Senaste nytt

Artikel på Newsmill om det politiska hatet i Sverige

Med anledning av artikeln om hotet mot Jimmie Åkesson vi skrev om igår, har Torbjörn Jerlerup en artikel på Newsmill idag om att motverka politiskt hat och hot. 

Vi saxar ur artikeln:

När jag hör någon säga att ”nu är det dags att ta till knytnävarna” mot någon politisk grupp tänker jag på 20-talet. Många har har prövat det förr. Se på Tyskland för 90 år sen, innan andra världskriget. Sossar bankade ner kommunister och nazister och ibland högerfolk. Kommunister och nazister slog ner varandra och alla andra. Alla hatade alla. Och för vart slag växte hatet ännu mer, och därmed de radikala, våldsbejakande krafternas makt.

Om man studerar Hitlers s.k. ”bordssamtal” från kriget ser man att Hitler menade att nazisterna vann på vänsterns metoder att bemöta nazismen med våld, censur och störningar! Glöm aldrig det.  Ingen vinner på hat och hot som politisk metod. Argument måste bemötas med argument, inte med censur, knytnävar och slag.

Att stå upp för sin egen rätt, och rättigheterna för sin egen grupp, är inte så svårt, det kan de flesta. Men att stå upp för politiska motståndares rätt är svårare; alltså för dem man inte håller med alls, eller som man anser har väldigt felaktiga ideer. Då måste man kunna se att demokratin och möjligheten till dialog har ett värde i sig och måste skyddas och värnas om.

Din demokratiska förmåga mäts inte genom att se hur mycket du håller med de som tycker som du själv, utan om du skyddar och värnar om andras rätt att få säga vad de vill, till och med om du hatar deras åsikt. Och ditt demokratiska sinnelag visar sig i om du reagerar mot dödshot, som det mot Sverigedemokraterna igår. En sak är säker. Den som tryckte på gillaknappen till Kartellens inlägg har mycket kvar att lära om demokrati.

UPPDATERAT

Sebbe själv har kommit med en kommentar nu. Där tar han avstånd från våld och ångrar sig. Men…

På Kartellens facebooksida ser det ut så här (Kinesen har grundat kartellen):

 

%d bloggare gillar detta: