Senaste nytt

Hårdrockare begår fler brott, eller? (Del 2)

I Förrgår jämförde vi Sverigedemokraters och Avpixlats generaliseringar om invandrare med generaliseringarna om hårdrockare på 80-talet. Kampanjerna då man påstod att ungdomar som, lyssnade på hårdrockare som Kiss och Iron Maiden riskerade att begå fler brott och knarka mer använde statistik till sin hjälp. Den statistiken misshandlades och vantolkades ganska rejält och framför allt användes den för att generalisera om hela gruppen, dvs om alla hårdrockare. Det är i generaliseringarna likheten finns med en hel del sverigedemokraters, och avpixlats, generaliseringar mot t.ex. islam idag.

Allan Rubin skriver om gruppen KISS.

Som vi skrev då är statistik är viktigt. Genom den kan man se var det finns problem i samhället och göra något åt det. Det gäller även statistik på invandrare och brottslighet och på ungdomar som tillhör olika ungdomskulturer. Men det är inte ett kollektivt problem för ALLA utlandsfödda att 0,22 procent av dem har varit misstänkta för sexbrott och det var inte ett kollektivt problem för alla hårdrockare att en del ungdomar i en subkultur var struliga.

Negativa generaliseringar och kollektivskuld är inte acceptabelt i en rättstat!

Tydligen har vår lilla artikel fått en del läsare att minnas det glada 80-talet för bland läsarna har ett inlägg om Allan Rubin cirkulerat.

Allan Rubin var en av de som jagade satanister och hårdrockare på 80-talet. Han har skrivit flera böcker på ämnet. Rollspel, ”videospel”, knark, hårdrock och filmer ansåg han vara ett hot som kunde väcka upp ungdomars lust till våld och sex (!).

En man med ett skägg har citerat Allan Rubin:

Det tycks vara så att de latenta möjligheter till s k avvikande sexuellt beteende som vi alla rymmer inom oss – och som samhället gör sitt bästa för att hålla tillbaka – det väcks till liv genom att drogen slår ut de socialt uppbyggda spärrarna, våra hämningar.

Det kanske inte är en tillfällighet att Amsterdam och San Fransisco – Europas respektive USAs stora centra för cannabismissbruk – inte bara är hippierörelsens huvudstäder i dessa världsdelar utan även de två städer i Västerlandet som har den största andelen öppen homosexualitet…

Produktionen av könshormon minskar och därmed rubbas t ex menstruationscykeln. Mycket tyder på att haschrökaren, genom den minskade könshormonproduktionen, kan bli osäker på sin könsidentitet.

Hela det hormonellt betingade spelet mellan könen, som är så avgörande för upplevelsen av jaget och omvärlden, tonas ner, vilket väl bara kan göra ont värre.

Jo, jo… med statistik kan man bevisa nästan allt om man vill…

Läs hela artikelserien om Allan Rubin hos En man med ett skägg: här!

För att ytterligare påminna om de galna generaliseringarna om hårdrockare har vi gjort en djupdykning ner i arkivet och hittat Siewert Öholms program om den farliga rockmusiken och om gruppen W.A.S.P.

Vi rekommenderar även Siewert Öholms klassiker: debatten om satanismen och death metal: Satsnismen, del 1,2,3,4,5,6

Om några år kommer vi att se tillbaka på Sverigedemokraternas generaliseringar om islam och tänka samma som vi tänker då vi ser debatterna om hårdrocken. Vi kommer att tänka: 1) fy tusan, vilka fula frisyrer man hade 2011 och 2) vilket skrattretande sätt att argumentera på.

%d bloggare gillar detta: