Senaste nytt

Lögnen om en åttafilig motorväg vid Slussen

Olle Svenning har skrivit en krönika om Slussen i dagens Aftonbladet och man undrar om det är slussen, eller idealbilden av slussen, som han blivit förtjust i. 

Slussenkramare med lång näsa...

Slussen kommer inte att bli en minnets plats; den utplånar det förflutna, stänger de vackraste utsikterna, river sönder den mjuka vy av vatten och stadsliv som man möter på vägen ner från August Palms gamla fattiga Glasbruksgata eller från Gamla stan. Slussen brutaliseras och förvanskas till en obegriplig, jättelik motorväg, som kantar Gamla stan.

Detta är knappast det slussen man möter idag där sikten skyms av bilar, hus och fula gråa pissoarer. Men det är inte det jag ska skriva om, utan om att Svenning för vidare lögnen om en  ”obegriplig, jättelik motorväg,” över till Gamla Stan. Det låter ju hemskt, eller hur.

Nu är det ingen motorväg utan en åttafilig väg som ska byggas som kommer att vara åttafilig bara mellan Slussen och själva Gamla Stan… Men, hur som helst används denna väg i propagandan mot nya Slussen. Motståndarna till nya Slussen försöker skrämma folk så de kan bevara Slussen i sitt nuvarande skick.

Och det låter ju hemskt, eller hur, med åtta bilfiler över till Gamla Stan.

Men de som gnäller över detta visar sin okunnighet… eller så ljuger de bara rakt av.

Låt oss se på en bild av denna åttafiliga väg. Så här ser den ut.

3+2+3= 8!

Men hur ser det ut idag? Har ni tänkt på det? Låt oss kika:

Så… Räkna nu körfälten. 1,2,3,4 på ena sida. 1,2,3,4 på andra sidan. 4+4 blir… 8! Plus nerfarter och uppfarter = 4stycken till.

Det finns alltså redan idag tolv körfält och imorgon, med nya slussen, planerar de att ha… åtta körfält!

Hur bred är bron idag? Ca 100 meter. Hur bred kommer den att vara med nya Slussen? Jo, ca 50 meter! Och hastigheten ska vara samma, så nån motorväg pratar vi inte om.

Det finns många Slussenmyter, men det här vette tusan om det är en myt. Detta är ju en klar lögn!

Jag har pratat med turister som hört att Gamla Stan var slum förr. De tror, på allvar, att det sunkiga Slussen är en rest från den tiden Gamla Stan var Slum. En del andra turister är förvånade att man kan ha en grå, ful, söndrig gigantisk pissoar som skymmer sikten överallt så nära Gamla Stan, och så nära den kaj där lyxbåtarna förtöjer. 

Slussen är en skamfläck, inte vacker, opraktisk och ful och stinker piss, för att prata ren svenska. Låt oss hoppas att politikerna ser igenom myterna och lögnerna och röstar ja till att riva denna skamfläck i Stockholm!

%d bloggare gillar detta: