Senaste nytt

Aftonbladet tänker svart och vitt…

Karin Pettersson i Aftonbladet ber idag oss liberaler att ”välja sida” och upprepar de jämförelser tidningen gjort på sistone mellan Paulina Neuding och terroristen Breivik.

I förra veckan skrev Paulina Neuding i Expressen att skälet till att hon använt sig av pojkbebisar som exempel var att ”vi för inte statistik över religionstillhörighet i Sverige, och jag såg föräldrars namnval som ett effektivt sätt att ge en bild av en demografisk förändring.”

Hon slår fast att det är den demografiska förändringen – att det flyttar många muslimer till Sverige och att de föder många barn – som är det stora problemet.

Nu är frågan: är detta en hållning och människosyn som svenska liberaler accepterar?

Svenska liberaler har ofta stått upp för den enskilda människans rätt till frihet när andra, konservativa och socialdemokrater, sviktat.

Som publicisten Torgny Segerstedt som tog avstånd från nazismen när det var som mest inopportunt.

Man kan bara sucka. Ja, jag efterlyser en debatt om grunden till Breiviks ideologi och jag tillhör dem som protesterat mot Neudings islamofobiska tendenser. Men Neuding är inte en ”breivikare”.

AB pratar om Segerstedt. Varken liberalen Segerstedt, eller arbetarrörelsens antinazistiska stora figurer som Ture Nerman eller Zeth Höglund skulle 1939 ha direkt jämfört Per Albin Hansson eller högerledaren Gösta Bagge med nazisterna eller Adolf  Hitler. Ja, Per Albin och Gösta Bagge var båda rasbiologiskt intresserade, och kastade ut de judiska flyktingarna från Tyskland ur Sverige 1937, men det gör dem inte till nazister, inte heller att Gösta Bagge ville att Sverige skulle gå med i kriget mot Sovjet 1941.

Torgny Segerstedt var noga med att skilja mellan obehagliga samhällstankar som kunde bli ett stöd till nazismen och de som VAR nazister. Han dammade gärna golvet med folk som antydde fördomar om judar eller ville kompromissa med nazisterna, och han hade med all säkerhet idag skrivit många kolumner mot folk från höger till vänster som generaliserar negativt om muslimer, och andra folk. Neuding och Johan Lundberg hade fått sina fiskar varma, det är jag säker på. Men Segerstedt hade aldrig kallat dem nazister.

Torgny Segerstedt kallade inte ens Per Albin Hansson eller Gösta Bagge nazister. Han visste att om man inte ser nyansskillnader så hamnar man lätt fel. Men varför kallade han dem inte nazister? Jo, dels var det helt fel att sätta Per Albin och Hitler i samma fack, och dels hotade det kampen mot den riktiga nazismen. Om han hade kallat Per Albin Hansson nazist hade begreppet nazist urholkats och blivit oanvändbart och folk hade bara skakat på huvudet.

Det är rätt att kritisera tendenser till islamofobi. Men det är synd att debatten ska stranda, på grund av att Aftonbladets reaktioner får många att rygga tillbaka… På grund av överdrifterna mot t.ex. Neuding.

Världen är inte svart eller vit, utan full av nyanser.

%d bloggare gillar detta: