Senaste nytt

Svensk media och attacken mot Charlie Hebdo

Frihetssmedjan är fortfarande första och enda svenska media som publicerat bilden på Charlie Hebdos förstasida. Det var igår som förstasidan med en bild på profeten Muhammed publicerades, och inatt brandbombades deras kontor. (Se artikeln vi la ut imorse.)

Nyheten är enormt stor internationellt men få massmedier har vågat lägga ut bilden, med Le Nouvelle Observateur som det mest lysande undantaget.

I Sverige, som tidigare drabbats av sådana här hot från radikala islamister i och med hoten mot Lars Vilks, har det varit tystare än någonsin. Knappt något har skrivits och givetvis har ingen annan än vi (!) publicerat bilden. TV och radio har hittills rapporterat mest, mycket mer än tidningarna.  TV4 har bra bilder på förrödelsen inne på redaktionen t.ex.

Beror detta på rädsla att utsättas för attentat eller på rädsla att spela främlingsfientliga krafter i händerna?

Erik Helmersson, ledarskribent på DN twittrade för en halvtimme sen:

Jag frågade om det inte vore ganska enkelt att skriva om detta. Bombattentat mot tidningar i Europa är inte så vanliga. Då fick jag detta svar:

Jag skrev då och frågade om inte DN ska trycka bilden, som ett stöd till tidningen och fick svaret.

Jo, jo, jag är också mot Sverigedemokraternas hets mot islam. Jag har varnat för generaliseringarna och det blinda hat, som sprids. Jag har personligen skrivit mer om, och MOT, detta sen förra sommaren än DN gjort i 20 år. Men… Ska vi låta rädslan för att Sverigedemokraterna kanske vinner på någon nyhet påverka vår nyhetsrapportering, så är vi illa ute.

Vi är också illa ute om svenska journalister tänker att ”om vi trycker bilden så blir folk upprörda och kränkta”.

Är det inte just sådan självcensur som dessa radikala islamister vill att vi ska börja med? Ska vi låta dem vinna så lätt? Att så få svenska tidningar skrivit nåt längre om detta attentat, och att ingen publicerat bilden, är faktiskt ganska skrämmande!

”Yttrandefriheten och tryckfriheten är det dyrbaraste vi har. Slutar vi slåss för dem, dör civilisationen”

/Torgny Segerstedt

PS

13.00, 24 timmar efter attacken skrev SvD om det som sista svenska stora blaska. Men de bara tryckte TT:s korta pressmeddelande.

%d bloggare gillar detta: