Senaste nytt

Alliansens brist på idédebatt är farlig

Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund tillsammans på scen.

LIBERAL VISION Idag skriver Per Pettersson, Sofia Arkestål och Markus Kylberg från Frihetssmedjan på DN debatt om hur Alliansens brist på idédebatt kommer leda till valförlust 2014.

Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund tillsammans på scen.Frihetssmedjan är ett projekt som vill främja liberal idédebatt i Sverige och både rapportera nyheter ur ett liberalt perspektiv och vara en plattform för debatt och analys. En av anledningarna till att vi drog igång den var att den liberala idédebatten allt mer lyste med sin frånvaro i Alliansen och att de partier som kallar sig liberala vek sig för anti-liberala förslag från framför allt Moderaterna. Liberalismen har sällan varit så svag som under nuvarande liberal-konservativa regering.

Idag skriver vi på DN debatt om saken och konstaterar att Alliansen hittills kunnat leda opinionsmätningar och vinna val på att oppositionen varit dålig, på samma sätt som en anledning till att valet 2010 vanns var att människor var så otroligt trötta på Göran Persson. Nu har de nya språkrören blivit varma i kläderna och både S och V har valt ledare som väcker större sympatier i breda väljargrupper än sina företrädare. Smekmånaden är över och det går inte längre att varna för visioner – om Alliansen ska vinna ett val till krävs just fler visioner, inte färre.

Dessa visioner måste handla om två saker. 

För det första måste vi veta vad Alliansen vill med statsförvaltningen. Som liberaler är det självklart för oss att vi vill se en liberal stat, vilket bland annat innebär att vissa idéer från Kristdemokraterna om statens kompetensområden måste underkännas. Det intressanta är dock att få presenterat en vision om vad det offentliga ska göra, hur det ska göra det och hur det ska finansieras. Jobbskatteavdrag är ju trevliga, då de visar att lägre skatter och därmed mindre statlig inblandning i samhället är önskvärt. Men sen då? Vissa har börjat viska om platt skatt, andra har föreslagit att alla medborgare ska utrustas med F-skattsedel från födseln.

Än så länge saknas dock bredare visioner om vart det offentliga är på väg och mycket handlar om att förvalta och eventuellt lappa och laga det system som finns. Fortfarande är det ingen som ifrågasätter att staten har opinionsbildande myndigheter som Folkhälsoinstitutet eller Forum för levande historia. Byråkratin kring skatter och egenföretagande försvaras med näbbar och klor av finansministern. Partier som kallar sig liberala fortsätter att vurma för övervakning, censur, hårdare straff och mer ”ordning och reda”. Listan kan göras lång, men bilden är tydlig. Det saknas visioner och de få förslag som dyker upp handlar sällan om att göra statsapparaten mer liberal, snarare tvärtom.

För det andra måste det finnas en vision om civilsamhället och hur detta ska fungera. Ett liberalt samhälle låter människor leva som de själva vill och skapa egna överenskommelser med varandra utan statlig inblandning. Martin Edgélius skriver på Konservativa tankar att han vill ha en liberal stat, för att samhället ska kunna vara konservativt. Vi vill ha en liberal stat för att olika delar av samhället ska kunna vara konservativa, liberala eller till och med socialistiska, så länge de delar av samhället som väljer de olika inriktningarna är överens om det. Den som vill leva i ett kollektiv ska kunna göra det, den som vill leva i en kärnfamilj med villa, volvo och vovve ska kunna göra det också. Däremot ska det vara fritt fram för de liberaler som vill leva i andra familjekonstellationer att göra så, den som vill byta kön eller leva könsöverskridande ska kunna göra det utan repressalier från vare sig stat eller andra delar av samhället och så vidare. Det intressanta i ett liberalt samhälle är att ingen påtvingar någon annan sina egna värderingar och respekterar andras val.

Dagens statsapparat försöker påverka människors livsval och sätta sig till doms över vilka sätt att leva som är acceptabla. Än så länge har Alliansen snarast försökt utnyttja detta istället för att avskaffa det. Svaret på hur samhället ska se ut stavas oftast mer lagstiftning även i allianspartierna. Självklart är det så att lagstiftning, budget och myndigheter är de verktyg som finns i en politikers verktygslåda, men ett liberalt samhälle kan inte uppnås med mer lagstiftning utan kräver tvärtom mindre statlig inblandning.

Fredrik Reinfeldt är livrädd för visioner eftersom han tror att dessa kan skrämma bort de socialdemokrater som röstade på moderaterna i brist på en fungerande S-politik. För Moderaterna är maktinnehavet just nu viktigare än förändring – så länge det inte är en vänsterregering som styr spelar det inte så stor roll vad som faktiskt görs. Det är inte en inställning som kommer att hålla i längden, speciellt inte när oppositionen presenterar fler och fler visioner om vart de vill styra samhället, eller kanske statsapparaten – för vänstern är det ofta samma sak. Utan idédebatt är fältet öppet för en valförlust 2014 och kanske också för nya partibildningar att plocka röster från de gamla, trötta och visionslösa.

Frihetssmedjan tänker nu skruva upp temperaturen och framöver presentera ännu fler liberala visioner. Vi fortsätter vår kritik av den politik som bedrivs och hyllar de initiativ som bör hyllas, vi fortsätter vår nyhetsrapportering, men vi kommer att ytterligare prioritera idédebatten och bjuder in alla som vill delta, oavsett liberal färgnyans. Sverige behöver mer visioner i politiken, inte mindre.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: