Senaste nytt

Konsekventa ord om konsekvens…

NEO redaktören Paulina Neudings artikel i Jerusalem Post om antisemitismen i Malmö har debatterats en hel del på sistone. I svepande ordalag skriver hon att antisemitismen i Malmö beror på den muslimska invandringen. I samma artikel samsas uttalanden om att Muhammed är det vanligaste namnet bland muslimer i Malmö med beskrivningar av antisemitiska hatbrott.

Detta har fått många att reagera för och emot. En del säger att det är helt befogat att säga att ökningen av antisemitismen i Malmö beror på att antalet muslimer ökat, en del andra protesterar mot de svepande ordalydelserna om muslimer och varnar för att detta sprider fördomar.

Jag kan bara hålla med de som säger att det sprider fördomar. Precis som svepande negativa beskrivningar om vad ”judarna” är och gör är en grogrund för antisemitism är det samma med svepande negativa generaliseringar om muslimer.

Faktum är att de som svepande generaliserar om muslimer som antisemiter gör samma sak som de antisemiter de varnar för, men tvärtom.

Vadagsantisemitismen och vardagsislamofobin

Vardagsantisemitismen ser ut så. Vardagsantisemitismen handlar inte om att utrota alla judar. Den består i att man drar till med svepande generaliseringar av modellen ”att …….. har sin rot i  judisk invandring/judar i Israel/judar i Malmö/finansjudar/hofjuden/judar i Hollywood/judiskt hat mot muslimer… eller just name it.

Vardagsantisemitismen är inte ”värre” eller ”oskyldigare” än så. Vardagsantisemitismen och vardagsislamofobin är ganska lika varandra.

Det finns extremister av alla varianter, som gör mer än så och förespråkar mord och våld, men vardagsantisemitismen är sådan. De flesta vardagsantisemiter skulle för övrigt tillägga att ”detta inte betyder att alla judar är onda”, precis som väldigt många som gärna tillskriver muslimer den ena eller andra egenskapen, eller som är snara att peka ut muslimer som problemet i Malmö, ofta lägger till att ”inte alla muslimer är antisemiter”.

Men svepande generaliseringar skadar alltid, per definition. Därför bör man undvika svepande negativa generaliseringar helt

. Att peka ut islamistiska extremister istället för muslimer gör att man inte råkar dra även muslimer som arbetar mot antisemitismen över en kam, och gör att man inte sprider fördomar om hela gruppen.

Extremerna

Nu när det är sagt är det dags att tala klarspråk. Jag är dödstrött på polariseringen av debatten i Sverige. generaliseringarnas två extremer…

Å ena sidan har vi folk som varnar för antisemitismen som gärna drar till med generaliseringar om muslimer, eller ser genom fingrarna när deras vänner drar till med svepande generaliseringar, och å andra sidan har vi folk som varnar för islamofobin som gärna drar till med svepande generaliseringar om judar (och Israel) och som ser genom fingrarna när andra sprider fördomar om ”judarna”.

Det som gör mig mest ledsen är att en hel del bra folk inte ser hur galet det är med generaliseringar. Paulina Neuding är en person jag tycker bra om men ändå kan hon säga saker om muslimer som hon inte ens skulle komma på tanken att säga om judar. Och hennes vänkrets skulle reagera skarpt på svepande ord om judar men hennes svepande ord om muslimer upplevs som ”fakta”.

Samma sak gäller en del bekanta jag har i muslimska kretsar. De kan läsa om galenskaper som sägs och görs i deras moskeer, ofta med imamers och lärares tysta godkännande, men säger inte ett pip. De kan de högröstat varna för islamofobers verksamhet men blundar för liknande svepande ordalag runt omkring dem själva. De hör imamer tala förnedrande om homosexuella och använder ordet jude istället för israel då de beskriver situationen i Mellanöstern och är tysta.

Konsekvens är A och O, mina herrar och damer!

Konsekvens

Jag ska ge ett exempel.

Per Gudmundsson är en bloggare jag tycker mycket om. Hans blogg är värdefull eftersom den beskriver saker som sker i extrema islamistiska kretsar i Sverige, ofta mitt framför ögonen på imamer och ”auktoriteter”.

Men han har hamnat i kläm. Gudmundsson är inte så speciellt populär bland de som ogillar islamofobi eftersom han blundar för svepande generaliseringar om muslimer och ganska ofta gör sådana själv.

Det kanske låter som en utopi, men vad jag hade önskat vore att Per Gudmundsson var lika bitsk mot svepande generaliseringar om muslimer som han är då judar drabbas av dem, och att fler muslimer, och folk som ogillar islamofobi, hade tagit det som skrivs hos honom om antisemitism och extremism på allvar.

Det låter som en utopi, men är inte det. Negativa generaliseringar DÖDAR, det visar historien. Det finns bara en väg att gå, och det är att reagera mot fördomar och generaliseringar överallt, var man än stöter på det och vilken folkgrupp eller kultur om än drabbas av dem.

Att tillåta att det sägs mot muslimer som man ogillar då det sägs om judar, eller tvärtom, bara för att man anser att  ”fakta” stöder generaliseringen, är ganska idiotiskt, för att vara rakt på sak.

Kick ass!

Låt mig prata klarspråk. Bort med fikonspråket. Jag efterlyser konsekvens lite mer ”kick ass”, lite mer ”sparka rumpa”.

Kära liberaler och kära aktivister mot antisemitism. Nästa gång nån påstår att antisemitismen beror på muslimerna, fråga om denne också anser att finanskrisen beror på judarna. Berätta sen att det är ganska korkat att generalisera! Och är det en auktoritet som uttrycker sig så korkat, så fråga  om de hade sagt samma om judarna på 20-talet.

Kära muslimer. Nästa gång ni hör att det talas om att ”judarna är ……” i er moské, så sparka rumpa. Berätta för dem att de låter som extrema Sverigedemokrater med sitt gnäll. Och är det en imam som står för fördomen så be gubbjäveln skärpa sig.

Det är passande med ett litet bibelcitat.

Hur kan du säga till din broder. Låt mig ta bort flisen i ditt öga när du inte ser bjälken i ditt eget? Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisen ur din broders.

Nu vill jag se aktivister mot antisemitismen ryta till mot generaliseringar om muslimer och jag vill se muslimer som går i spetsen för att stoppa antisemitismen. Konsekvens, konsekvens och ännu mer konsekvens! 

 

%d bloggare gillar detta: