Senaste nytt

Som att påstå att kåldolmen är ursvensk…

Avpixlat (f.d. Politiskt inkorrekt) anser att den ”specifikt svenska kulturen” är utrotningshotad. För att bevisa detta publicerar de en essä av massmördaren Breiviks stora inspirationskälla, Fjordman, om ”the death of Sweden”. Det är ju smaklöst enbart det. Men det finns stor humor i det smaklösa.

Ironiskt nog inleder de artikeln med en länk till en låt av Evert Taube, i Thåströms tappning, och skriver så här:

"Specifikt svensk orörd kultur"?

”Ja, det är kanske litet väl sorgligt både med Evert Taubes “Briggen Blue Bird av Hull” i Thåström och Imperiets dramatiska version och den andra delen av Peder Jensens – Fjordman – essä om Sverige i översättning?

Å andra sidan: vem säger att allt ska vara sorglöst? Faktum är ju att Sverige befinner sig i trångmål. Lyssna på ‘Briggen’ först, läs essän och sätt förslagsvis på “Vals i gökottan” (fjärden ligger blank som ett nybonat golv..) eller någon av Taubes andra livsbejakande sånger därefter. Sverige är ett land fyllt av styrka, glädje, vemod och skaparkraft och det gäller att hålla allt som man håller kärt i minnet när stormen hotar. ”

Det är alltid ironiskt när nationalkonservativa ska försöka beskriva vad som är ”unikt svenskt”.

Evert Taube fick det mesta av sin inspiration till sina visor, till rytmer (tango) lika väl som till innehåll under sina resor till sjöss, främst från latinamerika, som han älskade.

Det finns en bra  avhandling (PDF), om utländska inflytanden på den svenska visan, av Per-Erik Brolinsson, som jag rekommenderar. Han skriver om Taube:

”Vid sidan av tangon i form av schlager och dansmusik kom tangon även så småningom att etableras inom den svenska visan, och då med mera av sin ursprungliga doft i behåll. Den senare processen  är främst förknippad med Evert Taube.

Evert Taube vistades under första delen av 10-talet i Argentina och kom där i kontakt med sångare från Pampas som höll sig med en brokig repertoar av sydamerikanska sånger, valser och serenader, samt ballader som skildrade livet på Pampas. I ett brev hem till sin mor 1912 berättar Taube:
”Jag gör nu stora framsteg på guitarr och det skulle välan roa Er få höra några kreolvisor om jag komme hemöfver. Mamma kan tala om för Otto som är dansör, att jag dansar ’el tango con corte’ perfectamente och att min tangorepertoar på guitarren är omfattande.””

Under 1900-talet blev Taubes visor en del av den svenska kulturskatten, som för övrigt även den är ett resultat av ett möte mellan det svenska och det utländska. (Fundera t.ex. varför polska just heter polska…)

För övrigt spelade Taube gitarr, vilket är lika ”ursvenskt” som kåldolmen och kebaben. Gitarren uppfanns av araberna.

%d bloggare gillar detta: