Senaste nytt

Berättigad polisanmälan från V

Ann-Margrethe Livh (V) sitter i styrelsen för Familjebostäder

ALLMÄNNYTTAN Vänsterpartiet polisanmäler det kommunala bostadsbolaget Familjebostäders ordförande Jonas Nilsson för brott mot aktiebolagslagen, då inte alla styrelsemedlemmar blivit informerade om ärendet i förväg. Man kan tycka vad man vill om att sälja allmännyttans lägenheter, men polisanmälan är helt korrekt.

Ann-Margrethe Livh (V) sitter i styrelsen för FamiljebostäderStyrelsen för Stockholms stads fastighetsbolag Familjebostäder fattade nyligen beslut om att sälja 2 800 lägenheter till privata fastighetsägare. Vänsteroppositionen i staden är som vanligt mot försäljningarna, men nu har ärendet fått en ny vändning: Vänsterpartiets Ann-Margrethe Livh polisanmäler nu styrelseordföranden Jonas Nilsson för brott mot Aktiebolagslagen 8 kap. 21 paragrafen 2 stycket. Livh hänvisar till att hon fick materialet för beslutet en vecka innan styrelsemötet, trots att ärendet berett under flera månader. Hon åberopar också ett fall från 2004 då före detta ordföranden i SL, Elwe Nilsson (M), dömdes enligt samma lag.

Det går förstås att tycka vad man vill om att sälja lägenheter till privata hyresvärdar, men det är ytterst en fråga om affärsmässiga överväganden och, i fallet med offentligt ägda fastighetsbolag, ideologisk övertygelse hos dem som råkar inneha majoriteten. Däremot är det uppenbart att polisanmälan är korrekt. Alla styrelseledamöter har enligt lag rätt att delta i beredning av ärenden och att ha tillräcklig tid för att läsa in sig på desamma innan beslut ska fattas. Det kan inte anses vara uppfyllt när handlingarna inte når en styrelseledamot förrän veckan innan beslutet ska fattas.

Det är också ytterst dumt av majoriteten att agera på detta sätt. Den som vill genomföra en försäljning på affärsmässiga villkor och vet att det finns en majoritet för försäljningen i styrelsen, har inget att vinna på att dölja ärendet. Det kommer enbart att väcka misstro och rykten om att affären inte är affärsmässigt sund utan enbart grundad på ideologiska motiv. Den som tror på marknadsekonomi och är övertygad om att det privata näringslivet gör ett bättre jobb än det offentliga, ska inte behöva mörka några uppgifter för sin opposition. Ideologiska motiv för en försäljning ska inte vara några problem för den som är stark i sin övertygelse och om affären bygger på sunda företagsekonomiska kalkyler ska det inte kunna bli några problem med den delen av debatten heller.

Frågan är varför majoriteten inte lagt korten på bordet och hur de inte kunnat inse att det här kommer skapa onödig negativ publicitet.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: