Senaste nytt

Breivik förtjänar inte straff

Anders Behring Breivik

På måndag kommer Betner Direkt handla om extremism, och tittarfrågan som precis lagts ut lyder ”Är det dags att överväga dödsstraff för såna som Breivik?”. Just nu har en majoritet röstat nej, men för bara en liten stund sen vägde ja-sidan tyngre. Ungefär hälften av de som röstat går alltså ut offentligt med att de är idioter.

Anders Behring BreivikKan någon läsare förklara poängen, hela meningen med ett fungerande rättssystem? Handlar det om att straffa de som gjort fel så hårt att de inte vågar göra fel igen? Handlar det om att offer för brott ska känna att rättvisa har skipats genom hämnd? Är meningen att brottslingar ska få det straff de förtjänar, i förhållande till allvaret i deras brott?

Svarar ni ja på någon av dessa frågor är ni idioter. Då har ni helt missförstått varför man har domstolar, fängelser och straff. När Anders Breivik mördade över 70 människor i somras tror jag de flesta kände ett obeskrivligt hat mot honom. Jag tror att få hade röstat nej till att hänga honom i pungkulorna och låta honom bli piskad till döds. Jag tycker inte att han förtjänar det. Ska jag vara ärlig tycker jag inte att han förtjänar något straff över huvud taget.

Man straffar inte brottslingar för att de förtjänar det. Ingen förtjänar något straff alls. Däremot behöver vissa människor disciplineras på något sätt för att risken att de ska begå fler brott ska minska. I Breiviks fall kanske han behöver låsas in resten av sitt liv för att han inte ska begå fler brott. Men det har ingenting med huruvida han förtjänar det eller inte. Det kanske helt enkelt är det enda som fungerar.

Hämndlust är en fullt naturlig känsla som vi alltid haft. När en grottmänniska tog en annan grottmänniskas barn och käkade upp det, så klubbade den nu barnlöse grottmänniskan den andre i huvudet. Detta beteende sitter kvar än idag, om än i en mer institutionaliserad form. Jag menar att detta beteende är fel grund för ett fungerande rättssystem. Lagar och straff ska stiftas och utfärdas av rationella och objektiva personer. Har man precis blivit utsatt för ett hemskt brott är man inte en rationell eller objektiv person. Därför blir jag så sur när politiker pratar om ”brottsofferperspektiv”. Brottsoffret är den sista person vi ska prata med när vi ska straffa brottslingar.

Rättssystemet är till för att minska brottslighet och att få brottslingar att sluta begå brott. Detta kan verka radikalt, men om det fanns ett piller som gjorde människor helt inkapabla till att begå brott så hade jag nöjt mig med att ge alla brottslingar det pillret, istället för fängelsestraff. ”Inte liberalt att förändra folks beteende” sa någon på twitter. Men det är ju vad hela rättssystemet är till för, att få brottslingar att ändra sitt beteende. Om ett perfekt fungerande rättssystem fanns i pillerform skulle det väl vara självklart att avveckla våra nuvarande stenåldersmetoder?

  • Jannike

    Jag tycker inte de som vill se honom hängd är idioter. Jag kan förstå deras känslor, jag är emot dödsstraff men det var inte mina barn som blev dödade och vi kan inte vara robotar som inte har några känslor. Jag tror inte du förstår om du inte varit i den situationen. Angående rättssystemet så tror jag att de visst försöker skrämma människor till att inte begå vissa brott, i allafall när det gäller försäljning av knark, väldigt höga straff men det är klart då handlar det om pengar…., men när det gäller våldtäkter så är det inte lika höga straff, människor betyder väl inte lika mycket. Egentligen tycker jag inte han ska leva, inte för att han förtjänar döden eller så men vet du vad han kommer kosta i samhället hur mycket som helst. Jag skulle inte vilja jobba och skänka en krona av mina skattepengar till ett sådant as. En sak till ,de som sitter inne lär sig bara nya brott av sina så kallade kamrater…

  • Marcus

    Jag respekterar din åsikt och önskar nästan själv att jag kände att ”ingen förtjänar att bli straffad”. Det känns som ett väldigt gott hjärta du har. Jag tycker dock att de som utför brutala massakrer som dessa och som dessutom varit planerat så länge ska straffas hårt för vad de gjort. Jag kan ju lova dig att Breivik var mycket medveten om vad som väntade honom, alltså fängelse, ifall han gjorde den här handlingen. Det finns människor som inte känner sympati och är helt skadade i huvudet, precis som den här mannen. Som många andra brottslingar brukar, ansåg ju Breivik att han själv gjorde en god gärning och vad någon annan än säger tror han ju på sig själv till hundra procent. Men många brott kan stoppas om människor vet att de blir starkt straffade om de utför det, därför anser jag att brutala straff för brott som de här ska finnas, för att skrämma de som inte vågar riskera sig för straffet.

%d bloggare gillar detta: