Senaste nytt

Manifestation för frihet i Belarus

Under söndagen manifesterades det runt om Europa för ett fritt Belarus. Ett gäng statyer fick finna sig i att få munkavle som ett led i att skapa uppmärksamhet kring de övergrepp som begås och visa stöd för den modiga oppositionen som fortsätter att kämpa mot förtrycket.

Visste du att ett enda land i Europa fortfarande tillämpar dödsstraff? Ett europeiskt land har en diktator som styr med järnhand, till och med värre än vad Vladimir Putin lyckas med i Ryssland? Vi talar om Vitryssland, eller Belarus. Senast i förra veckan avrättades två unga män efter att ha bedömts skyldiga till ett bombdåd i Minsks tunnelbana, trots att de inte fått tillgång till en rättvis rättegång och trots att offrens familjer uttalat att de inte trodde att det var dessa två män som låg bakom dådet.

Under söndagen genomfördes en manifestation på flera platser i Europa, bland annat i Stockholm. Ett flertal statyer försågs med munkavle och plakat med budskap som visade stöd för mamman till en av de avrättade, samt efterlysningsaffischer för massmördaren Lukasjenko, placerades vid statyerna innan de fotograferades. Syftet med manifestationen var att visa stöd till oppositionen i Belarus och att uppmärksamma de övergrepp som dagligen pågår i landet.

Den här artikeln kommer sannolikt leda till att Frihetssmedjans medarbetare kommer få svårt att få visum till Belarus så länge Lukasjenko sitter kvar vid makten. Så repressivt är landet och regimen. Frågan är om man borde försöka.

Fotograf till samtliga bilder i detta inlägg är Per Pettersson.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: