Senaste nytt

Även bitar och pixlar har känslor?

En brinnande elefant, hämtad från spelet Postal 2

PROPORTIONER Den nya trenden bland aktivistorganisationer är att beivra virtuella brott lika hårt som verkliga.

En brinnande elefant, hämtad från spelet Postal 2Den amerikanska djurrättsalliansen PETA har en kampanj där de på fullt allvar menar att Mario, från Nintendos spel som oftast bär hans namn, mördar djur för att komma åt deras päls och bära den som en dräkt. De har på sin kampanjsida skapat ett spel där man får spela som den stackars tanooki-tvättbjörnen som flådd jagar efter Mario för att få tillbaka sin päls.

Röda Korset visar prov på samma känsla för proportioner genom att en kommitté på allvar debatterar huruvida man bör beivra folkrättsbrott och humanitära övergrepp som begås i spel som Call of Duty och hur man i så fall ska gå till väga för att göra det. Ett förslag är att tvinga spelutvecklare att inkludera humanitära element i de mer realistiska fps-spelen.

Ett något tidigare exempel är givetvis Ecpats och andras kamp för att teckningar och andra fantasiframställningar, som kan anses föreställa personer som möjligen är under 18 års ålder i vad som skulle kunna uppfattas som sexuella situationer, ska klassas som barnpornografi och straffas lika hårt som innehav av dokumenterade övergrepp.

Den som trodde att tankebrott tillhörde George Orwells dystopier kan börja tänka om ungefär nu. Den som fortfarande har lite koll på hur verkligheten ser ut kan också börja fundera på om inte de här organisationerna borde lägga sin tid på bättre saker om de verkligen vill göra skillnad.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: