Senaste nytt

Skatteverkets nyårspresent: ange din granne!

Skatteverket har tydligen varit på besök nere i Nya Zealand. Nu hör vi nämligen att Skatteverket lagom till nyår ska skapa ett system så att allmänheten ska kunna anmäla skattefuskare anonymt. Nya Zealand satte upp just ett sånt system  för några år sen och det är det som de svenska skattemyndigheterna blivit intresserade av. Myndigheten får redan idag in 20.000 tips om året och hoppas få in fler.

Lyft luren och anmäl din granne!

Svt skriver:

-I dag vet inte alla hur de ska bete sig om de vill tipsa. Vi kan ta Nya Zeeland som exempel, där ökade allmänhetens tips med 50 procent när vår motsvarighet där lade in information på hemsidan, säger Lars Lundh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

-Vi tar nu fram en administration för en ökad tipshantering, så vi är rustade för att möta detta, säger Lars Lundh.

Så här ser Nya Zealands tjänst för att rapportera skattefusk ut.

IRD: Report tax evasion

IRD: Report anonymously

En variant av systemet som Nya Zealand infört har även införts av amerikanska Skatteverket, IRS. Där kallar man det en tjänst för ”whistleblowers”.

Det svenska skattefusket beräknas uppgå till 130 miljarder om året. Det är en del av dessa pengar myndigheten vill komma åt.

Det ska bli spännande att se om denna tjallartjänst kommer att fungera rättssäkert. Själv skulle jag vilja veta vad Skatteverket gjort av de 20.000 tips de fått. Hur rättssäkert har de hanterat dessa? Och hur har det fungerat i Nya Zealand?

%d bloggare gillar detta: