Senaste nytt

Heja Fredrik Federley!

Igår kväll avslöjade Fredrik Federley att han kommer att rösta nej till datalagringsdirektivet på onsdag. ”Det blir allt tydligare att det inte leder någon vart när det gäller att lösa brott”, som han sa till TT. Eventuellt har han några andra partikollegor med sig på onsdag också.

Att Federley gör så är viktigt och betyder mycket mer än bara att kampen mot datalagringsdirektivet får ytterligare en nej röst. Federley visar med sitt agerande att man kan vara riksdagsman, göra politisk karriär och ändå följa sin inre moraliska kompass. Att man inte behöver inte kompromissa bort sitt civilkurage bara för att man går med i ett parti.

För att inflika lite kritik så kom beskedet om nejet ganska sent. Det blir en viktig markering men ganska betydelselöst. Om beskedet kommit för två månader sen hade man kunnat mobilisera en opinion mot omröstningen och tvingat andra riksdagsledamoter att ta ställning mot det.

Men det är så politiken fungerar. Troligtvis är det priset Federley fick betala för att få lov att rösta nej. En slags kompromiss. Du får rösta ja om du avvaktar med att berätta det för andra.

Om det är så så kan vi nog vänta oss att Annie Lööf och de flesta andra inom C röstar ja till initiativet.

Federley var på väg att rösta nej förra gången det var omröstning, men partiet fick honom att rösta ja. Det som är lite tragiskt är att Federley efter den omröstningen aldrig med ett enda ord antydde att han tvingats rösta ja mot sin vilja. Han låtsades att beslutet var det bästa. Det stack i ögonen på alla de som velat att han levde upp till sina ideal. Han agerade då mer som vilken dussinriksdagsman som helst brukar göra som röstar mot sitt samvete och sina vallöften.

Men det är aldrig för sent att ändra sig. Det visar Federley nu.

Röstar Federley nej som han lovat imorgon så är det stort. Då förtjänar han en eloge, en stor eloge! Kanske vår demokrati tar ett par steg mot att bli mindre odemokratisk på onsdag?

 • Anonym

  Jag är cynisk. Jag tror att det är en medveten strategi från Annie för att försöka behålla väljare och inte för att man egentligen bryr sig…

 • Leopold

  ..jag väntar med ovationerna tills han faktiskt gjort det

  Det är ju lite déjà vu över det hela 😉

 • Stort? Att rösta nej när det inte har nån betydelse? Om det är så ”politiken fungerar” så är politiken trasig.

 • ÄRRHÅ

  Vilka är ”några andra partikollegor”? Det finns alltså fler som kan tänka sig rösta nej?

 • apa tycka, apa skriva

  > för att få lov att rösta nej

  Varför har vi individuella riksdagsledamöter alls, egentligen? Kan inte bara partiledarna få så många röster som deras partier fick mandat, och så blir enda skillnaden att vi kan sänka skatten med 341*50.000.

 • Gustav

  Han röster nej när hans nej inte betyder något. Det känns cyniskt.

 • Ett spel för gallerierna av Federley och Centern! Det finns majoritet för DLD även om alla centerns ledamöter röstar nej.
  Som anonym 07.40 skriver, en medveten strategi från Lööf för att behålla väljare.

%d bloggare gillar detta: