Senaste nytt

Heja Fredrik Federley!

Igår kväll avslöjade Fredrik Federley att han kommer att rösta nej till datalagringsdirektivet på onsdag. ”Det blir allt tydligare att det inte leder någon vart när det gäller att lösa brott”, som han sa till TT. Eventuellt har han några andra partikollegor med sig på onsdag också.

Att Federley gör så är viktigt och betyder mycket mer än bara att kampen mot datalagringsdirektivet får ytterligare en nej röst. Federley visar med sitt agerande att man kan vara riksdagsman, göra politisk karriär och ändå följa sin inre moraliska kompass. Att man inte behöver inte kompromissa bort sitt civilkurage bara för att man går med i ett parti.

För att inflika lite kritik så kom beskedet om nejet ganska sent. Det blir en viktig markering men ganska betydelselöst. Om beskedet kommit för två månader sen hade man kunnat mobilisera en opinion mot omröstningen och tvingat andra riksdagsledamoter att ta ställning mot det.

Men det är så politiken fungerar. Troligtvis är det priset Federley fick betala för att få lov att rösta nej. En slags kompromiss. Du får rösta ja om du avvaktar med att berätta det för andra.

Om det är så så kan vi nog vänta oss att Annie Lööf och de flesta andra inom C röstar ja till initiativet.

Federley var på väg att rösta nej förra gången det var omröstning, men partiet fick honom att rösta ja. Det som är lite tragiskt är att Federley efter den omröstningen aldrig med ett enda ord antydde att han tvingats rösta ja mot sin vilja. Han låtsades att beslutet var det bästa. Det stack i ögonen på alla de som velat att han levde upp till sina ideal. Han agerade då mer som vilken dussinriksdagsman som helst brukar göra som röstar mot sitt samvete och sina vallöften.

Men det är aldrig för sent att ändra sig. Det visar Federley nu.

Röstar Federley nej som han lovat imorgon så är det stort. Då förtjänar han en eloge, en stor eloge! Kanske vår demokrati tar ett par steg mot att bli mindre odemokratisk på onsdag?

%d bloggare gillar detta: