Senaste nytt

Staffan Danielsson (C) JO-anmäler Länsstyrelsen i Skåne över #Djurgate

Staffan Danielsson (C)

#DJURGATE Frihetssmedjan skrev tidigare idag om den underliga hanteringen av djurskyddsärenden i Skåne, speciellt i fallet med ”snyggbonden” Per-Ola Olsson. Nu väljer riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) att JO-anmäla Länsstyrelsen i Skåne över detta.

Staffan Danielsson (C)”Snyggbonden” Per-Ola Olsson i Simrishamn har under en längre tid kämpat mot djurskyddsinspektörerna i Skåne, som förefaller ha ett personligt vendetta mot honom. Frihetssmedjan uppmärksammade saken tidigare idag och det förefaller som att det bidrog till att sätta saker i rörelse. På eftermiddagen nåddes vi av beskedet att riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) väljer att JO-anmäla Länsstyrelsen i Skåne för att få till stånd en oberoende, ingående granskning av hur djurskyddet i Skåne egentligen fungerar. I förlängningen kan JO också använda Skåne som exempel för att, som Danielsson skriver, ”utröna om den kritik som finns över landet mot att myndigheterna bland agerar alltför kraftfullt i dessa grannlaga frågor äger berättigande eller ej”.

Danielsson är väl medveten om frågans komplexitet, men det är också delvis därför han väljer att göra anmälan. De motstridiga uppgifterna från de av inspektörerna anlitade bedömarna och oberoende veterinärer ingjuter inte heller förtroende för Länsstyrelsens hantering.

Länsveterinären har i slutet av förra året med stöd av djurskyddsinspektörernas bedömning beslutat att tvångsomhänderta alla nötkreatur. Till grund för att sådant omvälvande ingripande ska det enligt djurskyddslagen vara tydligt visat att det är oundgängligen nödvändigt från djurskyddssynpunkt att djuren omhändertas.

Per-Ola Olsson har samma dag som djuren skulle omhändertas – den 2 januari (vilket inte blev av) – haft två mycket erfarna djuromsorgsbedömare ute, varav en veterinär. De bedömer till skillnad från länsstyrelsen att djuren är vid gott hull.

Per-Ola Olsson vädjar till länsstyrelsen att den ska ge andra inspektörer ansvaret för ärendet, eftersom det finns ett ömsesidigt misstroende mellan honom och de inspektörer som varit handläggare så länge, vilket även EU-regler öppnar för som rimligt. Så har dock inte skett.

Jag vill att JO granskar det nu aktuella omhändertagandet och det faktum att länsstyrelsen inte agerat för att tillmötesgå vädjan om nya inspektörer.

Det ska bli intressant att följa ärendet, men det hindrar inte att myndighetspersoner fortsätter att missbruka sin makt under tiden. Den som trodde att maktmissbruk och korruption enbart förekommer i andra länder, bör snarast tänka om och se verkligheten i vitögat.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • Ja vad kan man säga?
  Detta svenska ”såkallade” djurskydd som mest liknar avlivningar och utrotningar,
  och som pågått alldeles för länge.
  I alltför många påhittade,onödiga,grundlösa eller tveksamma djurskyddsärenden,
  av sadistiska,oärliga djurskyddsinspektörer som ”gissar” att djur är vanvårdade.
  Dessa djurskyddsinspektörer som INTE är veterinär-utbildade eller hovslagar-utbildade,
  men som ändå GÄRNA yttrar sig på detta område.
  Vilket dom egentligen inte får.
  Djurskyddsinspektörer, (eller vi kan kalla dom apor och bödlar istället) är utbildade på
  Djurskyddslagen.
  En lag som är alldeles för hård,(eller kan man tycka nåt annat när det bara avlivas)
  Och det godtyckligt.
  Micke.

 • jane

  hej! en kort info om händelse. en djurskyddsinspektör kom vid flera tillfällen o anmärkte efter anmälan: mina hästar skulle gå i samma hage alla de fick inte äta i foderhäckar de skulle fodras på marken. Sista möte var fredag. Måndag kl 2 skulle ha komma med polis o avliva mina hästar eftersom jag inte åtlytt. Lördag gjorde jag occulärbesiktning med veterinär på alla hästarna utan anmärkning! Måndag fanns länsveterinärne fr kl 13 till kl 15.30 och skulle möta polis och djurskyddsinspektör, denne kom aldrig eller ringde. Detta är ca tre år sedan. Av en händelse ringde jag och frågade djurskyddet info om anmälningar mot mig. Ang. ovanstående händelse fanns ingen anmälan!!! Kan man vända sig nånstans för att få hjälp mot dylik maktmissbruk? Jag vet att samma djurinspektör har missbrukat sin befogenhet tidigare. Där tog kommunen itu med det men nu är det ju en annan kommun. mvh jane

  • Per Pettersson

   Anmäl det hela till JO, flera andra har haft framgång den vägen, dock långt ifrån alla.

 • mia

  Håller fullständigt med, vi har drabbats av dessa ”maktmissbrukare”. 2 av hästarna var konvalecenter och varit till veterinär och fått utlåtande om fortsatt behandling med lång vila konvalecens. Den 3.e behandlades enligt sjv regler, kontakt med veterinär, homeopatika med gott resultat. Dessa omhändertogs med kort varsel (inom en månad skulle vi flytta…) och sedmera avlivades 2 av dom. Vi har inte fått någon som helst chans till ”second opion” av annan obehörig veterinär. Den veterinär som insp anlita hade redan en tagg i ögat eftersom vi ansåg inte honom kompetent. Insp har också vi ifrågsatt om kunnandet. Rätten ser inte till vad djurägaren gör för åtgärder utan enbart till länsstyrelsen, LST går i samma korridor som länsrätten med ”insideskvaller” och djurägaren får onda blängande ögon hela tiden i rätten förutom från han som somnade hela tiden. Andra som känner till våra hästar och hästhållning sade att det inte är fel på era hästar, dom ska bara gävlas för att man vågat säga emot, så fungerar det idag. Hela vägen upp till o med JO också har inte tagit upp det utan låter det gå vidare.
  Så vi hoppas att JO tar upp Skånefallet och ger en ordentlig brasklapp till länsstyrelsen.
  Vad är det för rättssystem vi har?? Det är ren rättsröta!
  Vem kan stoppa detta maktmissbruk???!!!

 • Micke

  SVT txt tv Onsd 19 mars publ 18 mars.

  Står att läsa: Stor Skånsk
  djurskyddskampanj.

  Flera hundar ,katter,kaniner,och
  gnagare omhändertogs när Skånes djurskyddsinspektörer i dag
  genomförde sin årliga storkontroll. Målet var att slå fjolårets
  resultat-82 kontroller under en och samma dag. I år genomfördes 76
  kontroller och även om målet inte uppnåddes är Markus Björklund
  enhetschef vid Länsstyrelsens djurskydds-och veterinärenhet nöjd
  med resultatet.

  Sist hittade vi inte så stora brister
  som vi gjort i dag. Man ska inte bara leta efter pinnar säger han.

  Detta får mig att få kalla kårar
  efter ryggen och får mig att undra vad är det som sker och går
  verkligen kontrollerna till på rätt sätt? Rättssäkert Hmm.

  Jag tvivlar starkt på detta med tanke
  hur det gick till när de kom på besök hos mig.

  Har de provisionslön? Vad är det man
  vill uppnå?

%d bloggare gillar detta: