Senaste nytt

Att slösa bort en kvarts miljard

SLÖSERI Efter en kvarts miljard i skattekronor lyckades barnkulturpalatset hålla öppet i fyra månader – på helgerna i alla fall – innan de gick i konkurs. Liberal kulturpolitik när den är som bäst?

2008 påbörjades ett projekt för att få in en kulturverksamhet riktad till barn i det gamla Riksarkivet. Drygt tre år och ungefär 250 miljoner skattekronor senare invigdes palatset, som nu bara hade råd att hålla öppet på helger och lov. Fyra månader senare är konkursen ett faktum, vilket många som varit inblandade i projektet haft på känn. De som inte förstod det var de som kommit på idén samt de politiker som fattade besluten.

Hos ansvariga kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) har projektet haft hyfsat hög prioritet och det har förts fram som ett toppenprojekt, något hon och hennes stab verkligen trott på och gärna skjutit till skattepengar till. Denna entusiasm har också varit vägledande för att statens fastighetsverk skulle gå med på att renovera det gamla palatset.

En kvarts miljard har alltså plöjts ner i ett projekt som kunnat hålla öppet på helger och lov i fyra månader innan det slutat med fiasko och katastrof. Under samma tid vägrade Sjöstedt att ge bidrag på ett par hundra tusen till RFSL:s ungdomsverksamhet Egalia, som låter HBT-ungdomar få vara sig själva på ett sätt de inte kan på de flesta andra ungdomsgårdarna i staden.

Kanske är det en bättre valvinnare att tänka på barnen om de inte är sådär otäckt normbrytande, kanske är det ett av de vanliga fallen av att sila mygg och svälja elefanter. Exakt hur det är en bra liberal kulturpolitik är dock högst oklart.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: