Senaste nytt

Telia, Vitryssland och Svensk okunnighet.

Ni har hört storyn. Telia och Ericsson bedriver verksamhet i Vitryssland och det är enligt Sveriges självutnämnda telekom-experter på ledarsidorna det sämsta som har hänt sedan barnfattigdomen.

Att Aftonbladet är arga, det kan jag på något sätt leva med. Ledarskribenterna där har sällan många rätt. Men när DNs ledarsida som jag har stor respekt för begår samma fel… och Stockholms Stad “sätter press” på telia… då blir jag lite bitter.

Så om journalister vägrar göra sitt jobb ordentligt, så får jag väl göra det åt dem.

Telia Sonera är minoritetsägare i Turkcell, och har dessutom en ägarkonflikt med en annan ägare i Turkcell vilket innebär att de har ingen möjlighet alls att påverka just nu. Turkcell i sin tur äger operatörer i flera diktaturer, bland dem Vitryssland. Telia Sonera äger en mycket liten andel av dessa operatörer. Svenska staten är minoritetsägare i Telia Sonera. Detta innebär att staten inte har något makt över Telia Sonera, som i sin tur inte har makt över Turkcell, och ännu mindre makt över de operatörer som finns bl.a. i Vitryssland.

Så vad ska Telia göra? Ska de bryta avtalet med den Vitryska regeringen och avsäga sig sin licens, och därmed förlora många många miljoner? (Vilket de inte ens kan göra, då Telia Sonera är MINORITETSÄGARE av dessa företag.) Detta är extra dåligt då första, andra och fjärde AP-fonderna (utöver de 37% som svenska staten äger) alla äger delar av Telia Sonera. Ska de vägra övervaka mobilnätet och på så sätt bryta mot lagen och då riskera att de anställda hamnar i fängelse? (Vilket också är svårt att göra, samma skäl som ovan.)

Ericsson då? Detta onda företag som bygger mobila system som t.ex. basstationer och annat som behövs för att bygga ett mobilnät, vad ska de göra? Vägrar de inkludera utrustningen för övervakning? (Som dessutom finns i alla andra mobilnät i Världen, även Sverige.) Då blir det inget avtal, och Vitryssland vänder sig till någon annan, typ kinesika Huawei. (Som vi återkommer till lite senare).

Faktum är att om Svenska förtag genom sitt minoritetsägande skulle (försöka) vägra (till ingen nytta.) göra vissa saker så skulle det bli någon annan som får bygga näten. Om även de skulle vägra så är risken väldigt stor att 1) Någon rysk oligark ser till att det blir byggt (Det låter ju 1000 gånger bättre) eller 2) Att det inte blir något mobilnät alls. Vad tror ni hjälper demokratikämparna i dessa länder mest?

Jag tänkte väl det.

Medan vi är inne på ämnet, här kommer lite mer intressant information.

1) Alla som bygger nät i Sverige, och alla andra länder, måste ha samma typ av övervakningsutrustning som de just har fått så mycket skit för. FRA-lagen, datalagringsdirektivet osv. är orsaken till detta. Det är inget som operatörerna vill, men som staten tvingar dem att göra. Svenska staten är inte i närheten av lika ondskefull som den Vitryska, men vi tvingar också operatörerna att möjliggöra massövervakning.

2) Telenor använder system från bl.a. kinesiska Huawei i sitt nät här i Sverige, komplett med övervakningsutrustning. Huawei får massiva subventioner och annat stöd från kinas regering (Sägs det, det är alltid lite svårt att veta med den Kinesiska staten), och de har inga kollektivavtal heller. Alla ni som ringer med telenor använder alltså teknik tillverkat utan kollektivtavtal i en diktatur av ett företag som får okända (men sannolikt absurt enorma) belopp av en förtryckande regim. Detta är inte för att de vill övervaka oss, tvärt om. De skulle helst slippa, men staten kräver att de gör det.

3) Tre ägs av Hutchinson Telecom. Ett företag från Hong kong, som är en del av Kina.

4) I princip samtliga svenska operatörer driver verksamhet och har lincenser i diktaturer. T.ex. Tele2 i ryssland.

Så istället för att flippa ur och kräva att Svenska företag inte bedriver verksamhet i odemokratiska länder, när de dessutom måste uppfylla samma krav i Sverige för att även vår regering bedriver massövervakning… Så kanske ni kan tänka er att bli förbannade på regimerna som faktiskt står för förtrycket. Att de INTE skulle övervaka sin befolkning är inte ett alternativ. Alternativet är att ett ryskt eller kinesiskt företag bedriver verksamheten, och då försvinner ännu mer insyn från väst.

Fördelen med att Svenska företag är i dessa länder är att vi faktiskt kan få information om situationen, och försöka göra något åt det. Den möjligheten försvinner om t.ex. Telia Sonera upphör med sin verksamhet där. Är det bättre tror ni?

Så sluta med det här märkliga oppertunistiska och populistiska tramset, och sluta vara förbannade på de som faktiskt för upp Vitryssland på agendan genom att ha verksamhet i landet. Gör något för folket i Vitryssland. Det har jag gjort i denna video. (Folkmassan på slutet, kolla till höger.)

Ville Nordström

SvD 1 SvD 2 SvD 3 SvD 4 SvD 5 DN 1 DN 2 DN 3 AB 1

ville [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: