Senaste nytt

Kulturministerns hån mot de könsstympade!

Moderna museet firade nyligen World Art day. Ett av de tema man hade var: könsstympningar. Kulturministern i egen hög person deltog. Om man kikar på bilderna från invigningen undrar man hur de egentligen tänkt. En tårta i form av en stereotyp afrikansk kvinna fanns nämligen där och kunde skäras upp av den vita (!) publiken, med början från klitoris.

Det kanske inte ser så bizarrt ut, men kika på de andra bilderna.

Hmmm… Var är alla de som skrek högt då konstbilder på färgade som negerslavar debatterades. Detta är väl ändå en aning mer magstarkt?

För att ge detta en politisk inramning. Ett museum får givetvis göra hur de vill, det ska inte staten blanda sig in i. Men ska verkligen en kulturminister delta i en sån här installation kring könsstympning? Könsstympning är allvarliga saker och många, många tusen dör varje år på grund av detta. Det är inget en kulturminister ska skratta åt!

 • Andersson

  Vidrigt!
  Så har de mage att kalla SD och gud vet alla för rasister.
  Snacka om en minister med dåligt omdöme! Hon skulle självklart vänt på klacken!
  Har sett liknande bilder med stympade människor som ser i stort likadant ut som tårtan. Kom inte ihåg var kanske var det från kriget i Rwanda.
  Återigen, vidrigt!

 • Erik

  Nu väntade du en dag för lite med att trycka på ”publicera”. Pröva alternativen:

  1. ”kulturministern ville inte besöka konstprojekt om könsstympning”.
  (Dumma kulturministern, vad arrogant av henne)

  2. ”kulturministern vägrade äta afrikansk tårta”

  En liberal debattör måste våga vägra vara polemisk, luta sig tillbaka och vara förnuftig. Liberalismen bygger lite grann på det!

  kram E

 • BabyBacon

  Och de makabra skulle vara att de åt en tårta(?)
  Kanske på tiden att en kontinent med så stora problem får se sina bekymmer attackerade med lite skratt (eftersom motsatsen uppenbarligen inte fungerat)

  En tårta och en faktiskt stympad människa är inte samma sak, de ena är en människa och det andra ett bakverk.

  • Åsa

   Samma resonemang finns kring ett visst annat bakverk…

   Jag mår rent illa av bilden.
   Och ledsen… skitledsen.

   • Babybacon

    Skitledsen,, då ska du nog uppsöka nån som kan trösta dig.

    Det är inte kulturministern som gjort tårtan förövrigt.

 • Äh..detta är att slå in öppna dörrar ”alla” tycker ju att just kvinnlig könsstympning är hemskt. Det hade varit mer modigt att problematisera könstympningen som utförs på manliga barn. Då blir det hela lite mer intressant när normer utmanas.

 • konst är konst

  samtidigt som det är ett otroligt hemskt sett är detta ett grymt bra konstverk i sig!
  genom att delta i detta så har faktiskt vår kulturminister fått folk att prata om det, även om det är vidrigt så är det en verklighet som många ser förbi.

 • Sadsong Longlove

  Sorry I do not speak swedish. Wow! I am speechless!!!
  It seems like a nightmare that this can happen today. I need to protest against this.

 • Sadsong Longlove

  Some white people claim to be concerned, but only get kicks in seeing Black People suffer. IT makes them feel good if they can take a stand showing how BAD things are s SOMWHERE ELSE for the OTHERS . They are having fun here . Laughing and making fun. There is no compassion or respect or real concern. They are celebrating a nightmare. reproducing images from their subconcience ….

 • This is appalling….words fail me.

 • Marcus A

  Overkligt. Låt gå för en tårta formad som vulgärstereotypisk afrikansk kvinna, men konstnären (kan man ana) absurt framtittande ur bordet med blackface? Som om det inte var nog, får man associationer till kannibalism. I don’t even…

  Hoppas ingen visar det här för Timbuktu.

 • J.

  Det är oerhört tråkigt hur politiskt korrekta en del av er ska vara och snabbt ni ska vara beredda på att döma bilderna som någon slags ”hån” mot de könsstympade. Det enda makabra jag ser just nu är hur snabba människor är på döma innan de har gjort sin research.

  Bilderna är givetvis tagna ur sin kontext. Tror ni seriöst att utställningens mål var att locka till skratt mot ett sådant hemskt gärning?

 • Marcus A

  Ska tillägga att jag inte ser något direkt hån mot könsstympade i det här. Det jag ser är brist på omdöme, total aningslöshet och oförstånd för den olämpliga symbolik de genererar i detta smaklösa (well) spektakel.

 • Åsa

  Så jävla motbjudande…
  Här tänker dom göra något bra och ta upp ett viktigt ämne.
  Så förstör dom hela grejen med att servera denna så otroligt motbjudande skapelse som på alla sätt och vis förlöjligar de människor som det handlar om, de människor som dom säger sig värna om.
  *ARG ARG ARG*

 • Fotograf

  Hejsan, jag skulle vilja att ni tar bort mina bilder från den här artikel då den inte är saklig och ni inte har rätt att publicera dem.

  • Per Pettersson

   Jag ber dig maila till Torbjörn om detta, om det är du som har upphovsrätten till bilderna. En anonym post bland kommentarerna räcker inte som bekräftelse på detta.

 • Alex C

  Det finns inte alls många grejer jag ser i tidningen eller på TV som upprör mig. Men detta är seriöst riktigt jävla sjukt! Och att det inte fått mer uppmärksamhet är bortom min förståelse!

 • Ja, ta bort den sakliga fotografens bilder så att ordningen återställs och vi kan återgå till normala förhållanden. Bilden är helt taget ur kontext. Utställningen anordnades av Zimbabwes ambassad i protest mot de vita markägare som fått rätten till blodsmark i arv. Tårtan föreställer egentligen den vita kvinnan varur den onda vita mannen föds med en M-16 i handen och dollar i den andra. Det är inte heller kulturministern på bild. Det är självaste Mugabe.

  Allt är tagit ur sin kontext och man måste vara svart för att tro något annat då vi vita människor har tolkningsföreträde, dvs, vi formulerar problematiken, vi hittar botemedlet till problematiken, vi iscensätter skådespelet och lanseringen av botemedlet, och det är endast vi som äga rätt att tolka vad ni andra ser…

  Jag dessvärre tillräckligt gammal för att inse att sakliga människor saknar känslomässiga nyanser och förmåga att tolka andras känslor och uttryck. Jag slänger därför in en brasklapp om att mitt inlägg är fylld av ironi och avsmak för vad som utspelar sig på bilderna och ”fotografens” oförmåga sa de osakliga i det sakliga. Vill även passa på att rikta ett litet tack till inläggsförfattaren som uppmärksammar oss om detta.

 • Pim

  Är det här verkligen hela historien?
  Jag har svårt att se vad det skulle kunna finnas för förklaring som förmildrar det här, men det är nästan ännu svårare att tro att en grupp människor kan vara så här sjukt jävla aningslösa. Det här är verkligen nåt av det vidrigaste jag sett på länge.

 • Magnus A

  Usch! Värderingar avslöjar sånt här. För all del sa kulturministerns man för några decennier sedan, på 80-talet ”de stackars negrerna i Sydafrika”, men då var han förstås bara en ung partiledare kring kanske 35-40. Man ändrar ju sina värderingar när man blir vuxen.

  http://annarkia.se/politik/18597.htm

  PS. Jag är halvmoderat, men nu gillar jag inte exakt migrationspolitiken eller att moderaterna blivit 99% liberala istället för balanserat ”liberalkonservativa” (och inkonsekvent liberala, där man anammar de mest idiotiska regleringarna från EU).

 • Anders

  Hur FAN tänker hon och dom andra. Det är helt obegripligt. Och kulturdårarna i bakgrunden, hur tänkte dom!!??

 • Kulturministern, Moderna Museets och KROs styrelsen måste avgå och be om ursäkt till mänskligheten!!

 • Disgusting!!!!!….This country must be ashamed to be part of this planet. I will never like anyone from Sweden and always be racist towards also to them because of this ugly event. SHAME ON YOU SWEDEN!!!!

 • Disgusting!! …. Detta land måste skämmas för att vara en del av denna planet. Jag kommer aldrig att vilja någon från Sverige och alltid vara rasistiska gentemot även till dem på grund av detta fula händelse. Skam över dig Sveriges!!

 • Asar

  Once again I am proved right about the racist mind set in Sweden. What a deplorable country.

 • Why would they circulate a picture like this for the world to see? It is racist and degrading to African and Swedish People. There are Skin Heads and White Supremacists here will be happy to pass this backward depiction along on their web sites. What African woman looks like that cake creature? I see no art in certainly did not see anything worth laughing about. I thought the Swedish people were more advanced but these pictures have proved me wrong.

 • Abdillahi

  Fy! säger jag! Detta är ren rasism och helt olämpligt. Vad är skillnaden mellan kulturministerns agerande och SD:s? NADA!

  Jag tycker att hon ska avgå omedelbart! Museum ska inte vara en plats för rasism och förolämpning!

  Avgå nu!

  en solt afrikan som säger ”never again”!

  /// Abdillahi

 • Johnny Lilja

  Intressant. Folk reagerar mer på symbolhandlingar än på att omskärelse äger rum på riktigt i Sverige. Förmodligen hade konstnären förutsett detta. Symboler betyder, tyvärr, mer än verkligheten i dagens Sverige.
  So, people react more on a cake (made by a black) than the disgusting treatment of women. The artist then has shown us the thoughtlessness of symbol thinking vs reality. Please, people, live in reality…

 • Daniel

  Tycker att det symboliska i verket är marginellt, men ändå intressant. Tänk på att konstnären själv har afrikansk bakgrund och att hans avsikt troligtvis var att skapa ett happening där tårtan ingick och där vita i väst äter av svarta i syd.

  Å andra sidan tycker jag att tårtan i sig är otroligt stereotyp och i samma klass som de värsta naziststereotyper. Det stora flertalet av de kommentarer jag såg på Avpixlat tyckte förresten att det var en rasistisk tårta.
  Här kommer återigen konstnären in. Eftersom han är svart så har han i stort sett sluppit kritik. Kulturministern må vara ganska bortkollrad, men hon blev ovetandes en del av det happening som konstnären ville skapa.

  Det jag vill fokusera på: är rasistiska stereotyper som vi vita skolas att lära oss avsky okej så länge skaparen själv är svart?

 • annemarie

  How can it be ok, acceptable or amusing that the ”cake woman” (which actually has a real live woman’s head sticking up through the table)…..is being fed her own genitals? This is disgusting and shameful.

%d bloggare gillar detta: