Senaste nytt

Antisemitismen kring Pauligymnasiet i Malmö

Vi skrev om antisemitismen i Malmö nu på morgonen. Efter det fick fick vi in ett tips att den större delen av de antisemitiska brott som begås i Malmö begås nära Synagogan, eller rättare sagt kring Pauligymnasiet som ligger bredvid synagogan på Föreningsgatan i Malmö. Vilket betyder att det går att lösa problemen med antisemitismen, om bara politikerna i Malmö lägger manken till!

En källa inom polisen berättar för Frihetssmedjan:

Om man skulle göra en karta över var de flesta antisemitiska brott i Malmö begås är det runt Pauliskolan eller runt de områden där elever som går i Pauliskolan bor… Inom en radie av kanske 500 meter eller så från skolan…

Om man skulle titta på de övriga brotten har de också begåtts av gymnasieungdomar… många av brotten under skoltid…

Det är inte främst ett polisärt ärende. Det finns en gräns för vad poliser kan göra. Detta är en sak som skolorna måste ta tag i. Men jag börjar bli lite luttrad. Politikerna vill inte ta itu med problemen.

När man alltså säger att antisemitismen ökar i Malmö är det med andra ord lite missvisande. Antisemitismen ökar bland ungdomen i Malmö och speciellt ungdomen i det närbeläga Pauligymnasiet eller Pauliskolan.

Detta har pågått många år. Vår källa inom polisen säger:

Hur länge? Minst 10 år. Fast redan på 90-talet var jag utanför den skolan då några ungar hade trakasserat besökare i synagogan. Då var det inte invandrare utan nån sorts nazister. Idag är det muslimska ungdomar.

Det var en stor debatt om detta i media redan 2004, som man kan utläsa av debatter på nätet vid den tiden, exempelvis i Flashback, eller som det jag citerar här nedan ur Sydsvenskan:

MALMÖ. En elev vid Pauliskolan greps i går av polisen, misstänkt för hets mot folkgrupp. Enligt personal vid synagogan, som ligger tvärs över gatan, har eleven och flera av hans kamrater skrikit grova antijudiska slagord. Eleven säger till Sydsvenskan att han är helt oskyldig.

Händelsen inträffade vid 11-tiden i går förmiddag. En familj på tre personer, där sonen bar en judisk huvudbonad, kippa, passerade Pauliskolan på väg mot synagogan för att fira det judiska nyåret. Utanför skolan stod ett gäng på ett tiotal elever.

Familjen uppger att pojkarna började håna dem när de passerade. Familjen upplevde situationen som hotfull och sprang över Föreningsgatan till synagogan. Två av pojkarna följde efter och fortsatte att håna den personal som fanns utanför synagogan.

En ur personalen ringde polisen som snabbt var på plats. Pojkarna sprang men en av dem greps vid Konserthuset.
Enligt synagogans personal har det hänt vid flera tillfällen att elever på skolan ropat antijudiska okvädinsord.

Men problemet återstår.

Allmänt kallas problemområdet nu för ”hatets gata”:

Här är hatets gata – Föreningsgatan i Malmö. Det finns ingen annan plats i Sverige där judiska män och kvinnor utsätts för lika många hatbrott. Trots förra årets debatt om utbredd anti-semitism i Malmö har inget förändrats. I stället har det blivit värre.

– I år ökar antalet anmälningarna, säger Jeanette Larsson på Malmöpolisen.

Mest utsatt är judiska församlingens rabbin, Schneur Kesselman. Cirka hälften av anmälda antisemitiska hatbrott i år är riktade mot honom. Häromdagen kom ytterligare tio anmälningar…

Men också medlemmar i församlingen på väg till eller från synagogan vid Betaniaplan i Malmö utsätts. Det handlar om glåpord, kränkande omdömen och gester från förbipasserande och personer som åker förbi i bil.

Nyligen firade församlingen det judiska nyåret och högtiden Yom Kippur. Firandet fick en obehaglig eftersmak för flera medlemmar. De och även rabbin Kesselman utsattes för hatbrott i samband med högtiderna. Oftast just i anslutning till synagogan vid Föreningsgatan.

De tio nya anmälningarna fogas till de i år gjorda 37 anmälningar av antisemitiska hatbrott som Malmöpolisen utreder… Ingen anmälning i år har hittills lett till åtal. Jeanette Larsson kan redan i dag slå fast att under 2011 har det gjorts fler anmälningar än under 2010.

Samma statistik visar också att Malmö fortfarande är den stad i Sverige där flest personer utsätts för antisemitiska hatbrott.

Judiska församlingens uppfattning är att läget är oförändrat trots förra årets debatt om antisemitiska trakasserier.
– Vi upplever ingen skillnad i år jämfört med förra året, säger Fredrik Sieradzki, presstalesman för Judiska församlingen i Malmö…

Först förra året drogs något som kallas ”dialogen” igång mellan skolorna och de religiösa samfunden och föräldrarna.

Man kanske borde syna Malmös skolpolitik lite närmare i sömmarna istället för att generalisera och gnälla på muslimer och invandrare, som Sverigedemokraterna och Malmös starke man, Reepalu, gör. Vad gör Malmös skolor? Hur fungerar den dialog med moskéerna och föräldrarna, det ”dialogforum”, som man drog igång först förra året? Vad sker egentligen år efter år på Pauli gymnasiet? Se där, något för massmedia att utreda kanske?

Vi läser på Pauligymnasiets hemsida:

Pauligymnasium är Sveriges första tekniska läroverk – 150 år av kunnande och traditioner, som skolan med stolthet bygger vidare på. Mitt i storstadens brus och händelsernas centrum ligger den moderna Pauliskolan. Här får skolans elever sin framtidsinriktade ekonomiska och naturvetenskapliga utbildning. Miljön påverkar människan. Att vara elev på Pauliskolan betyder år av möjligheter att utvecklas, att mogna, ta ansvar och att växa som människa. Här byggs en stabil grund för ett bra liv.

Det vore kanske dags för detta gymnasium att bevisa i handling att de står för det de skriver på sin hemsida?!

%d bloggare gillar detta: