Senaste nytt

Funderingar kring 6 timmars arbetsdag

Nu har den nya ledaren för Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt, deklararat att man är för sex timmars arbetsdag för att ”bekämpa arbetslösheten”. I samband med detta menar många av vänsterpartiets, och sextimmarsreformens, kritiker att det skulle vara en katastrof för svensk ekonomi om vi skulle införa den. Vad är rätt?

Det finns många studier för eller mot sextimmarsdagen men få med historiska jämförelser, mig veterligen. Det är lite lustigt eftersom arbetstiden sänkts ganska ofta historiskt sett.

Under 1800-talet införde fler och fler arbetstidsregleringar i arbetstiderna. Arbetstiderna sänktes successivt från runt 14-12 timmar dagligen till runt 10 timmar per dag för de flesta vid tiden för andra världskriget.

Många företagare insåg tidigt att det var stor succé att sänka arbetstiden. Motståndarna till arbetstidsförkortningen sa att produktiviteten skulle gå ner, men istället upptäckte man att det gick upp per anställd per vecka. Mest dramatiskt var det då man gick från 14 eller 12 timmars arbetsdag till runt 10 timmar för 100-120 år sen.

1919 beslutade riksdagen att införa åtta timmars arbetsdag för industriarbetare (med 6 dagars arbetsvecka utan rätt till semester. Om man tittar på riksdagsprotokollen från tiden ser man att debatten liknar den idag i mångt och mycket. Högern sa att det skulle bli en katastrof för Sverige och företagen gå under och Socialdemokraterna ville lösa arbetslöshetsproblemen genom reformen.

Om man tittar på vad som hände visar det sig att högern hade fel. Företagen fick lite större problem eftersom intänkterna minskade lite, men de gick inte under, delvis därför att produktiviteten per arbetare per arbetad timme ökade.
Men även Socialdemokraterna hade fel. Arbetslösheten påverkades inte mycket av reformen eftersom företagen fick… ja, just det, minskade intänkter!

Men reformen infördes inte på en dag. Kvinnlig vårdpersonal förväntades jobba mer, t.ex. Runt 1920 jobbade vårdpersonal upp emot 80 timmar i veckan (!). 1926 fick  Lunds sjukvårdpersonal förhandla sig till 66 timmars arbetsvecka. Först 1939 blev arbetsveckan för sjukvårdsanställda 48 timmar, 1960 infördes 45-timmarsveckan, 1969 blev arbetstiden 42,5 timmar i veckan och 1971 sänktes den till 40 timmar i veckan för vårdpersonal.

Reformerna tog nämligen inte slut med åttatimmarsdagen. Mellan 1960 och 1971 infördes fem dagars arbetsvecka. Det ska tilläggas att högern även då klagade på att samhället inte skulle ha råd med reformen.

Andra reformer som påverkat arbetstiden är semesterlagen. Arbetare fick rätt till semester först 1938, då fick alla arbetare rätt till två veckors semester. 1951 infördes tre veckors semester. Fyra veckor infördes 1963 och fem veckor 1978.

Det finns alltså gott om material att studera i Sverige och internationellt. Det man ser när man studerar det är att samhället inte gick under, men att arbetslösheten inte heller påverkats nämnvärt av reformerna. Däremot har reformerna gett oss individer mer fritid och ett liv vid sidan om jobbet.

Det är kanske därför vi ska införa  sex timmars arbetsdag, för att öka människors frihet och fritid. På sikt mår ett samhälle bra om individerna mår bra.

Det ska kanske tillfogas att samhället på sikt har vunnit på arbetstidsreformerna.Produktiviteten per anställd har ökat, utslitning och stress minskat och människor har fått en möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen även på sin fritid. Det kanske sker med sextimmarsreformen också?

Hur som helst skulle jag efterlysa mer evidens och mindre tyckande, ideologi och färre skräckscenarion. Det finns gott om historiska exempel att lyfta fram och det vore intressant om politikerna gjorde detta!

 • Tore Kullgren

  En mycket betydelsefull förändring av arbetstiden, som inte nämns i artikeln, är att pensionsåldern sedan urminnes tid legat runt 65 år, trots att medellivslängden ökat.

  Idag när 65-åringarna är både fler och friskare än någonsin, och i många fall besitter värdefull kompetens, så är pensionsåldern en mycket viktig faktor i ekvationen om hur mycket vi ska jobba. Frågan är om någon politiker vågar föreslå höjd pensionsålder.

  • ja, det skulle vi kunna göra. Eller rättare sagt införa regler för en mer flexibel pensionsålder från 62 till 70 t.ex…

  • Marcus D

   Är kanske sen med min kommentar, men vill ändå nämna att medellivsåldern inte säger så mycket om arbetskapaciteten i ens senare år. Såg folkbokföring för någon vecka sen som en farbror visa mig vars farmor blev 90 år, på 1700 talet. Men medellivsåldern var då ungefär 30-40 år vad jag vet.

   Folk blir äldre, och det lever fler i äldre åldrar ja, men medellivsåldern har höjts mycket det senaste seklet tack vare att döda bland spädbarn har blivit avsevärt bättre. Folk blir äldre men man bör se till hur pass länge människor är arbetsdugliga, många klarar inte att jobba till nuvarande pensionsålder utan förtidspensioneras eller blir tvungna att byta yrken för att det blir för tungt.

   En höjd pensionsålder är jag emot, dock så håller jag med dig av att man ska tillvara på kompetensen som finns hos äldre, och inte tvångspensionera människor hur som helst, men finns ju väldigt många äldre som jobbar vidare i senare åldrar också, de som inte har alltför slitsamma arbeten på kroppen exempelvis. Att bara titta på medel livsålder och inte hur människors situation ser ut kan ge fel utslag på hur saker verkligen ligger till.

 • Micke

  En flytande pensionsålder kanske kunde utformas så att dom som har yrken som inte bryter söder dom fysiskt och psykiskt bör ges möjlighet att om dom vill fortsätta arbeta några år till medan dom som per definition är knäckta redan före pensionsåldern kanske bör ges större möjlighet att pensioneras tidigare.

 • Tore Kullgren

  Arbetsschemat har otidsenliga kvarlevor av det kristna bondesamhället med kyrkliga helger, och det socialdemokratiska brukssamhället med treskift och industrisemester. Lösningen är nog att balansera olika arbetstidsförlängningar mot arbetstidsförkortningar.

  Några åtgärder som ökar arbetstiden:
  * Avskaffa några av de kyrkliga helgdagarna. Börja med trettondagen, annandag påsk och Kristi himmelfärdsdag.
  * Förläng skyddet mot tvångspensionering. Idag ligger det på 67 år, det kan gärna höjas till 70.
  * Flytande pensionsålder, syftande till att hålla kvar fler seniorer i arbetslivet, åtminstone på deltid.

  Några åtgärder som minskar den totala arbetstiden:
  * Förläng den lagstadgade semestern. Då kan schemat anpassas både efter arbetsgivarens behov, och i viss mån efter kulturella/religiösa faktorer. Semestervikariaten blir längre, och öppnar för nya instegsjobb.
  * Förstärkt föräldraledighet.
  * Viss betald ledighet för omsorg av sjuka anhöriga.

 • Anna

  Någonstans når man ju en kritisk gräns också. Om vi hade 1 timmes arbetsdag så skulle det knappast göra några underverk för oss…

  För mig skulle det t.ex. knappt vara lönsamt att åka till jobbet om arbetsdagen var 4 timmar – det skulle då påverka mitt liv negativt i och med att min omkostnad för att ta mig dit är konstant. Vi lever idag i ett samhälle där många pendlar till jobbet – och tillbringar man 1 timme i bilen så vill man få ihop en rejäl dag, inte fjutta runt på 4-6 timmar och sedan åka 1 timme hem igen.

  • Petter

   En arbetstids förkortning kan ju vara att om du pendlar så jobbar du fler timmar per dag men färre dagar per vecka.

 • Tobias Hjelm

  Varför inte korta ner arbetstiden stegvis? Att kapa den med hela 25% i ett svep, det har inte gjorts en enda gång, inte ens i något av exemplen Torbjörn drar upp!

  Kanske en timmes arbetsveckoförkortning per år, tills vi är nere i 30 timmars arbetsvecka (eller mer, eller mindre, om det visar sig rimligare)? Så får marknaden en chans att anpassa sig lite successivt.

 • Anna

  Tycker att Tobias förslag låter väldigt lysande.

 • Pingback: vänsterpartiet och Jonas sjöstedt är för krav på 6-timmars arbetsdagar. | moderat()

 • Vi har sex timmars arbetsdag hos oss, visserligen gör vi ingen forskning på det men vi mår bra i alla fall (både som arbetstagare och som företag) http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/magnus-braath-vi-tar-gaerna-ledartroejan-naer-det-gaeller-sex-timmars-arbetsdag-846146

 • Pingback: Alla som är höger borde vara för kortare arbetstid | Vänsterekonomerna()

%d bloggare gillar detta: