Senaste nytt

En judisk ”Reclaim the Streets”

Jag har hört en hel del om läget i Malmö för utövande judar. Det är inte alls speciellt bra. Det finns en hel del antisemitism i den staden. Nu läser jag i Sydsvenskan att judar börjat träffas ute på stan och demonstrativt bär kippa eller synliga davidsstjärnor. Det är bra. Men jag läser också att när gruppen skingras och går hem var för sig stoppar många av deltagarna ner kipporna och davidsstjärnorna, ”det ser så demonstrativt ut annars”…

Oron hos Malmös judar måste tas på allvar. Vi vill därför gärna puffa lite för Namanulas blogginlägg igår som visar hur man kan ge sitt stöd till Malmös judar och ta avstånd från antisemitism!

Detta är för sorgligt. Så kan det inte vara. Judar på promenad är inget demonstrationståg. Man får ju skämmas för Sverige. Det är hög tid för en solidaritetskampanj.

Jag tycker att vi – ickejudar och judar, ickemalmöiter och malmöiter – ska fästa var sin Davidsstjärna på rockslaget eller kappkragen och låta den sitta kvar tills den inte längre betraktas som ”demonstrativ”.

Hur många är med på detta?

Vilka bloggare vill sprida förslaget? Skicka länkar till era bloggar så lägger jag in dem här.

Här kan man köpa broscher och knappar med Davidsstjärnor på – allt från det vackra, via det kitschiga med blinkande lampor, till det djärvt blåvita:http://www.shopwiki.com/star-of-david-pin

Det sorgliga är att debatten kring läget i Malmö blivit så polariserat. Man kan faktiskt protestera mot anitisemitismen utan att göra svepande och fördomsfulla uttalanden mot alla muslimer. Men det är som om kombinationen av integrationsproblem i Malmö och Sverigedemokraters dyngsprättande mot alla muslimer fått politikernas hjärnor att slå slint. Så politikerna tiger hellre…

Vem blir den första politikern som vågar fästa en davidsstjärna på sina kläder? 

 • Judah N. Wenkel

  -Jag håller helt o. hållet med och vill uttrycka min varma uppskattning till Er för att Ni tar ställning för oss judar på detta viset 😉 !

 • Hej, jag kan gärna skriva om detta på både blogg och hemsida.

  Jag bär stolt min davidsdtjärna och bär alltid kippa till och från synagogan.

  Tänker beställa en stjärna att fästa på jackan för att visa mitt stöd för alla människor med
  judisk tro. Ani ohev Israel!!!

  Med Vänlig hälsning
  Peter E Jansson
  Founder & Marketing Director
  http://www.Israel4u.se

 • Ässet

  Låter lockande. Ett problem kan ju vara att den från USA invandrade rabbinen Kesselman är en extremistisk fundamentalist som under sina prediknigar försöker övertala församlingens medlemmar att ”förtränga sin svenskhet” och istället bosätta sig på det ockuperade Västbanken. Inte undra på att det blir polariserat när en sådan extremist är tongivande i den judiska församlingne i Malmö.

 • Enligt dig ”rabbinen Kesselman är en extremistisk fundamentalist som under sina prediknigar försöker övertala församlingens medlemmar att ”förtränga sin svenskhet” och istället bosätta sig på det ockuperade Västbanken.”

  Har du varit närvarande under en av dessa prediknigar?

 • ateist

  <<Man kan faktiskt protestera mot anitisemitismen utan att göra svepande och fördomsfulla uttalanden mot alla muslimer. <<

  Det verkar att du stoppar Dina ord i andras mun ! VEM har gjort ''svepande o fördomsfulla uttalanded mot a-l-l-a muslimer '' ? Vem?
  v.g. bifoga länken till dina påsrående

  För det andra – en viktig poäng – Judar är Inte religiös grupp numera utan etno-religiös,.

  jag tex tror inte på gudar men ändå blivit stigmatiserad som jude,,

  Du borde skriva ''araber svenskar och judar'' istället för '' muslimer kristna och judar..''..Bara 90% av alla judar praktiserar judendomen,,

  En del av dem firar judiska helger av Precis Samma anledning som icketroende svenskar firar jul, döper sina barn i kyrkan osv..

  Judarna definieras fortfarande som en religios grupp bara i bakåtsrävande kulturer

 • ateist

  ässet, du är rasist och skamlös lögnare

 • Pingback: Antisemitismen kring Pauligymnasiet i Malmö()

%d bloggare gillar detta: