Senaste nytt

Arbetsförmedlingen – ett (för)störande moment i arbetssökandet

Arbetsförmedlingen logo

ARBETSMARKNADEN Arbetsförmedlingen kan säkert göra mycket nytta, men förmedla jobb kan de då rakt inte och inte heller förstår de människor som faller utanför gjutform 1A.

Arbetsförmedlingen logoIdag fick jag brev från min a-kassa med beskedet att jag utförsäkrats. Jag har haft a-kasseersättning i 300 dagar och nu är dagarna slut. Jag har redan registrerats in i nästa steg bland de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna, den så kallade Fas 1. Inom kort lär jag få kallelse till aktiviteter på Arbetsförmedlingen som sannolikt inte kommer att tillföra något i mitt sökande efter arbete.

Efter ett års arbetslöshet har jag konstaterat att hela systemet är konstruerat efter helt andra sorters människor än mig. På ett år har jag, vad jag minns, fått en anvisning från Arbetsförmedlingen om jobb jag ska söka. Det var ett jobb på någon form av kundtjänst kopplad till teknik och programmering. Jag fick inte ens ett svar på ansökan, så intressant tyckte de att jag var. Vilket jag själv visste, men det förstod tydligen inte Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har nämligen från dag ett förklarat för mig att de inte vet vad de ska göra med mig och att de kommer låta mig sköta mig själv. Det har gått hyfsat i och för sig, jag har varit på rätt många intervjuer och även varit den yngsta kandidaten för vissa jobb, vilket visar vilken nivå jag ligger på när det kommer till kompetens. Jobben jag sökt har varit i projektledande befattningar med inriktning mot kommunikation, oftast strategisk sådan. Tyvärr är arbetsmarknaden hård och jag har fått se mig själv slagen på mållinjen.

Samtidigt har jag på den ideella sidan haft mycket att göra. Eftersom jag avskyr att sitta overksam, har jag dragit i en hel del andra projekt. Förutom att grunda Frihetssmedjan, har jag agerat partisekreterare och kommunikatoinsansvarig för Liberaldemokraterna, jag har skrivit två rapporter för Tankesmedjan Liberalerna – varav den senaste presenteras imorgon på Riksdagen – och jag har varit aktiv i mitt uppdrag som förbundsstyrelseledamot i Ung Liberal. Dessutom har jag varit på en ambassad och haft en dragning för dem om det politiska landskapet i Sverige och haft inne debattartiklar på bland annat DN Debatt. Allt detta är saker som borde vara attraktiva för en arbetsgivare som behöver en person i en ledande befattning inom kommunikation och opinionsbildning.

Inget av detta förstår dock Arbetsförmedlingen och hittills i min kontakt med dem har de faktiskt inte ens varit intresserade av att veta det. De har velat trycka in mig i en form som redan finns, där man bara söker normala heltidsjobb 9-5 och där det finns betyg, referenser och intyg med underskrifter och lacksigill på allting man kan. Den ideella sektorn, där jag skaffat mig den mesta erfarenheten, fungerar inte så. Erfarenheterna är inte anställningar, vilket gör att de inte ens går att trycka in i Arbetsförmedlingens databaser om man ska ange korrekt form av erfarenhet. Dessutom är det sällan man kan få intyg och i fallet Frihetssmedjan är jag själv den som borde skriva mitt intyg – om Arbetsförmedlingen accepterar den typen av intyg, är det ju öppet för att förfalska nästan vilken typ av intyg som helst, vilket ju är ett rätt stort problem.

Följden blir att i princip all kontakt med Arbetsförmedlingen tar energi och tid från aktivt jobbsökande. De få gruppträffar jag varit tvingad att närvara vid hade kunnat vara över på två minuter om de enbart presenterat den information som var relevant. Istället har det tagit 30-60 minuter på grund av att alla, oavsett erfarenhet och bakgrund, närvarat på samma träff. För det mesta hade det gått att delge informationen i ett mail eller hänvisa till hemsidan istället.

Arbetsförmedlingen har helt misslyckats med att anpassa sin verksamhet efter individen. Dessutom saknar de grundläggande förståelse för många yrkesgrupper samt för att man kan ha skaffat sig erfarenhet som inte är vare sig anställning eller formell utbildning. Samtidigt har flera bemanningsföretag förstått just detta och samtliga intervjuer jag varit på har varit genom bemanningsföretags försorg. Annonserna på Arbetsförmedlingens hemsida har hittills inte givit mig något napp över huvud taget när jag sökt dem.

Arbetsförmedlingen är säkert väldigt bra om man behöver komplettera grundskole- eller gymnasiebetyg, saknar utbildning och erfarenhet, eller på annat sätt har problem i arbetslivet. Mitt största problem verkar istället vara att jag har för mycket erfarenhet, eller har för tydliga ledartendenser, för att få de jobb som Arbetsförmedlingen måste tänja sina gränser för att ens anse att jag kan vara kvalificerad för. Om Arbetsförmedlingen faktiskt ska göra någon nytta för personer som inte faller in i standardmall 1A krävs det kraftiga reformer. Sannolikt är det dock både billigare och lättare att helt enkelt upphandla arbetsförmedlingstjänsterna från bemanningsföretag och låta Arbetsförmedlingen fokusera på vad de faktiskt kan – kontrollera att människor söker jobb, informera om arbetsmarknadspolitiska åtgärder och sätta människor i utbildning.

Förmedla jobb bör de däremot lämna till andra, som faktiskt vet vad de pysslar med.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: