Senaste nytt

CUF och Centerstudenter: Vi kommer inte stödja kandidater som röstar ja till Datalagringsdirektivet

Hanna Wagenius

DATALAGRINGSDIREKTIVET Debatten om Datalagringsdirektivet skruvas upp i Centern. Centerpartiets ungdomsförbund gör gemensam sak med Centerstudenter och kommer i fortsättningen inte att stödja riksdagsledamöter som röstar ja.

Hanna WageniusCenterpartiet har ett partistämmobeslut från i september att de ska säga nej till Datalagringsdirektivet. Trots det fick deras ledamot i justitieutskottet klartecken från riksdagsgruppen att rösta ja till ett införande. Fredrick Federley är en av de riksdagsledamöter som är uttalat mot direktivet, men som Frihetssmedjan konstaterat tidigare vacklar även han i frågan om att rösta nej. Precis som med FRA-lagen hotar Moderaterna med regeringskris om de inte får sin vilja igenom och även riksdagsledamöterna är livrädda för att regeringen ska förlora en votering. Om förslaget lämnats från regeringen ser många ledamöter inget annat val än att vika sig för regeringens vilja.

Motståndet inom Centerpartiet är dock kompakt, speciellt bland de yngre. Idag går därför Centerpartiets ungdomsförbunds styrelse ut tillsammans med Centerstudenters ordförande ut med kravet att Centerpartiets riksdagsgrupp respekterar beslutet från partistämman. Dessutom lovar de att riksdagsledamöter som inte röstar nej till direktivet inte heller kommer att få någon som helst stöd av någondera organisationen i kommande val. Eftersom ungdomsförbunden är de viktigaste kampanjorganisationerna partierna har och att det viktigaste för många riksdagsledamöter är att bli omvalda, borde det hotet sätta skräck i många ledamöter – speciellt de ledamöter vars stöd framför allt finns bland unga. Centerpartiet har en förhållandevis ung riksdagsgrupp – nästan en tredjedel av ledamöterna är yngre än 40 år, vilket i riksdagssammanhang är ungt. Ledamöter som Fredrick Federley, Emil Källström och Rickard Nordin är sannolikt helt beroende av stöd från CUF för att kunna bli omvalda.

Den närmaste tiden kommer vi att få se om Centerpartiet väljer att stå upp för sin egen politik och följa det klara beslut som partistämman fattade för ett halvår sedan. Gör de inte det kommer de att få en svekdebatt på halsen, sannolikt tappa ytterligare i opinionen och därmed hamna under fyraprocentspärren, samt få en riksdagsgrupp som ungdomsförbundet vill få utbytt. Ett parti som redan har svårt att locka unga människor och i undersökning efter undersökning ligger runt fyra procent kommer att ha svårt att överleva det scenariot.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: