Senaste nytt

Två tredjedelar av elpriset består av skatter

”Största delen av elpriset är skatt. Skatt på skatt, avgifter, elcertifikat, fastighetsskatt, koldioxidskatt, kärnkraftsskatt etc. skapar det faktum att dessa utgör två tredjedelar av elpriset för privatkonsumenter. Och skatterna ökar…” Så presenterar tankesmedjan Liberalerna sin första rapport, ”De ekonomiska effekterna av elhandelsområdenas införande”, som presenterades i Malmö i veckan.

Inne i rapporten hittar man en hel del information om vilka skatterna är som påverkar vårt elpris. Denna  tabell visar hur den direkta energiskatten och momsen på el (moms på skatt med andra ord!) förändrats under åren. Sen tillkommer andra skatter och avgifter.

Det är nog just den informationen som biter sig fast i hjärnan mest när man läser Liberalernas rapport, som egentligen har som fokus att belysa problemen med att elskatten skiljer sig mellan olika delar av Sverige. Men upplägget är bra. Jag tror nog att få beslutsfattare är medvetna om hur stora skatterna är. Så om man vill få igenom skattesänkningar för syd- och mellansverige, vilket Tankesmedjan Liberalerna förordar, är det nog bra att börja med att bena ut hur stora skatterna på el egentligen är.

Överhuvudtaget är statistik i Sverige ett område som är styvmoderligt behandlat. Detta trots att Sverige med sitt berömda ”Tabellverk” från 1700-talet lär vara den nationella statistikens urhem på jorden. Det är svårare än man tror att samla ihop information om sådant som de svenska skatterna. Alla försök att bena ut den soppan är mer än välkomna!

%d bloggare gillar detta: