Senaste nytt

Snedvriden könskvoteringsdebatt?

DAGENS FUNDERING  Det diskuteras en hel del att antalet kvinnor i bolagsstyrelserna är för få. Det är 24%. Men vad gör vi åt den katastrofalt låga andelen manliga barnskötare i Sverige. Bara 3% av de som jobbar på dagis och förskolor!

Ja, jag ser värdet i att komma upp till ca 50% kvinnor i bolagsstyrelerna. Men jag ser helst att detta sker utan kvoteringar, eftersom tycker mindre bra om den metoden. Kvoteringar kan vara berättigade då andelen är mycket lägre, inte vid 24%.

Men jag förbluffas över att det inte ses som ett problem att andelen manliga barnskötare bara är 3%. Där om nåt skulle det kanske vara berättigat med kvoteringar.

Här pratas det vitt och brett om att männen borde ta mer ansvar för barnen, något jag håller med om. Jag ser att samhället har utvecklats i en bra riktning. Männen tar generellt sett hand om barnen i hemmen numera, så var det inte förr. Det är samma utveckling som med kvinnor i bolagsstyrelserna. För bara 30-40 år sen var andelen kvinnor lika låg som den är i Europa i sin helhet idag, dvs 2%.

I Norge har man börjat göra nåt åt underskottet av män i barnskötarutbildningarna. Man har insett att anledningen till att det är få är strukturell, man anser att män är potentiella pedofiler och tar inte in män i utbildningarna. Där tycker man att andelen män, som är 10%, är katastrofalt låg.

I Sverige anses det socialt ok att som förälder öppet skryta med att du väljer bort dagis med manliga anställda. Varför ska det vara ok?

Samhället sänder dubbla budskap. Man kan inte både vara för att män ska ta ökat ansvar för barn och samtidigt strukturellt diskriminera män i barnomsorgen, och antyda att alla män är potentiella pedofiler. Det är att sända dubbla budskap, och det är inte bra.

%d bloggare gillar detta: