Senaste nytt

Sir Humphrey skulle varit stolt

Pappershög inlindad i

BYRÅKRATI Den svenska byråkratin blir allt mer tyngd av blanketter, policys, rutiner och långa beslutsvägar. Den enda anledningen till att något alls blir gjort är att tjänstemännen vet vilka regleringar de kan strunta i eller hur de kan kringgå andra.

Pappershög inlindad i "red tape"För många vanliga svenskar har blanketthysterin blivit bättre på senare år. Skatteverket har allt fler elektroniska blanketter och en mängd förtryckta uppgifter gör det lättare för alla som rättar sig i leden och inte gör några extraordinära saker, som att exempelvis sälja värdepapper eller ha ett eget företag. För byråkratin blir dock hysterin allt värre.

En studie i hur man krånglar till saker är regelverket för tågtrafiken. På Seko SJ:s blogg finns ett scenario beskrivet för hur det kan gå om ett tåg kör på en älg och föraren sedan följer hela regelverket till punkt och pricka. Resultatet är att en försening som kunde blivit 15 minuter kort istället blir nästan två timmar.

Frihetssmedjan har pratat med en tjänsteman på ett av de större statliga verken, som av förklarliga skäl vill vara anonym. Det visar sig att detta scenario inte är något unikt. Allt fler regleringar och rutiner läggs på de statliga tjänstemännen. Den tjänsteman som följer regelverket till punkt och pricka får inte mycket gjort, då alltför många personer enligt reglerna måste konsulteras eller informeras innan någonting görs.

Många nya regleringar slängs i papperskorgen och i deras ställe fortsätter tjänstemännen att göra som de alltid gjort, i många fall även i strid mot tidigare regelverk också. Ibland går det dock inte att ignorera nya regler, samtidigt som det skulle vara omöjligt att följa reglerna. Ett tydligt exempel är de offentliga upphandlingarna. Vissa tjänster som används sällan men som måste utföras med kort varsel, blir ekonomiskt och administrativt omöjliga att upphandla. Därför kringgås reglerna genom att lägga in en extra timme här eller där i befintliga projekt, för att på så sätt få loss lite arbete till ett annat projekt, eller för akut underhållsarbete i de fall myndigheten har ett sådant verksamhetsansvar. Vid en granskning skulle detta arbetssätt sannolikt inte bara kritiseras, det skulle antagligen bryta mot lagen om offentlig upphandling. Alternativet är dock att mycket statlig verksamhet skulle ta tiodubbla tiden eller över huvud taget inte bli gjord, något vi medborgare aldrig skulle finna oss i.

De tjänstemän som får något gjort agerar också ofta utöver vad tjänsten kräver av dem. De kontaktar den de vet egentligen sitter på svaren, istället för att följa rutinerna för ärenden. De skapar nya rutiner eller initierar egna projekt. De granskar rutiner och hittar sätt där myndigheten kan spara pengar och alltså i förlängningen använda dina skattepengar mer effektivt. En enskild tjänsteman som är uppmärksam, som inte bara gör som denne blir tillsagd och bryr sig om sitt arbete mer än arbetsbeskrivningen kräver, kan på detta sätt spara miljontals kronor varje år. I många fall i strid med gällande rutiner.

Sir Humphrey Appleby i den brittiska serien Yes, Minister sade en gång att ”Government policy has nothing to do with common sense”. Som tur är har vi fortfarande en del tjänstemän som fortfarande använder sitt sunda förnuft, för att motverka högre administratörers och politikers dumhet. Den dagen de slutar göra det kommer Sverige att tvärstanna, kanske med början med tågtrafiken.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: