Senaste nytt

Partiernas PR-kopplingar och koppling till valresultatet

PR-kopplingar jämfört med valresultat

POLITIK OCH PR Resumé redovisar hur många PR-konsulter med partikopplingar som finns i Sverige. Vissa gör poänger av att Moderaterna har många, men den intressanta jämförelsen är kopplingen till valresultatet.

PR-kopplingar jämfört med valresultatVia Kawa Zolfagary uppmärksammas vi på att Resumé sammanställt vilka PR-konsulter som har kopplingar till politiska partier. Kawa, som själv finns med på listan, gör en poäng av att Moderaterna har flest kopplingar – och ignorerar förvisso samtidigt att Socialdemokraterna faktiskt har precis lika många – och att Vänsterpartiet är det riksdagsparti med minst antal namn på listan.

Den intressanta kopplingen kommer dock först när man jämför partiernas valresultat med andelen PR-konsulter med respektive partikoppling. Om andelen inte nämnvärt avviker från valresultatet går det inte heller att dra några stora växlar på resultatet, då PR-konsulter också röstar i allmänna val. De två största partierna i förra valet var S och M, vilket gör det logiskt att dessa två också har flest antal PR-kopplingar.

Föga förvånande råder det också till stor del en korrelation mellan valresultat och andel PR-kopplingar. Det finns dock tre tydliga undantag: Vänsterpartiet och Miljöpartiet är kraftigt underrepresenterade i PR-branschen och Folkpartiet är kraftigt överrepresenterat.

Om det är något vi kan lära oss av detta, så är det att PR-konsulter inte gör hela skillnaden. Alternativt, med tanke på Miljöpartiets framgångar och Folkpartiets motgångar på senare tid, så är PR-branschen den plats politiker hämtas från och pensioneras till i takt med opinionssvängningarna.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: