Senaste nytt

Kollektiv bestraffning i kollektivavtalsstriden

Personer med plakat:

ARBETSMARKNADEN Den svenska modellen för lönebildning har många liberala fördelar. Kollektiv bestraffning och att dra in oskyldiga i striden är inte en av dem.

Personer med plakat: "Vi Vill STREJKA"Det finns många goda, liberala argument mot hur fackföreningarna i Sverige fungerar. CUF har av och till genomfört kampanjer mot facket med liberal kritik mot hur den svenska arbetsmarknaden fungerar, ibland kanske hårdragen, i andra fall motiverad. Samtidigt är modellen i grunden liberal, genom att arbetsmarknadens parter får komma överens om spelreglerna istället för att miniminlöner etc är reglerade av staten. I grunden är det största problemet med modellen att fackets partipolitiska gren, Socialdemokraterna, har haft regeringsmakten och därmed kunnat utforma lagstiftning anpassad efter vissa intressenter på arbetsmarknaden.

Ett annat stort problem med den svenska arbetsmarknadsmodellen är att det ibland saknas proportionalitet och framför allt att arbetsmarknadens konfliktåtgärder bygger en hel del på kollektiv bestraffning och att dra in oskyldiga i striden. 

Handels är just nu på jakt efter högre löner än det liggande budet från arbetsgivarsidan. De har bestämt sig för att ta strid och har varslat om strejk. Inget att orda om, det är så arbetsmarknaden fungerar och under de ordnade former som normalt sett råder är det helt rätt sätt att jobba. Problemet står istället Byggnads för, som vill visa sin sympati för deras krav genom att varsla om en sympatistrejk – strax efter att byggbranschen har enats om ett avtal och båda parter trott att de kunnat andas ut och fokusera på sina jobb.

Tycker du att fackliga sympatiåtgärder är motiverade?

View Results

Loading ... Loading ...

På många sätt känns det här som maffian: gör som vi säger, annars ger vi oss på din familj. Samtidigt är det ett underligt val av familjemedlem. Hota handelssektorn med att straffa byggbranschen är som att hota med att ge sig på din tremänning på din styvfars sida. Byggbranschen har inte mycket att säga till om i de här avtalsförhandlingarna, då de flesta handelsverksamheter inte inryms i egna byggnader utan i bottenvåningen eller andra delar av byggnader som i övrigt används till annat. Precis som så mycket annat meningslöst och skadligt i samhället blir det istället signalpolitik, visa stöd för en av parterna trots att det i praktiken inte kommer bidra till förhandlingarna och istället skadar oskyldiga.

Grundtanken med den svenska modellen för arbetsmarknaden är bra och liberal. Vad som saknas är liberala regelverk och det faktum att lagstiftningen ofta tagit en parts sida istället för att sätta upp jämlika spelregler. Förhandlingar mellan två parter fungerar bara om båda parter är jämbördiga. Reglerna måste förändras, en del lagstiftning måste avskaffas till förmån för avtal och framför allt måste det bli ett slut på att dra in parter i konflikter som egentligen inte har något med sagda konflikt att göra. Facket och för den delen arbetsgivarsidan kan inte tillåtas att tillämpa kollektiv bestraffning på hela motståndarsidan, oavsett bransch, för att driva igenom sina krav. Tyvärr gör de senaste årens retorik från båda sidor att en sådan förändring är långt borta.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • Micke

  När har högern (Svenskt näringslivs politiska gren) nånsin uppfattat facket som något annat än organiserad brottsslighet?

  • Per Pettersson

   Definiera ”högern”. Alla definitioner utom ”Moderaterna” kommer att sakna koppling till ditt påstående och inte ens den definitionen kommer att vara sann i samma grad som att S är fackets politiska gren.

 • Micke

  Alla partier höger om sossarna är högern och dom utgör tillsammans Svenskt näringslivs politiska gren och deras program går ut på att transferera skattepengar till företag istället för att stat, kommun och landsting administrerar dom och detta kallar man fri marknad för att få väljarna att leva i föreställningen att dom blir friare med korporativism än med socialism.

  • Per Pettersson

   Det där är ungefär lika relevant och med sanningen överensstämmande som att säga att alla partier till vänster om Moderaterna är kommunister och jobbar för att konfiskera all privatägd egendom och dela ut den till arbetarkollektivet och därefter avrätta alla som tidigare hade pengar, om de vägrar finna sig i sin nya tillvaro i proletariatets paradisdiktatur.

 • Micke

  Så begreppet höger är så komprometterande att det inte längre går att använda som samlingsnamn för den grupp av partier som traditionellt stått i opposition (med undantag för Centerpartiets tillfälliga samarbeten med sossarna) till den samlade vänstern?

  • Per Pettersson

   Nej absolut inte. Jag definierar mig som ekonomisk höger och hymlar aldrig med det. Det jag vänder mig emot är att du antar att högern är synonymt med att vara Svenskt Näringslivs politiska gren. Till skillnad från Socialdemokraterna, som är uttalat en politisk utveckling av LO och SSU som de facto är ”Landsorganisationens och Socialdemokraternas ungdomsförbund”, så finns inga formella kopplingar mellan Svenskt Näringsliv och något parti på högerflanken. Det finns säkert informella kopplingar till framför allt Moderaterna, av naturliga skäl då högerpolitik till skillnad från vänsterpolitik innebär att man faktiskt tycker om företag. Men att påstå att KD, C eller FP, eller andra liberala initiativ, skulle vara Svenskt Näringslivs politiska gren, är bara konspiratoriskt och inte med sanningen överensstämmande.

   Jag hävdar inte att Vänsterpartiet är LO:s politiska gren, även om de för en politik som är lika närstående deras särintressen som Moderaternas eller Folkpartiets politik är närstående Svenskt Näringslivs. Förstår du skillnaden och vart jag vill komma? Jag kan säkert skriva ännu längre om det är oklart, men jag hoppas att jag slipper.

 • Micke

  ”Förstår du skillnaden och vart jag vill komma? ”

  Du har fel.Alla politiska partiet har en husse som dom tjänar och högerpartierna är inget undantag.

  • Per Pettersson

   Nej, du har fel där. De flesta partier har ingen ”husse”, inte på det sättet du menar. Dessutom har inte samtliga partier till höger om S samma agenda, och garanterat inte samma ”husse”.

%d bloggare gillar detta: