Senaste nytt

Arbetsförmedlingen – ett (för)störande moment i arbetssökandet

Arbetsförmedlingen logo

ARBETSMARKNADEN Arbetsförmedlingen kan säkert göra mycket nytta, men förmedla jobb kan de då rakt inte och inte heller förstår de människor som faller utanför gjutform 1A.

Arbetsförmedlingen logoIdag fick jag brev från min a-kassa med beskedet att jag utförsäkrats. Jag har haft a-kasseersättning i 300 dagar och nu är dagarna slut. Jag har redan registrerats in i nästa steg bland de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna, den så kallade Fas 1. Inom kort lär jag få kallelse till aktiviteter på Arbetsförmedlingen som sannolikt inte kommer att tillföra något i mitt sökande efter arbete.

Efter ett års arbetslöshet har jag konstaterat att hela systemet är konstruerat efter helt andra sorters människor än mig. På ett år har jag, vad jag minns, fått en anvisning från Arbetsförmedlingen om jobb jag ska söka. Det var ett jobb på någon form av kundtjänst kopplad till teknik och programmering. Jag fick inte ens ett svar på ansökan, så intressant tyckte de att jag var. Vilket jag själv visste, men det förstod tydligen inte Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har nämligen från dag ett förklarat för mig att de inte vet vad de ska göra med mig och att de kommer låta mig sköta mig själv. Det har gått hyfsat i och för sig, jag har varit på rätt många intervjuer och även varit den yngsta kandidaten för vissa jobb, vilket visar vilken nivå jag ligger på när det kommer till kompetens. Jobben jag sökt har varit i projektledande befattningar med inriktning mot kommunikation, oftast strategisk sådan. Tyvärr är arbetsmarknaden hård och jag har fått se mig själv slagen på mållinjen.

Samtidigt har jag på den ideella sidan haft mycket att göra. Eftersom jag avskyr att sitta overksam, har jag dragit i en hel del andra projekt. Förutom att grunda Frihetssmedjan, har jag agerat partisekreterare och kommunikatoinsansvarig för Liberaldemokraterna, jag har skrivit två rapporter för Tankesmedjan Liberalerna – varav den senaste presenteras imorgon på Riksdagen – och jag har varit aktiv i mitt uppdrag som förbundsstyrelseledamot i Ung Liberal. Dessutom har jag varit på en ambassad och haft en dragning för dem om det politiska landskapet i Sverige och haft inne debattartiklar på bland annat DN Debatt. Allt detta är saker som borde vara attraktiva för en arbetsgivare som behöver en person i en ledande befattning inom kommunikation och opinionsbildning.

Inget av detta förstår dock Arbetsförmedlingen och hittills i min kontakt med dem har de faktiskt inte ens varit intresserade av att veta det. De har velat trycka in mig i en form som redan finns, där man bara söker normala heltidsjobb 9-5 och där det finns betyg, referenser och intyg med underskrifter och lacksigill på allting man kan. Den ideella sektorn, där jag skaffat mig den mesta erfarenheten, fungerar inte så. Erfarenheterna är inte anställningar, vilket gör att de inte ens går att trycka in i Arbetsförmedlingens databaser om man ska ange korrekt form av erfarenhet. Dessutom är det sällan man kan få intyg och i fallet Frihetssmedjan är jag själv den som borde skriva mitt intyg – om Arbetsförmedlingen accepterar den typen av intyg, är det ju öppet för att förfalska nästan vilken typ av intyg som helst, vilket ju är ett rätt stort problem.

Följden blir att i princip all kontakt med Arbetsförmedlingen tar energi och tid från aktivt jobbsökande. De få gruppträffar jag varit tvingad att närvara vid hade kunnat vara över på två minuter om de enbart presenterat den information som var relevant. Istället har det tagit 30-60 minuter på grund av att alla, oavsett erfarenhet och bakgrund, närvarat på samma träff. För det mesta hade det gått att delge informationen i ett mail eller hänvisa till hemsidan istället.

Arbetsförmedlingen har helt misslyckats med att anpassa sin verksamhet efter individen. Dessutom saknar de grundläggande förståelse för många yrkesgrupper samt för att man kan ha skaffat sig erfarenhet som inte är vare sig anställning eller formell utbildning. Samtidigt har flera bemanningsföretag förstått just detta och samtliga intervjuer jag varit på har varit genom bemanningsföretags försorg. Annonserna på Arbetsförmedlingens hemsida har hittills inte givit mig något napp över huvud taget när jag sökt dem.

Arbetsförmedlingen är säkert väldigt bra om man behöver komplettera grundskole- eller gymnasiebetyg, saknar utbildning och erfarenhet, eller på annat sätt har problem i arbetslivet. Mitt största problem verkar istället vara att jag har för mycket erfarenhet, eller har för tydliga ledartendenser, för att få de jobb som Arbetsförmedlingen måste tänja sina gränser för att ens anse att jag kan vara kvalificerad för. Om Arbetsförmedlingen faktiskt ska göra någon nytta för personer som inte faller in i standardmall 1A krävs det kraftiga reformer. Sannolikt är det dock både billigare och lättare att helt enkelt upphandla arbetsförmedlingstjänsterna från bemanningsföretag och låta Arbetsförmedlingen fokusera på vad de faktiskt kan – kontrollera att människor söker jobb, informera om arbetsmarknadspolitiska åtgärder och sätta människor i utbildning.

Förmedla jobb bör de däremot lämna till andra, som faktiskt vet vad de pysslar med.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • Sven Larsson

  Ledartendenser? Du kan ju ställa upp och kandidera för det otroligt omskrivna och jättepopulära (nåja) ”Liberaldemokraterna” och sikta på partiledarposten? Din kompis Torbjörn Jerlerup kanske nöjer sig med att spela andrafiolen och tillsammans utgör ni säkert ett oslagbart radarpar i den liberala flumvärlden.
  Men du skall nog inte länka till den här snyftartikeln i ditt CV.
  Att som du tror att man kan sitta på sin röv och blogga och att det är så imponerande att du skulle erbjudas en anställning? Tja ett gott råd är att köpa en ny dröm och kom ut i verkligheten.

  • Per Pettersson

   Jag är redan aktiv i Liberaldemokraterna, som partisekreterare. Står nog även i artikeln.

   Jag förväntar mig inte att jobben ska komma till mig, jag har sökt i genomsnitt 10 jobb i veckan sen jag blev arbetslös och jag har varit på ett flertal intervjuer. Vad jag är vänder mig mot är att Arbetsförmedlingen inte är någon form av stöd i att hitta arbete, snarast tvärtom. Om staten nu vill hjälpa människor att hitta jobb, så borde de göra det på sätt som funkar, inte använda en myndighet som mest sätter käppar i hjulen för en.

 • Sven Larsson

  Tack för svaret Per! Då återkopplar jag till dina möjligheter att ”göra karriär”
  Det verkar lite förmätet att på egen hand försöka att objektivt bedöma dina kunskaper från den ”inofficiella arbetsmarknaden”. Det fungerar inte så. Låt mig förklara:

  Jag har själv ingått i ett team som tagit emot och sållat bland ansökninshandlingar.
  Vi sorterade ansökningarna i tre högar:
  Kat 1: ”Anställningsbara med för arbetet goda meriter”,
  Kat 2:”Anställningsbara med tveksam CV/meritförteckning” och
  Kat 3:”Ej uppnått kompetenskraven”.

  Detta var fallande bedömning med glidande gränsdragning sinsemellan. Dvs att en sökande ur kat 2 kunde flyttas upp i den högst meriterade gruppen om det visat sig att han/hon visat sig vara en person med bra omdöme, hög arbetskapacitet och klanderfria vitsord. Var förhållandet det motsatta kunde man flyttas från kategori 1 till kat 2. Eller mellan de övriga, dock inte från kat 3 till kat 1 eller tvärtom

  Kat 3 reserverades för den grupp där det framgick att framtida samarbetssvårigheter kunde förväntas. Dåliga meriter, bristande utbildning/ arbetslivserfarenhet
  Jag skulle tro att du vid en samlad bedömning tyvärr överskattat din anställningsbarhet.
  Framförallt är det ”eller har för tydliga ledartendenser” som inger oro. Sitter man som du ensam vid din dator och bloggar elletr twittrar och samtidigt inbillar sig att en partisekreterare för ett icke existerande parti är en ”merit”, då förstår jag helhetsbilden desto bättre. Du hade onekligen bara platsat i kat 3.

  • Per Pettersson

   Jag har uttryckligen fått höra att jag har för starka ledartendenser som anledning till att jag inte fått en tjänst, det är därför jag hänvisar till det. Du kan gärna ta en titt på min cv, den finns på perzec.net, så kan du uttala dig därefter om huruvida jag saknar meriter. Värt att notera är också att jag fick sluta min förra tjänst efter min provanställning på grund av att jag var överkvalificerad och min chef uttryckligen konstaterade att hon ville ha någon hon kunde räkna med skulle stanna några år, inte någon som jag som hon var övertygad skulle försvinna när jag hittade en bättre, mer kvalificerad tjänst inom ett eller två år.

  • Per Pettersson

   Värt att notera är att jag också ingått i ett team som sållat bland arbetsansökningar samt varit en av de som gemensamt genomförde intervjuer med de kandidater vi vaskade fram, så jag vet också mycket väl hur anställningsprocessen går till. Du tycks tro att jag aldrig haft ett arbete eller att jag inte förstår arbetsmarknadens grundläggande förutsättningar. Jag vet inte vad som fått dig att bilda dig den uppfattningen, men det kunde inte vara mer fel.

  • Patrick Remes

   Kat 3 ”Ej uppnåt kompetenskraven”

   Jaha bara för att man ej har en ynka kompetens så anses man vara helt bortsållad????????

   Förstår ej vitsen med denna kategori. Själv är jag arbetslös och kan ej hitta en ända arbetsannons där kraven är till 100 % överrens med min kunskap. För det mästa krävs det mer kompetens (för det mesta 1 kompetens) än vad jag kan. Så enligt kat 3 är det ju hopplöst!

 • Hans O Pettersson

  @ Sven Larsson, det är nog dags att kliva ned från dina höga hästar. Dina inlägg legitimerar dig som en översittare av värsta sorten. Varför skriver du sådana mobbande inlägg? Varför vara så in i norden elak? Tala om ditt syfte med att göra ont värre!

  Förstår inte hur ditt mästrande kan hjälpa Per och andra som befinner sig i en liknande till synes hopplöst verkande situation. Om du nu har så stor erfarenhet inom området vore det snällt av dig att tipsa sakligt om hur man gör. Du skulle säkert må mycket bättre av att agera positivt. Ett positivt framfört budskap har större chans att leda till resultat. Klarar du inte av det, då är det väl lika bra att inte posta elaka kommentarer.

 • ziaullah

  Jag blev skada på jobbet och fick spark och opererad noga gång och inga bryr sig vad ska jag göra inga vet

%d bloggare gillar detta: