Senaste nytt

Kim Jong Il:s tankevärld, en studie i galenskap!

GALENSKAP Nordkoreas diktator Kim Jong il dog i en hjärtattack den 17:e december.  Kim Jong Il har styrt Nordkorea sen 1994 då han efterträdde sin far, landets grundare Kim Il Sung efter dennes död. Hans tredje son, den relativt unga Kim Jong Un, förväntas bli efterträdare!

Kim Jogn-Il kommer att leva kvar som diktatorn som blev en parodi på sig själv. Hur omvärden ser på honom framgår i det lilla youtubeklipp jag bifogar. Men hur ser egentligen Nordkoreanerna på sig själva? Och vilken syn på politik och makt hade den nu döde diktatorn.

Frihetssmedjan har satt ihop en liten guide till Nord Koreas politiska filosofi för den som undrar.

Vad säger Nordkoreanerna själva?

En ständig källa till information om hur Nord Koreas ledarskap ser på världen är Korean News. Som ni kan se här, har de inte skrivit något sen rapporterna om att Kim Jong Ils samlade verk ska översättas till ryska… i förrgår.

Nord Korea har en officiell hemsida. (Den är seg, och ofta lika död som Kim Jong-Il men ha tålamod så kommer ni in förr eller senare.) Dess förstasida uppdaterades nu på morgonen och blev svart istället för röd.

den sidan finns ett behändigt litet e-bibliotek med länkar till några av Kim Il Jongs verk. Bland annat hans odödliga essä om filmkonst, och hans syn på den nationella filosofin, Juche, som är den statsbärande filosofin i Nord Korea.

En filosofi värdig en diktator

Om man kikar på vad den filosofin, Juche, går ut på ser man att tanken är att människan först och främst är en social varelse.

Man has acquired independence, creativity and consciousness, because he is a social being who forms a social collective and lives and works in a social relationship. These qualities of man are social attributes which are formed and developed through the socio-historical process of his working in the social relationship…

..through people’s social cooperation. People transform societyto improve and perfect the relations of social cooperation. It is man who transforms both nature and society. While transforming nature and society, man transforms and develops himself continuously. The domination andtransformation of the world by man are realized after all through thetransformation of nature, society and himself, and the popular masses are the motive force of this undertaking. The popular masses create all the material and cultural wealth of society and develops social relations.

Det är klassiskt. Alla stora diktaturer har haft samma statsbärande filosofi i grunden och betonat kollektivet, inte individen. Om man inte både ser människan som individ och social varelse, är det förbaskat lätt att trampa på individens rättigheter i sin strävan att för ”det allmännas bästa”.

Det homogena (likformiga) blir idealet och det heterogena (mångfalden) blir det som riskerar att skada den sociala mekanism som det mänskliga samhället är.

Varning för det heterogena

Mycket riktigt varnar Kim Jong Il för det heterogena samhället också. Den homogena Juche-filosofin är en absolut sanning:

In addition, we must strictly guard against all heterogeneous trends of philosophy which are contrary to the Juche philosophy and ensure the purity of the Juche philosophy The Juche philosophy is the most advantageous and viable philosophy which reflects the demand of the revolutionary practiceand the truthfulness and validity of which have been proved by revolutionary practice. The fact that the Juche philosophy is attracting more attention on the international arena and the followers of the Juche idea are increasing in number clearly demonstrates that the Juche philosophy gives absolutely correct answers to the questions of revolutionary practice.

Our social scientists must have an unshakable conviction of the scientific accuracy, truthfulness, originality and superiority of the Juche philosophy and analyse and judge all the philosophical theories with the Juche philosophy as a guidline, thus preventing infiltration of any heterogeneous trend of philosophy into the Juche philosophy.

Tydligare än så kan det inte bli. Det är klassiskt. Exakt så har alla de stora diktaturerna resonerat om människan och om vikten av homogenitet..

Tydligare bevis för att landet trampar på människors rättigeheter kan man inte få än den nu döde diktatorns egna ord.

Mannen som var ansvarig för denna filosofiska soppa var den nu döde diktatorns pappa, Kim Il Sung. Den store grundarens, Kim Il Sungs verk, 87 volymer, har inte digitaliserats ännu men kan köpas i engelsk översättning på en behändig liten bokhandel på nätet: North Korea Books.

%d bloggare gillar detta: