Senaste nytt

Omfattande protester mot ACTA

Demonstration mot ACTA på Sergels Torg. Foto: Stephen Kirk

ACTA Runt om i landet demonstrerades det mot ACTA, den bistra vinterkylan till trots. Vissa av de som var för frusna för att ge sig ut valde istället att attackera regeringen.se i protest mot avtalet.

Demonstration mot ACTA på Sergels Torg. Foto: Stephen Kirk

För ett par veckor sedan protesterade internet mot SOPA och PIPA, två lagförslag som lagts fram för den amerikanska kongressen. Resultatet blev att ett överväldigande stöd bland kongressmännen vändes till ett motstånd, när opinionen blev tydlig. Knappt hade jublet dock lagt sig innan någon kom på att ett lika stort hot i form av ett mellanstatligt avtal fortfarande höll på att förhandlas fram: ACTA.

I förra veckan demonstrerade polackerna mot avtalet, vilket fick deras politiker att dra öronen åt sig och lägga ratificeringen på is tills vidare. Idag demonstrerade svenskarna och nu väntar nog många med spänning på resultatet. Hittills har regeringen varit extremt dålig på att ta till sig av opinioner när det kommer till övervakning och personlig integritet – FRA-frågan blev stormig men resultatet magert och nu vill flera framträdande politiker gå direkt mot överenskommelsen genom att ge Säpo tillgång till signalspaning – men någonstans finns gränsen även för den svenska befolkningen. Det är möjligt att den gränsen nu är nådd.

Samtidigt som demonstrationerna ägde rum attackerades regeringen.se av Anonymous. Cyber Force var delaktiga i attackerna men har inte tagit på sig ansvaret för att anordna dem, till skillnad från vad många tidningar skriver. Regeringen vägrade kommentera attackerna av säkerhetsskäl. Uppenbarligen har attackerna skakat regeringen och kanske kan detta bidra till att få dem att förstå allvaret och hur stark opinionen faktiskt är.

Demonstration mot ACTA på Sergels Torg. Foto: Stephen Kirk

Det är osannolikt att dagens demonstrationer är tillräckliga för att stoppa avtalet. Det är därför viktigt att fortsätta protesterna och se till att avtalet inte ratificeras av den svenska riksdagen eller av EU-parlamentet i sin nuvarande form. För att avtalet ska bli acceptabelt ur ett liberalt perspektiv krävs omfattande omarbetningar och kanske är det enda raka att skrota hela avtalet, så som verkar bli fallet med SOPA och PIPA.

Regeringen skriver på sin webbplats att effekterna av ACTA skulle bli små för Sverige och att de enda förändringar av lagstiftningen som krävs är justeringar för att tillåta polisen att agera även på varumärkesintrång som inte blivit explicit anmälda av rättighetsinnehavaren. Det förefaller dock som att det är en väldigt välvillig tolkning av avtalet, samtidigt som det också säger en hel del om den svenska lagstiftningen. Redan idag är en majoritet av det svenska folket kriminellt om man följer lagens bokstav, vilket dock inte leder till massarresteringar utan till att rättsväsendet helt enkelt struntar i de flesta av dessa lagbrott. En lag som inte ens rättsväsendet anser är viktig att beivra saknar legitimitet och borde avskaffas. Inte allt tal i världen om signalpolitik kan ändra det faktum att lagen är fel och måste bort. Ett avskaffande skulle däremot vara rakt emot ACTA-avtalets skrivningar och blir därmed omöjligt om avtalet ratificeras i sin nuvarande form.

Det är dags för en modern politik och lagstiftning som tar mer hänsyn till personlig integritet och fritt utbyte av information istället för att rädda imaginära vinster åt företag. ACTA-avtalet är ett steg i helt fel riktning och måste urvattnas och bli ett avtal om att luckra upp internationella bestämmelser, inte skärpa dem, för att vinna någon form av legitimitet. Befolkningen i land efter land vaknar nu yrvaket och protesterar. Med segern över SOPA i ryggen vädrar också många morgonluft – det går faktiskt att få politikerna att lyssna om opinionen är tillräckligt högljudd och inte tystnar innan segern är vunnen.

Alla foton i artikeln är tagna av Stephen Kirk

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: