Senaste nytt

”Den goda staten 3”: Moberg, Strindberg, serietidningarna och censuren

Den goda staten

LÖRDAGSSPECIAL: KRAV PÅ BOKCENSUR: Dataspelens farlighet debatteras just nu i Sverige. Det gör att det är hög tid att lyfta fram tre exempel på finkultur idag, som då det gavs ut betraktades som chockerande, sedeförstörande och ett hot mot moralen. Politiker och debattörer krävde bokcensur.

August Strindberg: Giftas

August Strindberg hamnade nästan i fängelse för en novell han publicerade i Giftas 1884. Han åtalades och ställdes inför rätta för ”hädelse emot Gud eller gäckeri af Guds ord eller sakramenten”.

I en av novellerna, Dygdens lön, skrev Strindberg ”hädiskt” om den kyrkliga konfirmationen.

Han menade att det var bedrägeri att låtsas att vinet och brödet var Jesu kropp eftersom vinet var ”Högstedts Piccadon à 65 öre kannan” och brödet var ”Lettströms majsoblater à 1 krona skålpundet”. Enligt kyrkan förvandlades vin till Kristus riktiga blod och brödet till hans kropp. Den 17 november frikändes Strindberg av rådhusrätten i Stockholm.

Här är det kontroversiella stycket:

”Så blev han konfirmerad på våren. Det uppskakande uppträdet, då överklassen tog ed av underklassen på Kristi lekamen och ord, att den senare aldrig skulle befatta sig med vad den förra gjorde, satt länge i honom. Det oförskämda bedrägeriet som spelades med Högstedts Piccadon å 65 öre kannan och Lettströms majsoblater å 1 kr. skålp., vilka av prästen utgåvos för att vara den för över 1800 år sedan avrättade folkuppviglaren Jesus av Nasarets kött och blod, föll icke under hans reflexion, ty man reflekterade icke den tiden, utan man fick »stämningar». ”

Vilhelm Moberg: Utvandrarna

När Vilhelm Moberg gav ut sin bokserie om emigrationen till USA var den jättekontroversiell. Få diskuterade emigrationens negativa sidor, t.ex. vad som hänt med de svenskar som emigrerade och det inte gick bra för i USA. Det var som ett öppet sår i det svenska samhället. Så när Moberg gav ut sin serie blev den kontroversiell och många ville stoppa försäljningen.

Dessutom använde Moberg ett mustigt och ”hädiskt” språk.

Politiker och debattörer skrek i högan sky när den första boken kom ut, Utvandrarna (1949. Moberg hade en del citat som ansågs moraliskt upprörande I boken säger t.ex. Ulrika i Västergöhl, till en kyrkvärd som kallar henne hora: –Hora för dig, kyrkvärd? Vad sade du till mig förr i världen? När du kom till mig med riksdalerna i ena handen och kuken i den ann’ra?

Riksdagsmannen Axel Rubbestad (Bondeförbundet) arbetade för att Vilhelm Moberg skulle åtalas och sättas i fängelse, och Högerpartiets Axel Mannerskantz eldade upp Utvandrarna i värmepannan, och skrev en serie artiklar där han bad folk göra samma sak. Allt på grund av denna mening.

Min hustru och jag läste den tvärs igenom, sedan gick vi ned i källaren, hyvlade in den i värmepannan och hurrade (Sydsvenskan 1951-02-15).

Nils Bejerots kampanj mot serierna

Nils Bejerot, numera mest känd för sitt arbete mot narkotikan, menade att de tecknade serierna var ett lika stort hot mot samhället som han ansåg narkotikan var.  ”En civiliserad framtid kommer att förfäras över seriemagasinens epok. (som han skrev 1954)”

Hans kampanjbok mot serierna finns på nätet för den som vill läsa.

 

%d bloggare gillar detta: