Senaste nytt

Vanans makt…

En grupp vetenskapsmän placerade fem apor i en bur, och mitt ibland dem, i buren, en stege med bananer högst upp.

Varje gång en apa klättrade upp för stegen så översköljde vetenskapsmännen de andra aporna med kallt vatten.

Efter ett tag började aporna slå var apa som försökte klättra upp för stegen och plocka bananer…

…så efter ett tag vågade ingen apa klättra upp för att försöka plocka bananer.

Vetenskapsmännen beslöt då att byta ut en av aporna. Det första denna nya apa gjorde var att klättra upp för stegen. Omdelbart när han gjorde detta slog de andra aporna honom. Efter att ha blivit slagen många gånger så slutade även den nya apan att klättra. Men han visste inte varför han fick stryk. Han hade aldrig nått upp till bananerna så alltså hade det aldrig spolats vatten.

En andra apa byttes ut, och samma skedde. Den första nya apan spöade också upp apa nummer två som försökte klättra upp. En tredje apa byttes ut, och samma skedde. En fjärde också och en femte också. Var gång upprepades samma mönster med att den nya apan fick spö.

Till slut var det fem apor kvar, som trots att de aldrig duschats med iskallt vatten, fortsatte att spöa varje apa som försökte klättra uppför stegen.

Om det var möjligt att fråga dessa fem apor varför de slog alla som försökte klättra uppför stegen skulle de säkert svarat något i stil med ”jag vet inte, det är hur man alltid har gjort här”.

Låter det inte bekant? Hur många gånger har vi frågat oss varför vi fortsätter att göra samma saker år ut och år in utan att ta reda på om det finns andra sätt att göra det på. Om bara fler människor skulle inse det, så kanske… alla skulle få en banan att äta…

Från engelskan, okänd författare…

%d bloggare gillar detta: