Senaste nytt

Akta er, 20-talet står utanför dörren och vill in!

Vill ni veta hur den klassiska antisemitismen såg ut ska ni kika på hur muslimer blir behandlade idag a folk som drar alla muslimer över en kam. Vill ni veta hur hetsen mot judarna såg ut ska ni titta på hatet mot muslimerna i Sverige idag.

Parallellerna är större än man kan tro. Jag bläddrade nyligen igenom en del tidningar från 20-talets Tyskland. Jag såg att ibland dök det upp personer som ville diskutera riktiga problem. Behandlingen av kvinnor i synagogorna var t.ex. inte den bästa. Men det gick inte. varje försök att ta upp riktiga, existerande problem, drunknade i hatet mot judarna.

Alla jämförelser med idag och debatten efter Uppdrag Granskning är, typ en slump… eller kanske inte? Viljan att debattera ett problem finns där bland många men problemet drunknar i hatet efter programmet.

Antisemitismen hade inget med en vilja att hantera problem at göra, lika lite som islamofobisk hets om det ”onda islam” har med en vill att hantera problem inom islam.

Du som känner dig träffad av det jag har att skriva här, och inte gillar att jämföras med nazister får skylla dig själv. Bete dig inte som antisemiterna på 20-talet då!!!

Klassisk antisemitism

Är ett av problemen att folk inte vet hur klassisk antisemitism ser ut? Nazi litteraturen är ju tyvärr skriven på tyska med frakturstil, men det kanske är så att för få läst antisemitismens böcker och tidningar, som Der Sturmer, och känner igen skiten idag.

T.ex. har vi radio Islam. För få vet hur antisemiter som Ahmed Rami sprider sitt hat och känner igen argumenten och metoden, och kan bemöta det då den sortens hat drabbar judar eller muslimer. Därför ska jag för första och enda gången i mitt liv faktiskt länka till honom. Här är radio islams hemsida. Studera, lär och jämför med islamofobernas hets.

Vad sägs om att man spred skräckpropaganda om synagogor och om inre församlingsliv, judiska försmlingsråd, och citerade Talmud och Gamla Testamentet. Allt med syfte att visa att ”Eusemitia”, var på väg att bildas, att judarna höll på att ta över Europa. Sakta men säkert skulle Talmuds syn på lagen bli standard i Tysk och Svensk lagstiftning, påstod man. Man påstod att kvinnor förtrycktes systematiskt, förlöjligade kippan, hetsade mot kosherslakt, skerv artiklar om ”skäggiga judar”.

Man generaliserade negativt, kort och gott. Att läsa den antisemitiska propagandan från 20-talet är som att läsa Avpixlats kommentasfält. Den enstaka representanten för judendomen som begått brott ansågs vara en representant för alla judar… Känner ni igen det?

Att rada upp en massa brott

Om man studerar Der Sturmer ser man att man ofta radade upp en massa brott som man sa att judarna (kallade rasberikare och kulturbefordrare) begått och kopplade dessa till den judiska religionen för att det skulle verka som om judisk religion, ras och kultur låg bakom det som brottslingen gjorde. Indviden fick representera gruppen.

Låt oss se på detta. I denna artikel tar jag exempel från ETT nummer av Der Sturmer (1936:16):

Man samlade riktiga och påhittade brott som judar ansågs ha begått i tidningen och pekade ut personerna genom att publicera namn bild på ”brottslingarna”. Givetvis alltid med referenser till hur ”judiska” brottslingarna var. Ungefär som Avpixlat idag, eller hur?

Talmud

På samma sätt tog antisemiterna fram citat från talmud som de ansåg var ”läskiga” och blåste upp dem stort och sa: ”Se på judendomen, så vidrig den är.  Se vad judarna vill göra med vårt Europa. Sådan är juden”.

Ungefär som islamofober idag. Man tar ”läskiga” citat från koranen och blåser upp dem och påstår att ”sådan är muslimen”.

Eller som i debatten om sharia. Man ser inga nyanser, att sharia kan betyda allt från församlingsråd till äktenskapsförord till Iranska dödspatruller. Nej, man drar begreppet över en kam. Sharia är ondska och satan rakt av.

Som man gjorde med de tyska judarnas olika judiska råd för 90-100-110 år sen, de . Speciellt illa ute var Gemeindebund, och deras underavdelningar, Verbände, den tyska judenhetens samarbetsorgan.

Nog ser det onekligen läskigt ut att rada upp brott begångna av muslimer eller judar och sen dra fram galna lösryckta citat från koranen.

Exakt samma gjorde antisemiterna på 20-talet, men mot judarna! Artiklarna om brottslingarna ovan åtföljdes av hetska artiklar om judiska Talmud med lösryckta citat för att bevisa att judendomen var skulden till att ”det fanns så många judiska brottslingar”.

De som kan tyska och kan läsa tysk fraktur stil ser att de verkligen hittat läskiga citat. ”det är förbjudet för en jude att bedra en broder, däremot får en jude bedra en ickebroder”. ”Juden är människa, ickejuden är inte människa”… Man rykte dessa citat ur Talmud och påstod att detta visade hur HELA judendomen fungerade och därmed hur ALLA judar funkar.

Syftet var givetvis att genom de lösryckta citaten skulle man smutskasta judarna som grupp, och avhumanisera dem.

Tyvärr har många, inklusive judar, ingen kunskap om hur antisemitismen såg, och ser ut. Därför är ganska många som borde protestera och skydda muslimerna, tysta, alltför tysta. 

Till sist Absolute banana på twitter kommenterar hur tydligen muslimerna måste bete sig för att en del ska bli nöjda idag.

 

%d bloggare gillar detta: