Senaste nytt

Kollektiv bestraffning i kollektivavtalsstriden

Personer med plakat:

ARBETSMARKNADEN Den svenska modellen för lönebildning har många liberala fördelar. Kollektiv bestraffning och att dra in oskyldiga i striden är inte en av dem.

Personer med plakat: "Vi Vill STREJKA"Det finns många goda, liberala argument mot hur fackföreningarna i Sverige fungerar. CUF har av och till genomfört kampanjer mot facket med liberal kritik mot hur den svenska arbetsmarknaden fungerar, ibland kanske hårdragen, i andra fall motiverad. Samtidigt är modellen i grunden liberal, genom att arbetsmarknadens parter får komma överens om spelreglerna istället för att miniminlöner etc är reglerade av staten. I grunden är det största problemet med modellen att fackets partipolitiska gren, Socialdemokraterna, har haft regeringsmakten och därmed kunnat utforma lagstiftning anpassad efter vissa intressenter på arbetsmarknaden.

Ett annat stort problem med den svenska arbetsmarknadsmodellen är att det ibland saknas proportionalitet och framför allt att arbetsmarknadens konfliktåtgärder bygger en hel del på kollektiv bestraffning och att dra in oskyldiga i striden. 

Handels är just nu på jakt efter högre löner än det liggande budet från arbetsgivarsidan. De har bestämt sig för att ta strid och har varslat om strejk. Inget att orda om, det är så arbetsmarknaden fungerar och under de ordnade former som normalt sett råder är det helt rätt sätt att jobba. Problemet står istället Byggnads för, som vill visa sin sympati för deras krav genom att varsla om en sympatistrejk – strax efter att byggbranschen har enats om ett avtal och båda parter trott att de kunnat andas ut och fokusera på sina jobb.

Tycker du att fackliga sympatiåtgärder är motiverade?

View Results

Loading ... Loading ...

På många sätt känns det här som maffian: gör som vi säger, annars ger vi oss på din familj. Samtidigt är det ett underligt val av familjemedlem. Hota handelssektorn med att straffa byggbranschen är som att hota med att ge sig på din tremänning på din styvfars sida. Byggbranschen har inte mycket att säga till om i de här avtalsförhandlingarna, då de flesta handelsverksamheter inte inryms i egna byggnader utan i bottenvåningen eller andra delar av byggnader som i övrigt används till annat. Precis som så mycket annat meningslöst och skadligt i samhället blir det istället signalpolitik, visa stöd för en av parterna trots att det i praktiken inte kommer bidra till förhandlingarna och istället skadar oskyldiga.

Grundtanken med den svenska modellen för arbetsmarknaden är bra och liberal. Vad som saknas är liberala regelverk och det faktum att lagstiftningen ofta tagit en parts sida istället för att sätta upp jämlika spelregler. Förhandlingar mellan två parter fungerar bara om båda parter är jämbördiga. Reglerna måste förändras, en del lagstiftning måste avskaffas till förmån för avtal och framför allt måste det bli ett slut på att dra in parter i konflikter som egentligen inte har något med sagda konflikt att göra. Facket och för den delen arbetsgivarsidan kan inte tillåtas att tillämpa kollektiv bestraffning på hela motståndarsidan, oavsett bransch, för att driva igenom sina krav. Tyvärr gör de senaste årens retorik från båda sidor att en sådan förändring är långt borta.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: