Senaste nytt

Lars Vilks, media och medelvägen mellan hat och undfallenhet

Igår attackerades Lars Vilks återigen av islamistiska fundamentalister. Idag på morgonen fylls nätet av hat mot muslimer som vanligt med kommentarer om att ”fredens religion attackerat Vilks” medan å andra sidan massmedia som vanligt undviker att publicera något av det material Vilks visade på sin föreläsning. Å ena sidan hat och generaliseringar mot alla muslimer å andra sidan undviker media att publicera de berömda Muhammedbilderna för att inte ”stöta sig” med någon. Ja media går så långt att de inte ens nämner att äggkastarna ropade ”Allah är stor” medan de gjorde det.

Man kan bara ta sig för pannan. För att få veta att det just var islamistiska fundamentalister som attackerade måste man söka sig till islamhatande Avpixlat eller nazistisk media. Men där är nyheterna uppblandade med hat mot ALLA muslimer.

Om man vill undvika muslimhatet och generaliseringarna och söker sig till vanliga media kan man inte ens läsa att det var religiösa extremister som angrep mötet. Det nämns att ”slagord” ropades men inte vilka som ropade dem eller vad de ropade.

Jag har gått igenom hela svenska media nu på morgonen och alla utom Värmlands Folkblad undviker att skriva att det var muslimska extremister som låg bakom det och ingen (!) publicerar Muhammedbilderna Vilks visade. Varken som nyhetsmaterial eller som stödpublicering för yttrandefriheten.

Jämför med de nazistiska attackerna på ett vänstermöte nyligen. Det är som om man undvikit att nämna att de som attackerade var nazister och som om man inte rapporterat något av de som sades på mötet.

Hallå, Sverige! Det finns en medelväg mellan generaliserande hat och undfallenhet mot extrema grupper!

I mitt Sverige har alla lika slyldigheter och lika rättigheter. Vill vuxna gå i burka ska de få det. Vill en kyrka bygga kyrktorn eller en moske höga minareter ska de få det.

Samma rätt som muslimen har att be i sin moské har Lars Vilks att prata fritt, öppet och ohotat om sina karikatyrer av Muhammed. Religiösa extremister som vill förtrycka det fria ordet ska behandlas precis som samhället behandlar nazister som vill göra samma sak!

 

 

 • Daniel

  Jag håller med dig om att vem som helst ska få säga i stort sätt vad som helst. Att en känsla av ”kränkthet” ska begränsa människors rätt att yttra sig kan leda till en slippery slope där yttrandefriheten steg för steg inskränks.

  Jag undrar dock med vilken rätt du kallar muslimerna på Vilks föreläsning för religiösa extremister. I Saudiarabien kommer en man troligtvis att dömas till döden för att ha twittrat om profeten Mohammed på ett sätt som kan uppfattas som mindre smickrande. Den tolkning av sharia som görs i Saudiarabien stipulerar dödsstraff för dylika ”hädelser”.
  Kan man säga att Saudiarabien är ett religiöst extremistiskt land?

  Varför protesterade två muslimska föreningar i Karlstad mot Vilks? Är dessa föreningar religiösa extremister? Enligt Islamska kulturföreningen är Vilks ”en kontroversiell individ som förbrukar den yttrandefrihet vi alla uppskattar och utnyttjar den för att provocera på ett sådant sätt att den skapar anspänningar mellan grupper i samhället och att den utrikespolitiska föreningen i Karlstad i samarbete med Karlstads Universitet bjuder in honom att tala om yttrandefrihetens gränser efter hans tidigare handlingar och provokation och kränkningar mot muslimer genom hans karikatyr ser vi med oro på.”

  Håller du med föreningen? Skapar Vilks ”anspänningar mellan grupper i samhället”? Kan teckningar skapa ”anspänningar mellan grupper i samhället”?

  Om dessa föreningar representerar muslimer i Karlstad i allmänhet, vad kan man då säga om muslimer i Karlstads syn på yttrandefrihet? Vad kan man säga om deras förhållande till deras profet och inställningen att all kritisk diskussion om eller drift med denna skall bestraffas fysiskt? Kungabrott är avskaffat i Sverige. Varför tillåts grupper i princip ha en parallell rättsuppfattning? Det att Vilks ständigt kräver polisskydd är ett bevis på den bristande integrationen. Det är ett misslyckande för oss alla.

 • Daniel: Lars Vilks har aldrig krävt skydd från polisen. Personskyddet har pådyvlats honom från säkerhetspolisen. Alltså är det inget som Vilks har ngn som helst kontroll över.

  • Daniel

   Nä, visserligen. Men det är nog tack vare polisen som han fortfarande lever.

   Han ville testa hur långt yttrandefriheten sträcker sig och ritade två teckningar: Mohammed som rondellhund och ”judesugga”, med en karikatyr av ett stereotypt judiskt huvud på en gris, som nästan får en att tänka på nazisternas karikatyrer.

   Var är alla dödshot från judar mot Vilks?

 • Micke

  Daniel vill själv inte ta ställning till det faktum att svenska högerextremister mördat minst 20 människor (primärt invandrare ) av politiska orsaker så det är svårt att se varför han ska ställa krav på andras ställningstagande till hans ideers fördel i den här frågan.

  • Göran Lundbom

   Denne anonyme figur ”Micke” tjatar i vart och vartannat inlägg om att ”svenska högerestremister mördat minst 20 människor…”. Det är ju en ovidkommande fråga, även i detta fall! Men eftersom du är så tjatig om detta: Lägg någon gång fram fakta: Var, vilka och när? Och under vilken tidsrymd?
   Det verkar som om du är en åsiktsfascist, precis som dessa islamister i Karlstad, eftersom du förvägrar ”Daniel” att få föra fram sina åsikter… I ett demokratiskt samhälle måste alla få ha sin åsikt. Även Lars Vilks. Och även dessa islamistiska äggkastare – så länge de inte försöker förvägra andra att tycka annorlunda. Men det är ju det som de gjorde, där och då! Ingen människa ska ha rätt att ta till dessa, eller ännu värre, åtgärder bara för att man känner sig ”kränkt” i sina egna medeltida villfarelser om gudar och religioner. Att tro på vilka stolligheter som helst – gud, allah, tomtar, troll, andar osv – är en sak. Det är upp till var och en. Men att försöka påtvinga andra sin tro, och därmed förvägra dem deras egen tro eller avsaknad av tro, är aldrig acceptabelt!

   Och det faktum att vänsterextremism och islamistisk terrorism (ännu) inte skördat så många offer i Sverige beror ju enbart på deras ”klantighet”! Försök har dock gjorts, tre exempel: Ett AFA-brandattentat mot McDonalds i Nyköping (misslyckades) och islamistiska sprängningen i Stockholm i december 2010 (misslyckades, men blev lyckat på så vis att endast attentatsmannen dog) samt attentatsplaner mot Lars Vilks i Göteborg (avslöjades och avstyrdes).

  • Daniel

   Men det är nu Vilks som det handlar om och det är inte nazister som polisen skyddar honom från.

 • Mannenpagatan

  Bara rubriken på DN-artikeln visar vilken med vilken allvarlighetsnivå media ser på detta. ”Ägg mötte Vilks” Jaså? Så det var ägg som kom flygande? Ingen som kastade dem?

 • Mikael D.

  Som sagt, av någon anledning får inte allmänheten veta vilka slagord det var, det är ju absolut i allmänhetens intresse.
  Det var nog bara, ”jäkla gubbe” eller något i den stilen och därför inget att skriva om!

 • Micke

  Jämför med de nazistiska attackerna på ett vänstermöte nyligen. Det är som om man undvikit att nämna att de som attackerade var nazister och som om man inte rapporterat något av de som sades på mötet.
  ——————————————————————–

  Det gjorde man inte heller förrän flera dagar efter mötet och man la inte fokus på att alla närvarande hotas till döden och att hotet började verkställas.

  Dessutom spreds inte nyheten på långa vägar i samma omfattning som nyheten om denna attack mot Vilks.

  • Daniel

   Om du menar i Ludvika så var det en vänsterpolitiker som fick en flaska i huvudet. Det är tragiskt och precis vad man kan vänta sig av nassarna i Svenska motståndsrörelsen.

   Ingen har dock dött i Ludvika.

 • Micke

  Denne anonyme figur ”Micke” tjatar i vart och vartannat inlägg om att ”svenska högerestremister mördat minst 20 människor…”. Det är ju en ovidkommande fråga,
  ——————————————————————–
  Jo jag vet att du anser att det inte är några problem att människor som delar din syn på muslimer är skydiga till mer än 20 politiska mord riktade mot invandrare och poliser och det är det som gör er till en del av problemet för dom 95 procent av befolkningen som inte är fascister eller nazister.

  • Göran Lundbom

   Typiskt att anonyme ”Micke” fokuserar på en liten detalj i det jag skrev! Men hur var det nu med den viktiga frågan om de minst 20 människor som mördats av högerextremister:
   Var, vilka och när? Och under vilken tidsrymd?

   Nu blev jag indirekt också beskylld för att vara nazist och fascist av ”Micke” (som då, i enlighet med Godwins lag, redan förlorat debatten). Den insiunationen struntar jag i, eftersom jag vet att den är lögn. Jag har lika lite till övers för höger- som för vänsterextremister (eller ”exkremister” som bl a AFA borde kallas). Och jag oroas mer av er som accepterar islamisternas metoder att försöka kväva den demokrati som vi tillkämpat oss under några hundra år.
   Med islam blir det ”åter till Medeltiden”!

  • Micke: vet du vad tvångstankar är?

   Just i denna artikel handlar det om Vilks och hur hans provocerande konst retar upp muslimer, fastän Vilks har all rätt i världen att testa var yttrandefrihetens gränser går. Lagen tillåter honom att rita sina teckningar. Men vissa muslimer känner sig kränkta och de säger sig företräda alla muslimer och vill tysta honom.

   VARFÖR förföljs inte Vilks av judar för sin teckning ”judesugga”? Länk till den: http://www.vilks.net/wp-content/uploads/2007/08/judesugganlit.JPG

   Den kan anses precis lika kränkande.

 • _Erik

 • Micke

  Om det är något som rör sig i ditt huvud som du inte vill att någon ska kommentera så är det en bra ide att du inte skriver om det i kommentarsfält på internet.

  Men hur var det nu med den viktiga frågan om de minst 20 människor som mördats av högerextremister:
  Var, vilka och när? Och under vilken tidsrymd?

  ———————————————-
  Det har jag redan svarat på och jag ska svara på det igen och jag vet att du kommer att relativisera morden och terrorn precis som alla dina meningsfränder tidigare gjort .

  http://www.stoppanazismen.nu/?visa=hot

  • Göran Lundbom

   OK, tack för det svaret! Det var åtminstone ett delsvar – och ingen rolig läsning! Som jag tidigare skrivit så är jag lika mycket emot våldsmetoder oavsett om de kommer från höger, vänster eller har religiösa förtecken. I alla dessa fall är det ju resultatet av en sjuk och överdriven tro på något man själv anser är rätt.
   Men lite lustigt är det nog att du skriver om att några (inte nödvändigtvis ”mina meningsfränder”, i så fall bör du nog kolla upp lite närmare var jag står politiskt) skulle relativisera dessa mord, och denna oförsvarliga högerterror. Det är ju precis samma teknik du tillämpar, när du i var och varannan debattråd som handlar om islamistiskt våld här kommer dragande med dessa ”minst 20 människor…osv”. Det om något är väl att relativisera det islamistiska våldet och åsiktsförtrycket genom att ta upp andra och ovidkommande frågor!

  • Daniel

   Återigen: det handlar om Lars Vilks!

   Vad tycker du om Vilks konst?

   Vad tycker du om de som reagerar med ilska och våld på Vilks konst?

   Du skriver om samma sak hela tiden. När det kommer en artikel om nazism och våldsamhet, som t.ex. i Ludvika häromsistens då en vänsterpartist fick en flaska i huvudet, DÅ passar dina kommentarer i en kontext.

 • Micke

  Jag har svarat men eftersom svaret innehåller en länk måste det godkännas först.

 • Johan

  Nyhetsbyrån AP klarar av det som TT inte verkar klara av, nämligen att berätta vad som utlöste äggkastningen. AP-artikeln finns t ex på http://abcn.ws/Apg9It :

  ”Vilks, who has received numerous death threats from radical Islamists, said about a dozen people started yelling and hurling eggs at him when he presented a sketch showing Muhammad and 19th-century Danish writer Hans Christian Andersen at a beer factory.”

  Dessa uppgifter fanns även på nwt.se, men alltså inte i den minimala TT-notis som var vad majoriteten av Sveriges tidningar publicerade. (Där nämndes inte islam eller Muhammed över huvud taget.) Jag tycker det är ironiskt, men mycket talande för dagens svenska samhälle, att någon som läser Washington Post eller ABC News hemsida får veta mer om vad som hände i Karlstad än den som läser Aftonbladet, DN eller SvD.

 • Daniel

  ”Vilks, who has received numerous death threats from radical Islamists, said about a dozen people started yelling and hurling eggs at him when he presented a sketch showing Muhammad and 19th-century Danish writer Hans Christian Andersen at a beer factory.”

  Nu är det nog danskarnas tur att förfölja Vilks. Att deras nationalklenod figurerar i en tarvlig satirteckning och dessutom med en sådan nedrig person som Muhammed!

  Se upp så att du inte får smörrebröd kastat på dig och folk skanderar ”hvergang” nästa gång du föreläser, Lars!

 • Micke

  Du skriver om samma sak hela tiden. När det kommer en artikel om nazism och våldsamhet, som t.ex. i Ludvika häromsistens då en vänsterpartist fick en flaska i huvudet, DÅ passar dina kommentarer i en kontext.
  ————————————————————–
  Ja dom passar för att visa att fascister konstant relativiserar sitt eget våld och du är inget undantag när du trollar bort att 10 nazister med våld tränger sig in i en lokal dagens efter minnesdagen för förintelsen på en möte där centerpartister socialdemokrater och vänsterpartister diskuterar rasism och hotar att döda alla närvarande varefter man påbörjar verkställandet av hotet.

  Du gör det därför att DU DELAR dom värderingar som är grund för deras terrorattack.

  Berätta hur du ser på att svenskar som delar din syn på invandring mördat minst 20 personer under dom senaste 25 åren.

  • Daniel

   Kan inte säga att jag minns att jag har läst om den händelsen du nämner. Men det är ju oerhört trist.

   Du har bara ett spår att köra på. Det är oerhört trist. Jag berörs inte av dina fascistiska försökt till stämpling.

   Läs vad artikeln handlar om. Tänk sedan:

   Vad tycker DU om Vilks konst?

   Vad tycker du om den våldsamma reaktionen?

   Har Vilks rätt i att testa gränserna för yttrandefrihet? Eller ska man se upp så att man inte kränker någon?

 • Micke

  Som jag tidigare skrivit så är jag lika mycket emot våldsmetoder oavsett om de kommer från höger, vänster eller har religiösa förtecken
  ———————————————–
  Det finns ingen politisk eller religiös riktning i Sverige som har ett trackrecord på 25 politiskt motiverade mord under 25 år förutom den ni stödjer.

  Det är ju precis samma teknik du tillämpar, när du i var och varannan debattråd som handlar om islamistiskt våld här kommer dragande med dessa ”minst 20 människor…osv”.
  Det om något är väl att relativisera det islamistiska våldet och åsiktsförtrycket genom att ta upp andra och ovidkommande frågor!
  ——————————

  Hur fan kan det vara ovidkommande om högerextrema adresserar islamistiskt poltiskt våld om det inte på långa vägar kan mätas med det våld som samma högerextremister själva använder?

  • Göran Lundbom

   Anonyme ”Micke”, det finns en värld utanför Sverige också…

   Och jo, det kan ”fan” vara ovidkommande i helt andra trådar, som handlar om helt andra saker! ”Micke” verkar ha en patologisk låsning vid detta med högerextremt våld. Det är ingen här som bagatelliserar det, men det kanske inte alltid ska användas som försvar för islamistiskt våld?
   Men vänsterextremisterna är ju också beryktade för att bagatellisera det islamistiska våldet, inte minst det som brukar benämnas ”hedersvåld”. Där finns det också sorgliga siffror att redovisa!
   Jag vill inte kalla ”Micke” för dum, men nog har han lite otur när han tänker…

   • Daniel

    Göran, vi slösar nog bara energi på denna ”one trick pony”.

    Det går nog inte ens att prata om vädret utan att han slirar in på sitt favoritämne. Varför denna besatthet?

    • Göran Lundbom

     Daniel, jag håller med dig!
     Och det handlar nog inte bara om otur…

  • Daniel

   Micke – Vad gör du på en sida som Frihetssmedjan om du inte är intresserad av liberalism utan endast antinazism?

 • Är det inte lite lustigt att VF bara blurrar de skräniga extremisterna och inte någon annan? Varför skyddar man bara de som beter sig illa men ”hänger ut” alla andra?

 • Micke

  en vänsterextremisterna är ju också beryktade för att bagatellisera det islamistiska våldet, inte minst det som brukar benämnas ”hedersvåld”. Där finns det också sorgliga siffror att redovisa!
  ——————————————————————-
  Inte mer än 20 politiskt betingade avrättningar av människor (invandrare poliser och etniska svenskar)som inte delar er syn på invandring.
  Där står ni i särklass.

  Micke – Vad gör du på en sida som Frihetssmedjan om du inte är intresserad av liberalism utan endast antinazism?
  —————————————————————-
  Din fråga visar hur begränsad din begåvning och besvaras enklast med en motfråga om varför du som hatar muslimer ägnar tid på en liberal blogg?

  När ska du svara på hur du ser på att meningsfränder till dig mördat mer än 20 personer dom senaste 20 åren med motiv och omständigheter som uteslutande varit grundade i ert hat mot invandrare?

  • Daniel

   Micke – hur kan du slänga ur dig grundlösa påståenden? Du vet INGENTING om mig. Du är en oärlig debattör och vill endast stämpla oliktänkande.
   Du hör mer hemma i Nordkorea än i en liberal demokrati!

   Hatar jag muslimer för att jag anser att du bara kör på ett spår? Jag vill bara att du ska hålla dig till ämnet i Torbjörn Jerlerups artikel, vilket är Lars Vilks konst och reaktionerna på den.

   Återigen:

   Vad tycker du om Vilks konst?

   Har han rätt att testa gränserna för yttrandefriheten?

   De som reagerar med ilska och våld, varför gör de det? Ska de tillåtas ta sig rätten att företräda alla muslimer.

   Varför har det inte blivit några debatter om Vilks’ ”judesugga”?

   Jag avslutar med Torbjörns utmärkta slutkläm:
   ”Samma rätt som muslimen har att be i sin moské har Lars Vilks att prata fritt, öppet och ohotat om sina karikatyrer av Muhammed. Religiösa extremister som vill förtrycka det fria ordet ska behandlas precis som samhället behandlar nazister som vill göra samma sak!”

 • Micke

  Hur ser du på att svenska invandringsmotståndare mördat minst 20 personer med politiska motiv som grund och hur anser du att ni bör väga det mot det hot som ni upplever från muslimer i allmänhet?

  Jag har inga andra åsikter om Lars Vilks konst än att jag vet att extremhögern betraktade honom som ett psykfall när han byggde Nemesis på mark som han själv inte ägde och att det räckte med att han ritade en karikatyr av mohammed för att göra honom till ett helgon för exakt samma människor.
  Det är en paradox som heter duga.
  Hur ser du själv på konstverket Nemesis vad betyder det för dig?

  Hatar jag muslimer för att jag anser att du bara kör på ett spår?
  …………………………………………………..
  Om du svarar mig på frågan hur man ska väga minst 20 politiskt grundade mord mot dom aktioner som hitillls utförts av muslimer mot t.ex Vilks i Sverige så ska jag svara på den frågan.Av nån anledning vill du inte göra det dock.

  Jag vill bara att du ska hålla dig till ämnet i Torbjörn Jerlerups artikel, vilket är Lars Vilks konst och reaktionerna på den.
  ———————————————————————-
  Nu är det inte du dom driver den här bloggen utan Jerlerup och när han vill moderera mina inlägg så gör han det.

  Har han rätt att testa gränserna för yttrandefriheten?
  ———————————————–
  Har jag det? Jag provar: Du är en nazist. och du vill äta muslimska barn till frukost

  ”Samma rätt som muslimen har att be i sin moské har Lars Vilks att prata fritt, öppet och ohotat om sina karikatyrer av Muhammed
  —————————————————–
  När påstod jag något annat?

  giösa extremister som vill förtrycka det fria ordet ska behandlas precis som samhället behandlar nazister som vill göra samma sak!”
  ————————————
  Hur behandlar du dom högerextrema grupper som är skyldiga till minst 20 politiska mord som delar din uppfattning om invandring och varför ligger inte din omsorg om friheten på ett plan där du primärt ifrågasätter dom grupper som mördar ?

  • Daniel

   Micke – du vet hur det sägs att de värsta homofoberna är de som vill dölja en sida av sig själv. Kanske är din ensidiga inriktning på nazister ett projicerande och förnekande av nazisten inom dig.

   Du är en garderobnazist, Micke!

 • Micke

  Vilken är din upplevelse av Vilks verk Nemsis?

  Jag är mest intresserad av det svaret.

  • Daniel

   Jag tycker att Nemesis är skitcool! Skulle gärna åka dit och klättra i den. Det får man väl fortfarande?

   • Daniel

    Ooops. Nemsis ska det vara. Hur som helst ett skitcoolt initiativ. Även om det står på naturskyddad mark. Men jag tror att djurlivet inte bara accepterar utan också använder sig av verket

 • Micke

  Är det konst?

  • Daniel

   Nemsis? Jo, visst kan man kalla det för konst. Interaktiv konst till och med!

 • Micke

  Vad är det som gör att du inte klarar att väga mer än 20 politiska mord mot i princip inga politiska mord alls dom senaste 20 åren?

  • Daniel

   Garderobsnazist Micke – Har du läst några intressanta självbiografier av mustaschprydda österrikare den senaste tiden?

 • Micke

  Vad är det som gör att du inte klarar att väga mer än 20 politiska mord mot i princip inga politiska mord alls dom senaste 20 åren??

  • Daniel

   Garderobnazist Micke – Vad är det som gör att du är så fascinerad av nynazister och BARA kan prata om dem? Jag vänder ditt beteende mot dig själv så att du kanske kan inse hur du beter dig.

 • Micke

  Det är nu helt uppenbart att din begåvning är för begränsad för att du ska klara att väga värdet i minst 20 politiska mord utförda av människor som delar din syn på invandring mot i princip inga politiska mord alls utförda av dom människor du ser dom dina politiska fiender.
  Jag konstaterar detta och låter dig kackla vidare om ”muslimerna” utan min uppmuntran som var grundad i tron att du besatt en faktisk förmåga att ifrågasätta ditt skitsvammel om 1,5 miljarder muslimers gemensamma negativa egenskaper.

  • Daniel

   Garderobsnazisten Micke – Det är snarare du som lider av något odiagnosticerat. Med tanke på tvångstänkandet så skulle jag tippa Aspbergers. Men jag är ju ingen psykolog. Har endast läst psykologi på lekmannanivå. Detta är dock inte ett forum för dylika diskussioner.

   Du visar också att du komplett misslyckas med att tolka vad jag skriver. Ingenstans har jag skrivit något om invandring.

   Jag håller mig till ämnet i artikeln. I detta fall är det Lars Vilks teckningar och hur de bemöts av vissa personer som säger sig företräda muslimer.

   Frågan är: varför ska dessa fåtal extremister tillåtas ta sig rätten att representera alla muslimer? Har du funderat på det?

   Det är visserligen kul att reta dig, men du måste göra något åt tvångstankarna…

 • Micke

  Mycket nonsens för att än en gång undvika frågan om varför du inte inte öppet kan väga värdet i att högerextremister som anser sig företräda alla arier utom kommunister mördat minst 20 personer av politiska skäl mot värdet det fåtal politiska mord utförda av deras motpart.

  • Daniel

   Fascinerande! Jag är envis som en åsna. Det är nog första gången som jag träffat en större åsna än jag själv. Fast så har du ju tvångstankar…

   Det är vidrigt med högerextremister som utövar våld mot politiska motståndare.
   Men det ursäktar inte andra vidrigheter.

 • Micke

  Var är alla dödshot från judar mot Vilks?
  ———————————————–
  Var är dina ställningtstaganden mot högerexemisters mord på invandrare och poliser i Sverige?!

  • Daniel

   Det är vidrigt av dem.

 • Micke

  På bloggen Nyheter 24 redovar man idag dödshot från nazister mot en svensk författare.

  Grina om det Daniel så vi vet vad din kärna består av.

  • Daniel

   Hittade inte det. Det enda som det står om är att Herman Lindqvist kanske inte får komma tillbaka till slottet för att han varit så kritisk mot att Victoria och Daniel ska kalla in dotter för Estelle.

   Att länka underlättar…

 • Micke

  Jag har länkat men alla länkar kollas innan dom publiceras här.

  Kopiera istället detta till Google

  nyheter24 se forfattare dodshotadav nazister efter pjas

  Fråga dig sedan varför detta och dom tidigare hot som inneburit att mannen var tvungen att ha polisskydd inte varit intressant för människor som är engagerade i Vilks rätt att uttrycka sig eller varför det inte stått att läsa på första sidan i Expressen?

  Bör man kunna göra en teaterpjäs baserad på verkliga händelser under kriget utan att bli hotad till livet?

  • Daniel

   Nyheter24 borde väl vara okej? Jag länkade till Lars vilks olika bilder och det fungerade.

   Visst är hot mot författaren ett hot mot yttrandefriheten. Precis samma sak som Vilks teckningar. Det ska beivras.

   Läs dock vad författaren själv säger i artikeln:
   ”Jag tror ärligt talat inte att Svenka Motståndsrörelsen är så dumma att de gör sådana här misstag. Det här är en stalker, eller några lokala byfånar som agerar på egen hand, säger han.”

   Varför säger författaren så?

   SÄPO tror att det kan vara Svenska motståndsrörelsen, men att de brukar oftast hota och inget mer:

   ”Enligt Säkerhetspolisen förekommer det att SMR riktar hot mot deras ”meningsmotståndare”, även om det inte sker systematiskt. Men de slutar också oftast vid hot.

   – Ur Säkerhetspolisens perspektiv tycks hotelserna i sig fylla en funktion, det vill säga syftet är att anspela på den upplevda hotbilden och hotet behöver inte nödvändigtvis följas upp av en konkret handling, säger Sara Kvarnström, pressekreterare på Säpo till Nyheter24.”

   En likhet mellan islamisterna som vill tysta Vilks och nassarna: De vill inte låta dem som tycker olika få yttra sin åsikt.

   Visst är sådana personer, som vill tysta sina de vars åsikter de ogillar, det största hotet? Där är vi väl överens?

 • Micke

  Vilka är det största hotet? Dom som med politiska motiv mördat minst 20 personer eller dom som inte gjort det?

  • Daniel

   De som vill tysta de som tycker annorlunda än dem i politiska/religiösa frågor.

   De är alla illa. Kan du förstå det?

 • Micke

  Jo jag förstår det men svenska fascister förstår det inte.

  Det är troligen därför som 14 procent av alla Sverigedemokrater anser att våld är en rinlig väg att uppnå politiska mål.Det är förvisso bättre än det europeiska snittet bland fascister där 26 procent ser våld som en väg att uppnå politiska resultat.

  • Daniel

   Vilken undersökning säger det?

   Att bara slänga sig med siffror utan att ange källor trodde jag bara Sverigedemokrater gjorde. 😉

  • Daniel

   Efter lite googlande hittade jag källan på Expo. En nätundersökning på Facebook där endast SD-anhängare (de flesta mellan 16 och 20) tillfrågas och endast 567 svar kommer in är knappt tillförlitlig när det gäller partiet i helhet. Det säger nog mer om att unga har större benägenhet att vara radikala och vilja ta till våld. När man ser på allt de som radikaliseras i högerkretsar respektive vänster- och islamistkretsar så är de flesta i ungefär den åldern. Alla är definitivt under 25. Det är den åldern då allt ska vara svart och vitt.

   Förresten så skriver Expo populistiska partier. Det kan SD definitivt räknas som. Men knappast fascistiskt. Om man ser objektivt på saken alltså (som t.ex. statsvetaren Andreas Johansson Heinö).

   Jag skulle vilja se en undersökning med ett bredare underlag och med anhängare av några fler riksdagspartier. De kunde tagit t.ex. Moderaterna och Vänsterpartiet. Svar från ca 1000 anhängare från vardera av dessa tre partier hade gett en statistiskt mer intressant undersökning.

 • Micke

  Sverigedemokraterna är att fascistiskt parti sprunga ur den fascistiska och nazistiska tradition som alla övriga liknade partier i Europa delar och har sina rötter i.

  Udo Voight har inte tidigare uttryckt önskan om samarbete eller prisat partiets politik för att han anser att partiet har en liberal grund.

  Breviks uppskattning beror inte på att han anser att partiets poliitik ligger i linje med vare sig sossar eller folkpartister.
  Petzell har inte lärt sig Friheten leve för att sången uttrycker liberala kärnvärden.Han har lärt sig sången av helt andra orsaker.

 • Micke

  . Det säger nog mer om att unga har större benägenhet att vara radikala och vilja ta till våld.
  ——————————————————————————

  26 procent i snitt i liknade partier i övriga europa.

  • Daniel

   Hur många procent i bland anhängare till övriga partier i Sverige? Det är DET som är intressant.

 • Micke

  Googla

  dagens nyheter femte-kolonnen

  Och ställ dig frågan vad det är du läser om invandringskritikernas kontakter i slutet av artikeln.

  • Daniel

   Du tror på tomten också?

 • Micke

  Om du ser det som rimligt att förneka dokumenterat samarbete och ömsesidigt uppskattning mellan europeiska fascieter och nazister så är det naturligtvis ingen problem för mig.

  Det stärker bara min uppfattning att du är del av den fascistiska och rasistiska rörelsen i Europa vilket du tydligt indikerat tidigare.

 • Daniel

  Du kan ha vilka föreställningar du vill.

  Jag menar att SD är så punktmarkerade och särbehandlade av media och andra partier att de inte har råd att begå några misstag som parti. Enskilda medlemmar som Ekeroth och Söder är frifräsare och verkar skita i partiets image. Kanske de tänker att partiet inte har något att förlora. Eller så skiter de i det överhuvud taget.

  I och med att SD kommit in i Riksdagen så har det börjat ske en normalisering av partiet. Det är oundvikligt. I och med att andra partier snappar upp delar av SD’s politik så kan väljarunderlaget för dem minska.

  De farliga rörelserna finns till höger om Nationaldemokraterna. I de cirklarna ses SD som ”judelakejer”. Det är dessa som pratar om något som liknar etnisk rensning, eller repatriering av alla utlänningar. Längst ut till höger finns sådana som Svenska motståndsrörelsen som siktar på att genomföra en väpnad revolution och skapa en nazistisk stat.

  Går det att passa in SD:s socialkonservativa nationalism på den fascistiska skalan? Det kanske det går. På samma sätt som man kan passa in socialdemokraterna på den kommunistiska skalan. Dessa två hör knappast hemma i dessa skalor, men har vissa drag som är gemensamma med mer extrema partier. KD har i princip samma sorts socialkonservatism som SD, men inga drag av nationalism.

  Dina föreställningar är otroligt svartvita, och att jag fortsätter argumentera med dig visar bara hur stor åsna jag är. Jag har dock en Sokratisk tro på att om man argumenterar rationellt med någon så kan den ta det till sig och kanske börja tänka över saker lite.

  Du fäktar dock mest mot väderkvarnar, och det roar mig att du ser mig som en jätte. Jag följer Groucho Marx’ motto: ”Jag skulle aldrig vara medlem i en klubb som skulle ha någon som mig som medlem.”

 • Micke

  Jag menar att SD är så punktmarkerade och särbehandlade av media och andra partier att de inte har råd att begå några misstag som parti.
  ———————————————————————-
  Det spelar ingen roll för dom har sedan partiet skapades oupphörligen visat att dom hör hemma i den fascistiska och nazistiska traditionen.

  Dina föreställningar är otroligt svartvita
  ————————————
  Dom är baserade på erfarenhet och kunskap om fascism och nazism och hur dessa idevärldar är inkorporerade i dagens verklighet.

  Jag har dock en Sokratisk tro på att om man argumenterar rationellt med någon så kan den ta det till sig och kanske börja tänka över saker lite.
  ———————————————-

  Det är inte rationellt att hävda att 1.5 mijarder människor har samma egenskaper.Inga andra än rasister kommer att ta till sig den paranoida föreställningen.

  • Daniel

   ”Det är inte rationellt att hävda att 1.5 mijarder människor har samma egenskaper.Inga andra än rasister kommer att ta till sig den paranoida föreställningen.”

   Och det har jag ALDRIG påstått. Inte nog med att du begår argumentationsfel på argumentationsfel. Du påstår dessutom att jag sagt skrivit som jag aldrig skrivit.
   Läs på om det som kallas för ”halmdocka” (engelska ”straw man argument”) på Wikipedia.

   I denna artikel handlar det om en liten grupp av extremister som påstår att de representerar islam och hotar folk som de vill. Dessa personer är inte representanter för islam och muslimer, och det är trist att folk tror att de är det. Dessa extremister har ingen rätt att kväva yttrandefrihet bara för att de känner sig kränkta. I detta samhälle ska alla kunna tolerera att folk uttrycker sig på sätt som kan trampa på en öm tå.

   Förvisso ska inte vanliga muslimer aktivt behöva ta avstånd för dem, men vi kräver inte heller att SD ska ta avstånd från högerextremister. Eller hur?

   Förresten tror du väl själv att de över 300 000 personer som röstade på SD i valet 2010 har samma egenskaper?

 • Micke

  . Enskilda medlemmar som Ekeroth och Söder är frifräsare och verkar skita i partiets image.
  ——————————————————————–
  Hörrudu.. partiets medlemmar slängde inte ut sin partiledning efter att den supit sig över Östersjön skrålandes hyllningar till mordet på en statsminister , hyllandes nazism och flabbande berättande roliga historier om somalier.

  Det hade inte gått i något annat parti och orsaken är att dom som röstar på partiet ser sin lednings agerande som FULLT NORMALT för en partiledning som har plats i riksdagen.

  Hade dom varit moderater så hade dom varit ute ur partiet 24 timmar efter att övningarna blev kända.

  Det är skillnaden mellan SD och moderaterna och deras väljare.

 • Ja, detta är våra nya nazister, dvs den nynazism vi möts av på flera håll i landet, bl a i Malmö där judar regelmässigt bespottas av dessa ”nynazister” när det visar sig ute i kippa. Dessa nynazister hålls om ryggen av media. De som varnar för detta negligeras, precis om i Tyskland på 30-talet. Det är en oerhört ruggig situation politikerna har försatt oss i.

 • Pingback: Torbjorn lars | Akabutch()

%d bloggare gillar detta: