Senaste nytt

Staten ska inte diktera historieskrivningen!

STATLIG GALENSKAP I måndags klubbade den franska senaten igenom en lag som förbjuder folk att förneka det ”ottomanska” folkmordet på Armenier runt 1915-1920. Det är redan olagligt att förneka folkmordet på judarna under det andra världskriget. Båda lagarna gör det möjligt att döma något till ett års fängelse eller 45000 euro i böter för att förneka att ett folkmord, en ”förintelse” (genocide), skett.

Vidrigt, ja! Men... är det statens uppgift att bestraffa de som inte anser att ett folkmord var ett folkmord?

Lagen har mötts av skarpa protester från Turkiet. Saken är föremål för en tvist mellan Armenien och Turkiet. Armenien bedömer att ca 1 miljon till 1,5 mijoner armener utrotades och att detta var en del av en medveten kampanj för att utrota armenerna från de ottomanska turkarnas sida. Turkiet å sin sida säger att antalet som dog var 300.000 och att de inte dog pga en medveten folkmordspolitik utan på grund av etniska konflikter där lika många turkar som armener dog.

Att folkmord, ja förintelse, av armenier skett anser jag det inte råder något tvivel om. Dessutom anser jag att Turkiets regering beter sig fel som inte kan erkänna detta. Men ska verkligen en domstol i Frankrike bedöma sanningshalten i detta?

Och var ska man dra gränsen? Ska staten verkligen via lagarna försöka få oss att tänka ”rätt” om varje folkmord.

Den franska senatorn  Jacques Mézard, som var mot lagen sa att yttrandefriheten hotas av den här sortens lagar:

”Den sätter sig över de historiska vetenskaperna. Imorgon kommer riskerar vi att få lagar som förbjuder ifrågasättande av Vendée-regimens folkmord”, sa han med refererade till den franska revolutionen. ”Och vad gör vi sen med spanjorers och amerikaners massaker av amerikas ursprungsbefolkningar? Vi måste säga nej till den här lagen och lämna frågan åt historikerna”.

Exakt. Varför just folkmorden, ”förintelserna”, av judar och armenier bara? Varför inte också förbud mot att förneka slavhandelns, den franska kolonialismens, vichyregimens, Sovjets, Maos, Idi Amins eller de Röda Khmerernas folkmord och massutrotningar? Eller förintelser och massmord på funktionshindrade genom tiderna. Vilka kriterier ska användas för vad som ska kunna förnekas eller inte?

Vad blir nästa steg? Förbud mot att kalla förintelser som inte lagvägen kallats för förintelser för förintelser? ”Nähä, du, man får inte kalla folkmordet Stalin gjorde för en förintelse, det blir ett års fängelse!”…

Burkaförbud, förbud mot att förneka förintelsen av judar, förbud mot att förneka förintelsen av armenier. Något är ruttet i Frankrike! Men det som sker är en varning för oss. Att begränsa yttrandefriheten för att få folk att tänka ”rätt” om historien är inte så smart! Fördomar och hat bemöts bättre på andra sätt än genom förbud och kontroll.

%d bloggare gillar detta: