perversa tolkning av islam fått honom till att begå morden på samma vis som Breiviks perversa häxbrygggd av diverse konservativa och högerextrema tankegångar fick honom att begå sina ännu vidrigare brott.

   Greider tar inte ställning för Merahs motiv. Han BLUNDAR för Merahs islamism!

   Du har fel angående SD. Men du är nog indoktrinerad så du reagerar nog som Pavlovs hundar. När en klocka ringde blev de hungriga, när SD nämns kommer de förutbestämda konspirationsteorierna.
   SD’s politik, i synnerhet invandringspolitiken, skiljer sig inte från den politik som fördes av socialdemokratiska regeringar fram till 70-talet.

   Har du kanske missat att Breivik ser sig som en korsriddare som offrar sig för en stor sak? Hur många självutnämnda ”korsriddare” tror du det springer omkring i Europa?

   DU är Breiviks marionett. Du beter dig exakt så som han ville att folk skulle bete sig. Han ville skapa ett hat mot alla som inte är vänster, och när Breivik säger hoppa så frågar du ”hur högt”?

   Din världsbild är svart och vit. Min är det inte. Du kan manipuleras av Breivik. Jag ser honom som en tokskalle. Likaså ser jag Merah som en tokskalle.

 • Niklas

  ”Inget ansvar för Mangs”???
  Nu tyder ju det mesta på att Mangs (och Breivik) lider av Aspergers syndrom.
  Vem vet,det kanske alla extrema islamister också gör!!

 • Tedele Lover / Elin spitter r’u !

  Mangs, den gamle vänsterpartisten….

%d bloggare gillar detta: